Geert Wilders nya valtaktik – gömma sig för väljarna

De sista veckorna före ett val brukar partiledarna göra allt för att nå ut till väljarna via tv, radio och valmöten. Men högerextremisten Geert Wilders har valt en helt annan valtaktik – han gömmer sig för väljarna.

Geert Wilders parti, PVV, ledde stort i opinionsmätningarna i början av året, och valet i Nederländerna såg ut att bli det första steget i en framgångsvåg för invandringsfientliga nationalistpartier i Europa i svallvågorna på Trumps valseger och Brexit-segern i Storbritannien.

Men i takt med att valet närmar sig har väljarstödet sjunkit för Wilders parti, i likhet med tidigare holländska val.

Geert Wilders har inte svarat på detta med ökat kampanjande. I stället har han ställt in flera framträdanden den senaste veckan. Han vägrade delta i en tv-debatt med de fem största partierna, han har hoppat av partiledarintervjuer som tv gör med samtliga partiledare, han har tackat nej till inplanerade radiodebatter.

Wilders’ kampanjstab har haft olika motiveringar. En gång var det av säkerhetsskäl, för att en av Wilders’ livvakter visat sig ha kontakter med en kriminell person.Men sedan regeringen ingripit och stärkt Wilders livvaktsskydd har partiet använt nya argument för att ställa in. En tv-intervju avbokades för att RTL Nieuws intervjuat Geert Wilders’ bror, som tog avstånd från broderns politiska metoder. Partiledaren har ställt in offentliga möten och har meddelat att han inte deltar i några av de inplanerade tv-valprogrammen de närmaste två veckorna.

Hans kampanjstab hänvisar inte heller längre till att avhoppen är av säkerhetsskäl. Partiet säger att Wilders bara gör sånt han gillar att göra:

Wilders had decided ‘only to do things we like, and this isn’t something we like,’ the party spokesman explained.

Geert Wilders har meddelat att han endast kommer att delta i en tv-duell den 13 mars med premiärminister Mark Rutte och i den avslutande partiledardebatten den 14 mars.

Avhoppen framstår alltmer som en valtaktik. När Geert Wilders i tidigare val deltagit i valdebatter när de holländska väljarna börjar samla sig för att ta beslutet om hur de ska lägga sin röst för hur landet ska styras har många uppenbarligen blivit avskräckta av hans hållning. Nu blir väljarnas möjlighet att granska Wilders mot övriga partiledare mindre.

1 tanke på “Geert Wilders nya valtaktik – gömma sig för väljarna”

Kommentarer är stängda.