KDU-gänget anno 2008: Weimers, Busch, Skyttedal – Nu: två av tre hos SD

Kristdemokraternas cirkus inför EU-valet når en ny bottennivå när toppnamnet Sara Skyttedal avslöjas som smyg-SD:are.

Men det är egentligen bara en lång politisk högermarsch som bekräftas. För 15 år sedan drev Charlie Weimers, Ebba Busch och Sara Skyttedal Kristdemokratiska ungdomsförbundet högerut med krav på sänkta socialbidrag och hårdare tag mot invandrare. Nu har Weimers och Skyttedal gått vidare, till Sverigedemokraterna.

Charlie Weimers har varit ledande i att driva Kristdemokraterna långt högerut. Han kom in i KDU långt från höger, från ”nätverket Engelbrekt” som hämtat sina politiska idéer från Sverigedemokraterna och kämpade för en ”sund nationalism”.

I falangstriderna i KDU kom Charlie Weimers’ högergäng ut som storsegrare och när han tog över som ordförande 2008 valdes Ebba Busch (första vice) och Sara Skyttedal in i styrelsen. Skyttedal tog över som ordförande 2011 och trappade upp högerlinjen med krav på minskad invandring.

Medan Charlie Weimers blev rådgivare åt KD-ledaren Göran Hägglund. Och senare rådgivare åt partiets EU-parlamentariker Lars Adaktusson. 2018 gick Weimers tillbaka till sina politiska rötter, till Sverigedemokraterna. 2019 valdes han in i EU-parlamentet för SD.

Ebba Busch gjorde den stora insatsen för KDU-högerfalangen när hon 2019 bjöd in Jimmie Åkesson till den berömda köttbullslunchen som banade väg för SD in i den politiska värmen.

Sara Skyttedal och Ebba Busch har varit ett radarpar som fört KDU-högerfalangens linje till partitoppen. De har umgåtts privat och bilderna från deras resa till Israel där de poserade på militärfordon med t-shirts från israeliska armén väckte rabalder.

Det skar sig tillfälligt när Skyttedal i början av förra året berättade i tv att hon använt cannabis och förordade en avkriminalisering av narkotika för eget bruk. Ebba Busch kritiserade sin radarkompis, och medlemmarna ville byta ut Skyttedal mot David Lega i topp på partiets EU-valsedel.

Men partitoppen, dominerad av högerfalangen, beslutade ändå i oktober att sätta Sara Skyttedal som första namn. Och när David Lega då hoppade av gick även andraplatsen till en från högerfalangen. Ebba Busch såg mycket nöjd ut på presskonferensen.

Internt i partiet väckte dock beslutet att strunta i medlemmarnas åsikter ont blod. Det kom rapporter om ”ovilja i delar av KD-landet att ens kampanja för Sara Skyttedal och sätta upp affischerna på henne inför EU-valet i juni.”

Sara Skyttedal verkar nu ha dragit slutsatsen att hon ska steget till det parti där hon hör hemma, likt Charlie Weimers. Hennes kontakter med SD ”handlar om mer än en fika”, säger Erik Slottner i KD-ledningen (som tillhörde vänsterfalangen i KDU)

SD-ledningen uppges till och med ha varnat KD för Skyttedals övergång.

KD-ledningen gör i det här desperata läget vad partiet gjort flera gånger tidigare: Ringer en kändis!

Minns namn som Alice Timander, Eva Rydberg, Björn Gillberg, Jerzy Einhorn, Anders Wijkman, Lars Adaktusson.

Den här gången kontaktar Ebba Busch i stället för den petade EU-parlamentarikern David Lega tv-kända högerdebattören Alice Teodorescu Måwe och erbjuder henne att stå som förstanamn på partiets valsedel och fixa det med ett nytt partibeslut.

Alice Teodorescu Måwe var huvudsekreterare i Moderaternas programkommission, men uppger nu att hon gått med i Kristdemokraterna.

Det lär bli fler turer i den här KD-cirkusen. Många partimedlemmar lär inte bli glada över den här senaste svängen.

Och väljarna riskerar att bli ännu mer förvirrade över vad partiet står för och om en röst på KD egentligen är en röst för Moderaterna eller något parti ännu längre högerut.

Men det är uppenbart att högerfalangen som tog över KDU 2008 har varit mycket framgångsrik att få KD att marschera högerut.