Kommissionär Johansson utmanar starka krafter

Underkänd av alla instanser som kan dataskydd, driver EU-kommissionär Ylva Johansson oberörd vidare förslaget att all kommunikation på nätet ska kunna scannas för barnporr.

Förra gången en EU-artikel 13 fick ut folk på gatorna i ilska


Ylva Johansson var inte ens påtänkt för ett EU-jobb i februari 2019 när vilda protester bröt ut i stora delar av Europa kring internet. Det var demonstrationer och protestmöten i Berlin, Paris, Stockholm, Barcelona, Warsawa och Rom, mordhot mot ansvarig rapportör i EU-parlamentet och fem miljoner underskrifter i den största europeiska namninsamlingen någonsin.

Kort sagt, det här är frågor som engagerar.

I detta getingbo satte Ylva Johansson foten i maj 2022 med ett förslag om att tvinga fram en jakt efter barnsexbrott på nätet.
Just den första halvan av EU-förslaget är alla hjärtligt överens om – sexuella förbrytelser mot barn ska jagas bort från jordens yta.
Den andra delen har hamnat – inte oväntat för alla som minns vintern 2019 – i ett stormväder.

Förslaget ”chat control” innebär bl a att i jakten på dessa sexförbrytare ska leverantörer av meddelanden och bilder på nätet tvingas scanna allt material som passerar med hjälp av algoritmer.
På telefon, video, e-mail, messenger, snapchat… allt.
Dels kränker man då med ganska stor säkerhet många människors privatliv (vilket för övrigt är skyddat i dagens EU-lagstiftning).
Dels plockar man i praktiken bort rätten att kryptera material.

Idag utför stora leverantörer som Google, Apple och Facebook frivilligt scanning efter barnsexbrott, flaggar till myndigheterna och tar bort materialet.
Det räcker inte, säger Ylva Johansson, brotten växer snabbt i antal och alla leverantörer scannar och rapporterar inte tillräckligt väl.

Inte bara upprörda ”aktivister” är emot hennes förslag. Alla engagerade i dataskyddsfrågor är emot, varav en del riktigt tunga spelare:
EUs datainspektion, EDPS:
”Förslaget innebär allvarliga risker för grundläggande rättigheter.”

EUs nationella datamyndigheter, EDPB:
”Att hindra eller avskräcka från kryptering skulle seriöst försvaga ALL kryptering.”

Europaparlamentets egna utredare i en specialrapport:
”Teknologi för att igenkänna nya brott eller ”grooming” saknar all träffsäkerhet vilket medför risker för både individer och samhället.”

Tysklands regering:
”…absolut nödvändigt skydda grundläggande rättigheter” …säker end-to-end kryptering är avgörande…”Ur förbundsregeringens synpunkt krävs betydande förändringar innan det kan godkännas…”


Kritiken har kort sagt varit rätt obarmhärtig sedan förslaget först kom. Detta får inte EU-kommissionär Ylva Johansson att vackla det minsta.
Hon svarar att kritikerna har fel och har missförstått
Hon anser att det finns ingen risk för samhället att ge myndigheter rätt att läsa alla kanaler vi yttrar oss i på nätet – andra än poliser i jakt på barnsexförbrytare skulle aldrig få för sig att utnyttja metoderna till annat.
Hon är istället rädd att EU blir ett paradis för pedofiler utan tillåten scanning.

Avskyn för brotten trumfar medborgerliga rättigheter för Ylva Johansson.
Det finns många som inte håller med henne i Europaparlamentet – och moderate Tomas Tobé är en av dem.

Men vad tycker hans partikamrater i den svenska regeringen?
Justitieminister Gunnar Strömmer säger sig neutral och vilja balansera ”starka krafter som drar åt olika håll” i EUs ministerråd.
”Jag ser det som min uppgift att se till att alla intressen blir tillgodosedda.”

Blir chat control en lika infekterad fråga som sist internet var på tapeten i EU, så är det ett utmärkt sätt att förlora vänner och alienera folk.