Jakten på vaccin och på politiska poäng

Små EU-länders politiker bedriver en otålig vaccinjakt utanför EU men mest för att bevisa sin egen handlingskraft.
Danska statministern Mette Frederiksen är beslutsammast av alla.

bne IntelliNews - Orban chooses to receive Chinese jab to boost trust in  non-EU vaccines
Orban vill övertyga ungrarna att ta Kinas vaccin


The Nervous Five” fick de heta i Bryssel, de fem länder som i veckan uppmanade EUs toppmöte att se till att vaccinproduktion pågår INOM EUs gränser för att inte någonsin behöva riskera att stå utan.

Danska statsministern Mette Frederiksen som går i spetsen för The Nervous Five skrev också till EU-kommissionen i förra månaden för att uppmärksamma att nästa stora vaccinleverantör, amerikanska Johnson & Johnson, kommer att producera vaccin i EU men fylla på flaska i USA.
Men det ske i Europa, anser Frederiksen.
”Vaccin är säkerhetspolitik,” säger hon.

Fast själv ska hon tillbringa helgen i Israel tillsammans med Österrikes förbundskansler Kurz där duon – enligt massmedia i alla fall – gör upp planer med Israels premiärminister Benjamin Nethanyahu om att producera vaccin i Israel.
”Jag utesluter inte en fabrik,” kommenterar hon själv lite försiktigare i folketinget.

Israel har ingen vaccinproduktion.
Biontech/Pfizers vaccin produceras idag i Belgien, i tyska Marburg och från april även i Frankrike.
Resan skulle i så fall handla om för trion att skaffa sig tillstånd att producera tysk-amerikanska Biontech/Pfizers vaccin.
I Israel.

Varför skulle då danska statsministern vilja se en fabrik i Israel av alla platser när hon så hårt drivit tidigare att EU måste ha egen produktion och inte ens behöva vara beroende av USA?

Logiken i planen är märklig på flera sätt.
Danmark har en stark läkemedelsindustri med både världsledande Novo Nordisk och många mindre bolag i klustret. Israel har en handfull bolag mer på forsknings- och utvecklingstadiet.
Om det är säkerhetspolitiskt viktigt att tillverka vaccinet i Europa – vilket alltså redan sker och byggs ut dagligen – varför då låta säkerhets-instabila och vaccinproduktions-nybörjaren Israel stå för leveranserna?

”Israelerna är bara bäst. De har nått längst i sitt vaccinprogram och det anser jag att vi européer ska lära oss av,” säger statsministern.
Israelerna är bäst på att vaccinera. Men just Danmark råkar själva vara i stort sett bäst i Europa på att vaccinera.
Och bäst på att göra vaccin är israelerna inte, för de ägnar sig inte åt det. Israelerna hör till de sämsta i västvärlden på att begränsa smittspridningen för övrigt.
Så varför vill hon absolut…?

Mette Frederiksen tänker sig nog egentligen att eventuell extra produktion ska ske i Danmark. Enligt danska nyhetsbyrån Ritzau är detta ett möjligt utfall av resan.
Sebastian Kurz föreställer sig visserligen tvärtom att den ska ligga i Österrike och har flera platser i åtanke.
Men Netanyahu har kommit längst av de tre. Han råkar vara personlig vän med Pfizers VD och förhandlar med Pfizer om att få tillverka deras vaccin på plats i Israel.
Det behöver han dock inte de övriga två till.

Vad resan förmodligen egentligen går ut på för de tre premiärministrarna, är nog hederlig, gammal inrikespolitik.
Vad vi ser är ledare som försöker övertyga egna väljare om deras handlingskraft.

Israels premiärminister Benjamin Nethanyahu har val i mars och är hårt pressad på hemmaplan. Han sjabblade i starten av pandemin så smittan spred sig brett och har inte lyckats komma tillbaka. Med en befolkning mindre än den svenska har Israel haft betydligt fler smittade än Sverige och den tredje våg som nu inletts ser riktigt illa ut.

Nethanyahu har däremot lyckats väldigt väl med vaccineringen, bland annat tack vare en centralt organiserad och digitaliserad sjukvård. Tillgång till vaccin har han garanterat genom att lämna ut israelernas hälosdata till läkemedelbolagen så att landet kan fungera som en testmarknad.
Då talar vi ändå bara om israeliska judar. Palestinierna räknas inte i statistiken och får inget vaccin alls.

Just nu diskuterar Pfizer att testa om en tredje spruta skulle kunna skydda mot muterade varianter av viruset. Möjligen hoppas man på att Israel blir aktuellt även för dessa försök.

Nethanyahu som inte är populär i Europa annars, tjänar många politiska poäng på att EU-ledare som Danmarks och Österrikes premiärministrar besöker honom för att diskutera ett nära samarbete bara några veckor före ett val.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz inledde pandemin med lågt antal smittade jämfört med grannarna Italien och Frankrike och utnyttjade detta maximalt till en självbelåten PR för honom själv och för Österrike.
Han har grälat intensivt med Tyskland, Frankrike och Italien om rätten att få öppna österrikiska skidorter där deras argument att de inte vill se sina medborgare på skidor i Österrike mitt under corona, inte vägt tungt i Wien.

Kurz tog i april 2020 initiativ till en allians mellan ”små och smarta länder” som klarat corona väl. Där ingick Israel, Danmark, Tjeckien, Grekland, Nya Zeeland och Australien som alla tycks ha betraktat sig som smarta.

Sedan dess har smittotalen i Österrike, såväl som i Israel (fler smittade än Sverige trots en mindre befolkning) och i Tjeckien (värst drabbat i Europa, tredje värst i världen) rusat i väg.
Bara få av alliansens länder är alltså fortfarande ett föredöme och den smarta alliansen har under gånget år bidragit med absolut ingenting – utom möjligen moraliskt stöd i en svår situation.

Men för Sebastian Kurz är det ändå ett gott sällskap att befinna sig i.
Hans popularitet var inte hög före pandemin och är ganska starkt förknippad med folks bild av att Österrike klarar covid19 bättre än andra länder.
Kurz laborerar oerhört försiktigt med restriktioner ibland och lättnader ibland samt rasar solidariskt med sina medborgare när Tyskland stänger gränsen mot det smittade Tyrol.

För danska statsministern Mette Frederiksen är Israel-resan precis som för Kurz ett sätt att stärka sig i folkopinionen genom att associeras med ett land (Israel) som får enormt mycket god PR i omvärlden för sin snabba vaccinering.

Frederiksen har ändå redan vunnit oerhört i popularitet sedan pandemin, på grund av sin hårdförhet.
* Hon stängde raskt och radikalt ner Danmark och förseglade danska gränser. Danmark har också lyckats begränsa smittan mycket väl jämfört med andra länder.
* Hon drog igång en effektiv vaccinationskampanj som gjort att Danmark ligger först i EU med bägge doser (väl före Storbritannien, t ex).
*Hon slaktade landets alla minkar när de smittades av Covid19 men det var lite väl snabbt och lite väl radikalt så det skylldes lika snabbt på en minister som fick avgå.

Men hon väljer att inte vila på sina lagrar.
Just nu är Mette Frederiksen djupt frustrerad över att de större EU-länderna tvekar att införa vaccinpass. I flera länder uppfattas det som integritetskränkande.
Frederiksen är målinriktad, hon har redan satt igång framtagandet av ett danskt digitalt coronapass som sägs bli klart att presenteras när som helst.
Danska statsministern väntar inte så att hennes digitala pass kan bli kompatibelt med det digitala pass som EU-kommissionen håller på att ta fram för, ja… hon hoppas väl på att andra länder kommer lita på hennes danska pass och tillåta danska turister liksom affärsmän att komma in.
Varför vänta på att tyskarna kommer över sin beslutsvånda.

Betyder hennes israelresa att hon funderar på att överge EUs vaccinationsprogram?
Självklart inte.
Hon är inte dum. Danmark får leveranser via EU av vaccin varje vecka och någon fabrik i Israel finns inte för tillfället.

”Jag betraktar inte det här som att bryta ut ur det europeiska samarbetet. Det kommer jag heller inte att rekommendera. Vi står oss bäst med att stanna i det europeiska samarbtete också på vaccinområdet,” sa hon till folketinget enligt Ekstrabladet.

Ungerns premiärminister Victor Orban leder ännu ett litet land som just nu skapar sina helt egna allianser utanför EU (han är inte rumsren nog att få vara med denna gång trots att han alltid hyllat Netanyahu.)

Orban blev istället i november 2020 först i Europa med att godkänna ett coronavaccin – ryska Sputnik.
Nu har Ungern blivit först med att godkänt kinesiska Sinovac också.
Orban var själv nummer ett i Ungern att vaccinera sig med den (eller åtminstone att låta sig fotografera med en spruta som han säger innehåller kinesiskt vaccin).

Ingen av dessa två vaccin är godkända av EUs läkemedelsmyndighet men ingen av de två har heller ansökt om godkännande.

Ungern klarade liksom Danmark och Österrike den första pandemivågen galant men den andra vågen i höstas blev förödande och den tredje vågen som rullar in just nu ser ruggig ut.
Premiärminister Orbans bekymmer utöver detta, är att han går till val nästa år och han leder ett land som ett bra tag gått ekonomiskt riktigt svagt.

Orban har därför tacksamt nappat på alla ilskna debatter kring EU och vaccin. Han skyller ogenerat på EU och Bryssel för att ungrarna ännu inte är fullt vaccinerade.
”Ungrare ska inte behöva dö för att EU är långsamt,” deklarerar den ungerska nationens beskyddare, Orban.

Men Ungern har faktiskt tillgång till många vaccindoser från EU som man inte har använt.
Ungern har bara använt 42 705 doser av sina 169 900 doser från AstraZeneca.
Ungern har använt 21 590 doser av 39 600 doser från Moderna.
Ungern har använt 575 300 doser av 670 400 doser från Biontech/Pfizer.

Varför inte, om nu ungrarna dör som Orban säger?
Tyske politikern Karl Lauterbach (socialdemokrat) påstår på twitter att det är för att spara pengar.
”Detta är lögn. Fake news,” säger ilsket den ungerske utrikesministern Péter Szijjártó.

Eller så är det inrikespolitik, liksom för Kurz och för Frederiksen.
En demonstration av nationell handlingskraft.

För alla dessa EU-länder räknar självklart med att EU som den starkaste aktören i sammanhanget fortsätter att leverera huvudparten av de miljontals billiga och säkra vaccindoser som behövs.

På toppmötet förra fredagen förklarade EUs stats- och regeringschefer med en mun att de var nöjda med den gemensamma vaccinhanteringen.
Alla lovade att vaccinera på, för ingen hade ännu tömt ut sitt lager och man var ense om att oacceptabla förseningar av leveranser egentligen bara kom från ett enda bolag (AstraZeneca, ifall ni undrar).

Att vissa premiärministrar ändå samtidigt jagar vid sidan om, handlar till stor del inrikespolitik.
Och det är väl inget fel med det.