Dramatisk minskning av migranter från Libyen – Italien och EU jublar, men fd maffiabas som stoppar båtarna?

Hundratusentals migranter har tagit sig till Libyen med sikte på Europa, och under sommarmånaderna väntades en ny rekordvåg av båtar på Medelhavet. Men i stället har antalet migranter som försökt ta sig över minskat dramatiskt.

Den italienska regeringen har utnämnt sig som segrare tack vare sitt samarbete med Libyens regering och FN, och har krävt miljardstöd från övriga EU. Nu kommer dock rapporter om att det i själva verket är en beväpnad grupp med under ledning av en ”tidigare maffiaboss” som stoppat flyktingbåtarna de senaste veckorna. Ingen vet hur länge och vem som betalar.

Mer än 600 000 migranter har tagit sig till Italien över Medelhavet de senaste fyra åren, och 2017 såg ut att bli ett nytt rekordår. Men i juli blev det plötsligt nära nog totalstopp på flyktingbåtarna från Libyens kust. Flyktingorganisationer och FN-experter har stått förundrade, och ingen har kunnat förklara vad som hänt.

”If you look at arrival statistics historically, they should be hitting a peak now in July and August”, säger Mark Micallef, expert på människohandel i Libyen till New York Times.

Italiens regering har pekat på sina förhandlingar med den av FN erkända regeringen och att den utbildar den libyska kustbevakningen och lagat deras båtar som förklaring till nedgången. FN:s sändebud för Libyen har också uttalat sitt stöd för den italienska regeringens planer.

Inrikesminister, Marco Minniti, fd kommunist och ”spionchef”, lanseras som mannen som stoppat flyktingvågen.

”I know, let’s say many things. Human relationship counts a lot”, säger han i ett mystifierande uttalande.

Men flyktingexperterna pekar på att nedgången i antalet flyktingbåtar började redan innan den italienska regeringen fick klartecken för att skicka militärfartyg till Libyen, och innan regeringen införde nya krav på frivilligorganisationernas räddningsfartyg.

Nyhetsbyrån Reuters avslöjar dock nu att en stor beväpnad grupp på hundratals personer, som kallas Brigade 48, har tagit kontrollen över Sabratha, en hamnstad väster om huvudstaden, varifrån flyktingbåtarna tagit sig ut tidigare.

The group in Sabratha ”works on the ground, the beach, to prevent the migrants leaving on boats towards Italy,” said a civil society organiser from the city, speaking on condition of anonymity. The group is made up of several hundred ”civilians, policemen, army figures,” he said. It is conducting a ”very strong campaign” that was launched by a ”former mafia boss”, said a second Sabratha source who follows smuggling activity closely.

Det finns få säkra uppgifter om vad som händer i Libyen, där hundratals klaner och väpnade grupper styr över olika delar av landet, och där regeringen i Tripoli hotas av rebelledaren Khalifa Haftar. Det finns inga säkra uppgifter om vem som finansierar den Brigade 48 som nu uppges åtminstone tillfälligt ha satt stopp för flyktingbåtarna, och vad den beväpnade gruppen har för mål.

Enligt uppgifter till Reuters har den fd maffiabossen begärt pengar från premiärminister Fayez al-Sarrajs regering i Tripoli, som i sin tur får miljardstöd från Italien och EU.

Tidigare italienska regeringar, som förre premiärministern Silvio Berlusconi, betalade den libyske diktatorn Muammar Khadaffi och fick på så sätt stopp på flyktingbåtarna. Om det är liknande metoder som den nuvarande italienska regeringen använder sig av vet vi inte ännu. Men Italiens begäran om kraftigt utökat stöd till insatserna i Libyen lär komma upp på EU-toppmötet i oktober.