Juncker/Malmström lyckas stoppa handelskrig – med inrikespolitiska presenter till Trump

Förväntningarna var nedskruvade till botten när EU-kommissionens Jean-Claude Juncker och Cecilia Malmström klev in i Vita huset. Veckan innan hade Donald Trump utnämnt EU till ”fiende” med USA och twittrat om krav på total underkastelse.

Det blev därför en glädjechock på marknaderna när de kom ut med en uppgörelse om att åtminstone för tillfället stoppa det hotande handelskriget, återuppta förhandlingarna om ett nytt frihandelsavtal och börja samarbeta för att förbättra reglerna i WTO för världshandeln.

Donald Trump är trängd på hemmaplan av den upptrappade handelskonflikten med Kina, kritikstormen efter hans undfallenhet mot Rysslands Putin, den amerikanska bilindustrins missnöje med de hotande tullarna på bildelar och stål, för att inte tala om nya avslöjanden om sexaffärer.

När EU-kommissionärerna lockade med ett löfte om att minska handelshinder och köpa mer sojabönor från amerikanska bönder, som nu drabbas av Kinas handelssanktioner, var det en present som Trump inte kunde avstå från. Och ovanpå det ett lockbete om att EU ska bygga fler LNG-terminaler som gör det möjligt att importera mer gas från USA –  just olje- och gasindustrin lovade ju Trump att stödja i sin valkampanj.

Trump bet på det lockbetet som gav honom möjlighet att peka på hur hans tuffa förhandlingstaktik lett till fram eftergifter från EU.

Men samtidigt gjorde Trump en helomvändning och skrev under ett uttalande med EU-kommissionen om att USA nu vill ingå i internationellt samarbete för att stärka världshandelns regler i WTO.

”We agreed today to join forces to protect American and European companies better from unfair global trade practices. We will therefore work closely together with like-minded partners to reform the WTO and to address unfair trading practices, including intellectual property theft, forced technology transfer, industrial subsidies, distortions created by state owned enterprises, and overcapacity.”

När Donald Trump tillträdde som president stoppades de pågående förhandlingarna mellan EU och USA om ett ambitiöst frihandelsavtal, kallat TTIP. Nu utlovas i uttalandet återupptagna förhandlingar på en rad områden med målet ”noll tullar, noll handelshinder och noll subventioner på industivaror”, plus ”ökad tjänsthandel”.

”We agreed today, first of all, to work together toward zero tariffs, zero non-tariff barriers, and zero subsidies on non-auto industrial goods. We will also work to reduce barriers and increase trade in services, chemicals, pharmaceuticals, medical products, as well as soybeans….”we agreed to launch a close dialogue on standards in order to ease trade, reduce bureaucratic obstacles, and slash costs.”

EU-kommissionens ”presenter” med löftena om att köpa sojabönor och LNG-gas kostar inte mer än politisk prestige. Det är kunderna – som veganer – som avgör hur mycket sojabönor EU kommer att köpa. Och det är EU-regeringarna som avgör om de vill bygga LNG-terminaler, och det lär även fortsättningsvis vara priset på gas från USA och Mellanöstern jämfört med rysk och norsk gas som avgör hur mycket den presenten blir värd.

Den stora eftergiften av EU-sidan är att den är beredd att ”förhandla med en pistol mot huvudet”, som Emmanuel Macron avvisat kategoriskt tidigare. USA ger inga garantier om att dra tillbaka strafftullarna på stål och aluminium. Det sägs endast att parterna ”vill lösa frågan om tullar på stål och aluminium och svarssanktionerna”.

”While we are working on this, we will not go against the spirit of this agreement, unless either party terminates the negotiations. We also want to resolve the steel and aluminum tariff issues and retaliatory tariffs.”

Men det viktiga resultatet av den oväntade uppgörelsen är att den fortsatta upptrappningen med hotande strafftullar på bilar blåses av, åtminstone tills vidare. Det skulle ha lett till dramatiskt höjda kostnader för bilindustrin i både USA och Europa, och väntades påverka den ekonomiska utvecklingen på ett allvarligt sätt.

En av de första bland gratulanterna var därför föga förvånande Tysklands ekonomiminister Peter Altmaier:

”Congrats to , : Breakthrough achieved that can avoid trade war & save millions of jobs! Great for global economy!”

Uppgörelsen kommer att mötas av suckar av lättnad från många andra håll. Ett uppblossande handelskrig är avvärjt. EU:s framgångsrika inriktning med ett flertal frihandelsavtal, med Japan, Kanada, Mercosur-länderna i Latinamerika m fl har gjort att USA riskerar att bli isolerat. Amerikanska kongressen har satt press på Donald Trump och verkar ha fått honom att inse behovet av att begränsa sina strider.

Uppgörelsen kommer dock troligen inte att välkomnas av KIna. När EU och USA nu säger att de vill samarbeta för att reformera WTO och kämpa emot orättvis handel och stöld av intellektuella rättigheter är det till stor del riktat mot Kina.

Donald Trump som förra veckan kallade EU ”fiende” utropar nu EU som en nära vän:

”So we had a big day. Very big. We met right here at the White House to launch a new phase in the relationship between the United States and the European Union — a phase of close friendship; of strong trade relations in which both of us will win; of working better together for global security and prosperity; and of fighting jointly against terrorism.”