Det är rörigt värre i europeisk politik just nu. Det vore inte dumt att få en EU-kommission på plats för att styra upp lite.
Men kring EU-kommissionen är det rörigast av allt.
Slovakiens högerregering har under sommaren avskaffat myndigheten mot korruption, sparkat domare och åklagare samt frigett en korruptionsdömd domare från fängelset.
EU-kommissionen borde ingripa men vi väntar.
Spaniens premiärminister Pedro Sanchez har varit i Kina och offentligt sagt att EU borde låta bli att tillämpa sitt skydd mot kinesisk statsstödd konkurrens på den europeiska elbils-marknaden.
”Vi behöver inget (handels)-krig,” förklarar Sanchez, möjligen omedveten om att EU redan kläms på flera fronter i handelskriget mellan USA och Kina.
Ungern släpper in minst 50 000 ryssar utan minsta säkerhetskontroll pga brist på arbetskraft – vilket ger dessa ryssar fri rörlighet i hela EU.
Tyskland kör från den 16 september gränskontroller gentemot alla sina nio grannländer i ett uppenbart hot mot EUs fria rörlighet och gemensamma migrationsregler.
Nederländernas valsegrare Geert Wilders svarar på detta med att Nederländerna beordrar militärpolisen att skärpa deras gränskontroller.
Tystnaden tills vidare från Bryssel.
EUs svårförhandlade migrationspakt som efter åratal av förhandlingar klubbades i maj i år (och ska tillämpas fullt ut från juni 2026) svajar redan betänkligt alltså.
Också för att Frankrikes tilltänkte premiärminister Michel Barnier proklamerar som policy att Frankrike ska ha suveränitet på migrationsområdet,
Mer brutalt men enligt samma linje; Ungerns regering hotar att bussa eventuella asylsökare till Belgien – efter att ha blivit beordrad av EU-domstolen att till slut börja följa de regler från 2015 som gäller migranter eller betala dagsböter.
Vi förstod att hösten 2024 skulle bli rörig för EU eftersom en EU-kommission är på väg ut och den nya inte är godkänd än, eftersom EUs rådsordförande är på väg ut och en ny inkommer först 1 december, eftersom Europaparlamentet är nyvalt och fullt av nykomlingar.
Och detta är hösten när Ungern är EU-ordförande vars premiärminister ivrigt letar efter varje tillfälle att jäklas med EU-samarbetet – inte att hålla ihop det.
Att sedan Frankrike skulle stå med en avskydd president utan regering och högst tveksamma chanser att få en sådan på plats inom kort, blev en extra twist.
Att Tysklands politiskt svage förbundskansler Olaf Scholz skulle bromsa pengar och långdistansvapen till Ukraina medan han upprättar nya gränskontroller smack mitt i EU, stöttar Sanchez om att öppna mer för Kina samt vill skjuta på EUs nya importregler för varor relaterade till avskogning… ökar röran.
Som sagt, en handlingskraftig EU-kommissionen som kunde peka med hela handen och påminna om fattade beslut, vore inte dumt.
Men Ursula von der Leyen, som bara under flera frågetecken godkänts av Europaparlamentet, tvingas istället slåss för att få tillsätta sin kommission.
Von der Leyen hade satt den 30 augusti som sista datum för att få in namn från alla EU-regeringar på två kandidater till kommissionärsposten, en kvinna och en man.
Ett land gjorde som hon bad (Bulgarien), 17 länder gav henne en man att välja på.
Kommer Europaparlamentet ha lust att godkänna en mansdominerad kommission?
Von der Leyen hade satt den 11 september till att tillkännage vilka portföljer hon tilldelat varje kommissionär.
Dagen kom och gick utan besked.
Sloveniens regering ägnar sig nämligen åt ett inrikespolitiskt bråk om man/kvinna och hade lämnat VDL utan någon slovensk kandidat.
Den 17 september blev nästa utlovade datum men det verkar det spricka också. Från Slovenien ännu inget nytt. I så fall, säger parlamentet, hinner de inte genomföra sina utfrågningar av varje kommissionärskandidat i mitten av oktober som planerat.
Och då kan den nya EU-kommissionen inte tillträda det datum den ska, den 1 november.
Under detta gräl mullrar ett annat, kring Italiens kandidat.
Rykten säger att Ursula von der Leyen vill ge den tunga ekonomiportföljen till italienske Raffaele Fitto från Melonis fascistinspirerade Italiens Bröder och dessutom göra honom till vice president.
Socialisterna, liberalerna, de gröna och vänstern har reagerat starkt på dessa rykten och hotar att i så fall inte godkänna den nya EU-kommissionen alls.
EU-fördraget säger att parlamentets godkännande av den samlade kommissionen krävs (med en absolut majoritet, alltså 361 ja-röster).
Intrikat är att detta godkännande inrymmer även kommissionens ordförande (Von der Leyen) och den kommissionär som är tänkt att bli EUs utrikesrepresentant (Kaja Kallas). Vad som händer med deras utnämningar om parlamentet röstar nej till helheten är oklart – det vore ett helt nytt och oprövat läge.
Mycket få politiker lär ha lust att ens testa vad det skulle betyda – måste Ursula von der Leyen då ersättas med någon annan?
Röran vore obeskrivlig.
I praktiken går det inte utan socialisterna för Von der Leyens partigrupp (EPP) att få ihop 361 röster att stödja EU-kommissionen. Så läget öppnar för socialisterna att kräva tunga poster för socialistiska kommissionärskandidater (Danmark, Spanien, Malta men tyske Olaf Scholz blandar sig också i samtalen).
EPP skulle kunna vända sig högerut men då behöver man samla in och kunna lita på att de allra flesta ledamöter i de tre extremhöger-grupperna röstar som de blir tillsagda.
Man kan nog lugnt förutspå en fortsatt stökig och politiskt förlamad höst för EU-samarbetet där ingen just nu ser ut att ha förmågan att strama upp och hålla ihop EU-länderna.