Just när du trodde mardrömmen var över….Italienskt regeringsval i juni Berlusconi/Renzi eller Grillo?

Det demokratiska Europa håller tummarna för att Geert Wilders inte ska få komma till makten i Nederländerna, att Marine Le Pen ska förlora presidentvalet i Frankrike och att AfD inte ska få något inflytande efter tyska valet. Men även om det skulle gå vägen kommer nu ett nytt hot – Italien väntas hålla nyval i juni och regeringsalternativen är Silvio Berlusconi tillsammans med Matteo Renzi mot Beppe Grillo!

De italienska väljarna kan få välja mellan en regering där Donald Trumps europeiska föregångare, tv-bolagsmagnaten Silvio Berlusconi, ingår eller en regering med populistpartiet Femstjärnerörelsen under ledning av den tidigare ståuppkomikern Beppe Grillo. Och det lär bli en valrörelse där huvudmotståndarna tävlar i vem som är hårdast i att attackera EU.

Italiens konstitutionsdomstol beslutade på onsdagen om vilka vallagar som ska gälla efter att de gällande reglerna röstades ner i folkomröstningen den 4 december. Det banar väg för ett nyval redan i juni, vilket samtliga stora partier krävt. President Sergio Mattarella har dock krävt att vallagarna ändras  även för italienska överhuset innan han är beredd att upplösa parlamentet. Det krävs därför ett beslut i parlamentet, vilket Beppe Grillo krävde ett snabbt beslut om direkt efter domstolens dom.

Konstitutionsdomstolens beslut innebär att förre premiärministern Matteo Renzis förslag att det parti som blev störst i en andra valomgång skulle få en majoritet av platserna i parlamentet. Nu blir det som tidigare ett proportionellt val. Endast om något parti får över 40 procent av rösterna kommer det att få tilläggsmandat som ger det en parlamentsmajoritet.

Inget parti är i närheten av 40 procent i opinionsmätningarna, och därför kommer det att krävas allianser mellan partierna efter valet för att kunna få fram en regering som kan styra landet. Matteo Renzis vänsterparti PD ligger jämsides med Grillos Femstjärnerörelse på cirka 30 procent, medan Silvio Berlusconis högerparti Forza Italia och invandringsfientliga Lega Nord ligger runt 15 procent vardera.

I italienska medier talas redan om en ”hemlig pakt” mellan Silvio Berlusconi och Matteo Renzi. Berlusconi, som återinträtt i den politiska hetluften, har tidigare haft regeringsallianser med Lega Nord, men säger nu att han tycker det skulle vara svårt regera ihop med dagens Lega Nord. Berlusconi har också talat sig varm för att landet inte ska styras av en regering som bara har stöd av en minoritet av väljarna.

Beppe Grillo har däremot sagt att man inte är beredd att gå i allians med några andra partier, i hopp om att på så sätt få alla väljare som inte gillar de gamla partierna att rösta för att Femstjärnerörelsen ska nå över 40 procent och på så sätt få egen majoritet.

Om det blir nyval kommer valrörelsen utan tvivel till stor del att handla om landets ekonomiska kris, där flera banker måste räddas från konkurs med hundratals miljarder euro. Samtidigt har EU-kommissionen krävt att landet måste komma till rätta med sin stora underskott, vilket skulle kräva nya budgetåtstramningar.

Ett av Beppe Grillos politiska huvudkrav är en folkomröstning om Italiens euromedlemskap. Och den tidigare premiärministern Matteo Renzi har i dagarna gått ut i ännu en hård attack mot EU-kommissionen och dess krav. Risken är att båda sidor kommer att ge så långtgående löften till väljarna under en upphetsad valrörelse att Italien försätter Europa i en ny eurokris efter valet oavsett vem som vinner.