Macron får viktig draghjälp i franska presidentvalet – Centerhögerpolitikern Bayrou erbjuder en allians

Emmanuel Macron får nu viktig draghjälp av den tidigare borgerlige ministern och presidentkandidaten Francois Bayrou. Erbjudandet om en allians ökar den tidigare S-ministerns trovärdighet som en verklig mittenkandidat i det franska presidentvalet.

Samtidigt kommer Le Canard Enchaine med nya avslöjanden om högerkandidaten Francois Fillon.

Francois Bayrou har ställt upp i de tre senaste presidentvalen och kom trea 2013 och är ledare för det borgerliga mittenpartiet Demokratiska rörelsen. Inför årets val har han fått 5-6 procents stöd i opinionsmätningarna, trots att han inte meddelat om han skulle ställa upp.

På onsdagen höll han en presskonferens och gav beskedet att han nu bestämt sig för att inte ställa upp. I stället erbjuder han Emmanuel Macron sitt stöd. Han motiverade sitt beslut med att hänvisa till det krisartade läget i landet samtidigt som han tog avstånd från vänsterns och högerns kandidater.

– Aldrig under de 50 senaste åren har demokratin i Frankrike upplevt en situation av sådant sönderfall, sade Bayrou.

– Vänstern har valt en hårdför motståndare till den politik som följts de senaste fem åren. Och till höger visar avslöjandet av affärer inte bara existensen av privilegier, men vad som är mer chockerande är det tysta godtagandet av detta missbruk. Ständigt mer privilegier för de som är där uppe och ständigt mer ansträngningar för de som är där nere.

Francois Bayrou erbjuder Emmanuel Macron att bilda en allians mellan deras båda partier/rörelser.

– Jag tror att en allians kan vara ett samförstånd mellan man och man, mellan strömning och strömning. Konfrontationen mellan dessa visioner och idéer, den enes inflytande på den andra kommer att bidra till valkampanjen. En majoritet bygger man utifrån skilda historier och skilda politiska familjer under förutsättning att de respekteras med sina identiteter, sina vapen och sitt bagage.

Macron och Bayrou skulle träffas på onsdagskvällen. Bayrou ställer bland annat krav om att Macron ska stödja förslag om att övergå till proportionella val i Frankrike

Bayrou var utbildningsminister i en borgerlig regering på 1990-talet, medan Macron var närings- och ekonomiminister i S-regeringen tills han avgick i fjol. Flera tidigare ministerkollegor i den nuvarande S-regeringen, bland andra utrikes- och tidigare premiärministern Jean-Marc Ayrault och jordbruksministern Stephane Le Foll har talat om att eventuellt stödja Macron i stället för Socialistpartiets kandidat i presidentvalet.

Med uppbackning från ledande politiker både till höger och till vänster kan Emmanuel Macron framställa sig som en presidentkandidat som står för något nytt i fransk politik.

Macron behöver verkligen den här framgången just nu. Den senaste veckan har han backat i opinionsmätningarna, särskilt efter att ha erkänt att Frankrike begick ”brott mot mänskligheten” under kolonialtiden i Algeriet. Många fransmän som tvingades lämna Algeriet upprördes över uttalandet, och Macron har bett om ursäkt.

Under tiden har Francois Fillon gått på offensiven och försökt blidka väljarna genom att dra tillbaka en del av sina politiska budskap om privatisering av delar av sjukvårdsförsäkringarna, och utlova ökade bidrag till bland annat tandvård. I opinionsmätningarna har han gått ifatt och i vissa till och med förbi Macron, upp på andra plats. Vilket skulle göra honom till huvudmotståndare mot Marine Le Pen i den avgörande omgången den 7 maj.

Men Bayrous avståndstagande från Fillon och Le Pen med hänvisning till ”högerns privilegier”, där han buntar ihop de båda högerkandidaterna, kan försämra Fillons chanser. Le Canard Enchaine som avslöjade ”Penelopegate”, att Fillon anställt sin hustru och sina barn på skattebetalarnas bekostnad, kom också med nya avslöjanden under onsdagen.

Francois Fillon gav sin hustru 3 500 euro i månaden, trots att ingen sett henne utföra något arbete för honom i parlamentet. Medan en kvinna som arbetade i hans kansli i parlamentet fick 600 euro.