Italien: Mitten-vänstern enas för att försöka stoppa Putinvänlig regering

Italiens mitten- och vänsterpartier som varit i djupt sönderfall de senaste åren visar nu att de vill samarbeta för att försöka stoppa den Putinvänliga högern från att komma till makten.

Socialdemokratiska PD:s ledare Enrico Letta har tagit initiativ till att bilda en gemensam front – Republikansk allians – mot högerpartierna och nyfascistiska Italiens bröder inför nyvalet den 25 september. Men flera politiska ledare som hoppat av från PD de senaste åren och startat eget har satt sina egon främst och ställt ultimativa villkor för att delta i något samarbete.

På tisdagen nåddes dock en uppgörelse mellan PD, ”Aktion” och ”+Europa” som kan bana väg för en Mitten-vänsterallians i valet där fler partier kan ingå.

Alliansen kallas ”Scelta di campo per Italia” – Vägval för Italien.

– I nästa val är alternativen ett Italien tillsammans med de stora europeiska länderna eller ett Italien i allians med Orban och Putin, står det i uppgörelsen mellan partiledarna.

Partierna lovar att följa den politiska inriktning på utrikes- och försvarsområdet som dragits upp av Mario Draghis samlingsregering som avgick för ett par veckor sedan. De anklagar de partier som bidrog till att Draghi-regeringen avgått för att ha skadat Italien.

Partierna lovar att bekämpa ojämlikheten och kostnadskrisen, införa minimilöner enligt den nya EU-lagstiftningen och minska ”skatteklyftorna för att skydda arbetare”.

De tre partierna har också kommit överens om hur de ska fördela kandidaterna i de olika valkretsarna. PD, som har 23-24 procent i opinionsmätningarna, får 70 procent och Aktion och +Europa, som har knappt 7 procent får 30. Om fler partier kommer med i alliansen ska de tilldelas valkretsar men balansen mellan de tre grundarpartierna ska fortsatt vara 70-30.

Det är Aktions Carlo Calenda, en tidigare minister i flera socialdemokratiska regeringar som nu kallar sig liberal, som sagt ja till en uppgörelse ena dagen och hoppat av dagen därpå. Där motsättningarna handlat om de politiker som hoppat av från Femstjärnerörelsen och Silvio Berlusconis Framåt Italien.

Men nu verkar det finns en färdigförhandlad uppgörelse. Där sägs att partiledare och fd ministrar i Draghis samlingsregering som hoppat av från Femstjärnerörelsen och Framåt Italien inte ska få ställa upp i enmansvalkretsarna med motiveringen att det kan splittra väljarna.

Uppgörelsen kan kanske också få den tidigare PD-ledaren och premiärministern Matteo Renzi att ansluta sig. Hans parti Leve Italien har knappt 3 procent i mätningarna, men han har ändå avvisat alla samarbetsförslag hittills.

Resterna av populistpartiet Femstjärnerörelsen, som blev största parti i senaste med parlamentsvalet, lär dock inte ansluta sig till den nya alliansen. Partiet har backat från 32 till 10 procent men tog första steget för att fälla Draghi-regeringen i protest mot vapensändningarna till Ukraina. Nu försöker partiledaren Giuseppe Conte positionera partiet till vänster om socialdemokratiska PD.

Utan Femstjärnerörelsen kan en Mitten-vänsterallians få ihop cirka 40 procent enligt mätningarna. En bra bit mindre än de tre högerpartierna – Italiens bröder, Lega och Framåt Italien – som tillsammans har 44-45 procent.

Men om den nya alliansen håller och kan framstå som trovärdig inför väljarna är högerns valseger ändå inte given.

I högerblocket är Silvio Berlusconis och Matteo Salvini nära relationer med Vladimir Putin väl kända. Partiledaren för Italiens bröder, Giorgia Meloni, som siktar på att bli premiärminister i en högerregering, har försökt relansera sig som Natovän och motståndare till Rysslands krig i Ukraina.

Men i valrörelsen lär väljarna ändå bli påminda om hennes varma gratulationer till Putin efter det ryska presidentvalet, som hon ansåg var demokratiskt och tydligt demonstrerade den ryska folkviljan.