Kaos direkt för Slovakiens Putinkramarregering – Krav på att lämna EU och Nato

Robert Fico siktar på att göra snabb entré på EU-toppmötet i Bryssel på torsdag efter valsegern för tre veckor sedan. I sällskap med Ungerns Viktor Orban.

Men det är kaos redan innan den nya regeringsalliansen tillträtt. Högerextrema SNS har nominerat klimatförnekaren Rudolf Huliak till miljöminister, och presidenten Zuzana Čaputová vägrar därför godkänna regeringen. Huliak trappar nu upp med krav på folkomröstningar om att lämna EU och Nato.

Robert Fico riskerar nu att inte få åka på EU-toppmötet, om han inte utser en ny miljöminister.

President Čaputová motiverar sitt nej med att ”Rudolf Huliak som länge förnekat den samlade vetenskapliga forskningens kunskaper om utsläppens påverkan på klimatet och hävdat att det inte inte finns någon verklig klimatkris kan inte leda miljödepartementet”.

Huliak har också spridit konspirationsteorier och hållit aggressiva tal mot miljöaktivister och HBTQ-personer.

Men SNS-ledningen vägrar att nominera någon annan till posten som miljöminister och Rudolf Huliak säger att han ska dra presidenten inför landets konstitutionsdomstol.

Den tillträdande premiärministern Robert Fico försvarar sig med att det är SNS som utser vilka som ska inneha partiers tre ministerposter och anklagar presidenten för att försena regeringsbildningen. Han kräver att president Čaputová ska ge klartecken för en regering utan ordinarie miljöminister.

Enligt planerna skulle en ny regering tillträda först vid årsskiftet, men så snart Fico fått ihop ett regeringsunderlag ville han snabba på tillträdet som premiärminister för att kunna delta på EU-toppmötet den 26 oktober. EU-ledarna ska diskutera nya sanktioner mot Ryssland och ökat stöd till Ukraina, och Fico vill troligen försöka påverka besluten tillsammans med Ungerns Viktor Orban.

Orban som mötte Rysslands Vladimir Putin i Peking förra veckan ser också fram emot att samarbeta med Fico. Viktor Orbans gratulationer till Robert Fico kom snabbt på valkvällen:

”Guess who’s back! Congratulations to Robert Fico on his undisputable victory at the Slovak parliamentary elections. Always good to work together with a patriot. Looking forward to it!”

Nomineringen av Rudolf Huliak som miljöminister har mötts av massiva protester både från oppositionspartier och miljöexperter. Men protesterna verkar snarast ha stimulerat Huliak att föra ut sina åsikter ännu hårdare.

I helgen har Huliak krävt ”beslutande folkomröstningar” om att Slovakien ska lämna EU och Nato. SNS-ledningen tvingades snabbt ut för att deklarera att det högerextrema partiet inte har något förslag i sitt politiska program på ”folkomröstningar om att lämna någon internationell organisation”.

Utspelet om att lämna EU hotar framför allt trovärdigheten för det näst största partiet i den tilltänkta regeringskoalitionen. Partiledaren Peter Pellegrini för S-märkta Hlas, som profilerat sig som positiv till EU, kunde ha valt att bilda regeringsallians med flera liberala partier. Men efter valet anslöt han sig till Putinkramaren Robert Ficos Smer som i valet lovat att stoppa allt militärt stöd till Ukraina.

Pellegrini garanterade ändå att den regeringskoalition hans parti ingår i ska se till att Slovakiens utrikes- och säkerhetspolitik inte förändras.

Under söndagen försäkrade Pellegrini i en tv-intervju att det inte kommer att bli någon folkomröstning om EU- eller Nato-medlemskapet trots Huliaks utspel, och att det slås fast i uppgörelsen mellan de tre partierna i den tilltänkta regeringsalliansen.

– Det står klart och tydligt skrivet att Slovakien tillhör EU och Nato, sade Pellegrini.

Pellegrini vägrade kommentera tillsättningen av Rudolf Huliak som miljöminister. I stället sade han sig ha tilltro till att SNS-partiledaren Andrej Danko som är en erfaren politiker ”kommer att garantera stabilitet i sin parlamentsgrupp”.

Andrej Dankos parti har ingått i en Robert Fico-regering tidigare och kommer för sitt eget partis överlevnad säkerligen att lösa problemet med regeringsbildningen för Fico. Redan under valrörelsen agerade de som ett radarpar genom att vidarebefordra ryska propagandalögner om kriget i Ukraina.

+ Danko hävdade att de områden i Ukraina som Ryssland ockuperat ”historiskt inte tillhör Ukraina”.

+ Fico hävdade att kriget i Ukraina i själva verket började med att ”fascister” dödade civila ryssar.

Oavsett om Robert Fico dyker upp på EU-toppmötet på torsdag är kaoset i Bratislava en varning till övriga EU att Slovakiens nya regering blir en opålitlig partner i både Ukraina-, Rysslands- och klimatpolitiken.