Junckers personalhantering under kritik

Otur eller dåligt omdöme? Två händelser på personalfronten gör att EU-kommissionsordförande Jean-Claude Juncker hamnat i snålblåsten.

Tyske kommissionären Gunther Oettinger lyckades i helgen förolämpa kineser (snedögda med sidbena kammad med skokräm), homosexuella (deras rätt att gifta sig påtvingad oss andra), kvinnor (utan kvotering skulle de aldrig få höga poster) och Wallonien (kommuniststyrd plutt-region).
Allt detta hann han med under ett tal för tyskt näringsliv i Hamburg där åhörarna drog upp mobiltelefonerna redan efter kommentaren om ”snedögda” apropå en kinesisk handelsdelegation som Oettinger tagit emot.

Oettinger borde ha begripit det,  han är trots allt ansvarig för digitala frågor i EU-kommissionen. Men han är inte den skarpaste kniven i lådan, det har framgått av hans arbete hittills.
Det bevisade han också på nytt genom att neka ta tillbaka, tona ner eller be om ursäkt för sina propåer.
”Sådan är jag”, meddelade han.

Tajmingen för hans lilla tal är olycklig för Juncker. I fredags kom beskedet att budgetkommissionären Kristalina Georgieva avgår för att bli VD för Världsbanken.
Hon har jagat nytt jobb under de två år hon har varit kommissionär (FNs generalsekreterare var hoppet) och nu fick hon äntligen napp.
(Hon lär dock inte slippa åtalet mot henne för att turnerat runt i sin personvalskampanj på EU-kommissionens bekostnad.)

Ordförande Juncker utsåg direkt Oettinger att ta över hennes budget- och personalfrågorna samt att bli vice-president i EU-kommissionen.
Det sista innebär att han får leda en grupp andra kommissionärer.

Massmedia, belgiska politiker och europaparlamentariker hisnar inför tanken att Oettinger inte bara sluppit kritik för sitt hån mot utvalda grupper i samhället, han blir rentav befordrad.

Europaparlamentet är kanske minst glada av alla – Oettinger anses som sagt tillhöra begåvningsreserven och just i dessa dagar pågår för fullt en översyn av EUs sjuårs-budget, för åren fram till 2020.

Juncker har emellertid lovat bort rätten till Europaparlamentet att godkänna hans eventuella omplaceringar i kommissionen.
(Detta var en av Junckers gester för att visa att hans är en ”politisk” kommission för fördraget säger inget om att det skulle vara nödvändigt.)

Så nu väntar hearing för Oettinger och omröstning i parlamentet.
Har han inte stått till svars för sitt prat förut så lär det ske då.

Jean-Claude Juncker får under tiden antingen ta en fajt med förbundskansler Angela Merkel om att sparka en person hon sänt ut och säger sig ha förtroende för.
Eller svara på varför han ser ut att belöna en kommissionär som inte tycks dela de värderingar EU ska stå för.