Italiens S-regering riskerar förlora makten i valet – skickar stridsfartyg till Libyen för att stoppa flyktingar

Den italienska regeringen tar nu till allt mer desperata åtgärder för att stoppa den växande vågen av migranter som räddats på Medelhavet. Den vill nu skicka in stridsfartyg på Libyens territorialvatten för att kunna mota dem tillbaka.

S-regeringen befarar att den annars kommer att förlora det val som ska hållas de närmaste månaderna till Silvio Berlusoncis högerallians eller till Beppe Grillos populistparti, som båda vinner stöd på krav om stopp för flyktingar.

I förra veckan uppgav den italienska regeringen att den fått en begäran från Libyens, av FN erkända, regering att skicka militärfartyg, flyg och soldater för att hjälpa landet att skydda sina gränser och stoppa migrantsmugglingen. Regeringschefen Fayez Sarraj försökte senare backa från denna begäran, som Italien pressat för att få under lång tid. och hävdade att det enbart handlade om utbildning och militärmateriel.

– Libyens nationella suveränitet får inte inskränkas, sade Sarraj.

Men den italienska regeringen går nu vidare och begär klartecken från parlamentet för att sätta igång insatsen. I en utfrågning inför försvars- och utrikesutskottet på tisdagen förklarade försvarsminister Roberta Pinotti att planerna på skicka stridsfartyg in på libyskt vatten inte innebär ett hot mot den forna italienska kolonins suveränitet.

– I själva verket kommer suveräniteten att stärkas, sade Pinotti enligt nyhetsbyrån Ansa. Och utrikesminister Angelino Alfano hävdade att den italienska insatsen är ett sätt att stärka FN:s insatser i Libyen.

De båda ministrarna talade mest om militärinsatsen som ett stöd för den libyska militären och kustbevakningen, men klargjorde samtidigt att stridsfartygen har rätt till självförsvar.

Hittills i år har närmare 100 000 migranter räddats utanför Libyens kust av EU:s och frivilligorganisationers fartyg när de körts ut av flyktingsmugglare i småbåtar, och därifrån transporterats till Italien. Drygt 2 700 människor beräknas ha omkommit  på havet.

Med fartyg inne på libyskt territorialvatten kan Italien transportera tillbaka de migranter som försöker ta sig ut på Medelhavet och slippa ta ansvar för dem.

Amnesty och andra frivilligorganisationer protesterar mot Italiens planer att stoppa flyktingarna och skicka tillbaka dem till Libyen: ”Ett skamligt försök att slippa ta sitt ansvar”.

”Libya remains extremely unsafe for refugees and migrants, who are routinely subjected to killings, kidnappings for ransom, enslavement and forced labour, rape and other abuses”, förklarar Amnesty.

Den italienska regeringen försöker också skärpa kontrollen av frivilligorganisationernas räddningsinsatser i Medelhavet, och misstänker dem för att samarbeta med flyktingsmugglarna. Regeringen har satt upp ett regelverk som den krävt att organisationerna accepterar för att få transportera räddade migranter till italienska hamnar.

Läkare utan gränser och några andra organisationer vägrar att gå med på krav som att ha italiensk polis ombord, medan bland andra Rädda Barnen skrivit under kravlistan. Det är ännu oklart vad som kommer att hända med de organisationer som vägrar skriva under, men regeringskällor säger till Reuters att det förmodligen innebär hårdare kontroller av dem på andra sätt.

Italiens PD-regering backade i lokalvalen i juni och inför parlamentsvalet, som ska hållas senast i maj nästa år, riskerar S-regeringen att förlora makten till såväl Beppe Grillos Femstjärnerörelse som den högerallians som Silvio Berlusconis Forza Italia kan vara på väg att bilda med invandringsfientliga Lega Nord.

– Det är inte hållbart med det här stora antalet migranter, vi måste erkänna att den allmänna opinionen anser att det är ohållbart, säger PD:s ledare Matteo Renzi.

Den italienska regeringen har också stöd, mer eller mindre uttalat, från övriga EU. Kommissionen har ställt sig bakom kontrollkraven av frivilligorganisationernas fartyg och anslog förra veckan ytterligare 46 miljoner euro till skärpt gräns- och kustbevakning i Libyen.

Både i Österrike och Tjeckien som har parlamentsval den 15 och 21 oktober står flyktingfrågan högt på agendan, och Österrikes regering har hotat med att skicka tanks till italienska gränsen för att stoppa migranter som försöker ta sig vidare norrut. Ungerns Viktor Orban har erbjudit sig att skicka soldater för att hjälpa till med gränsbevakningen i Libyen.

Det politiska trycket för att stoppa flyktingvågen från Afrika är högt i hela Europa. men de politiska ledarna famlar om hur det ska gå till. Frankrikes nye president Emmanuel Macron ägnar sig åt solospel med ett separat fredsförsök i Libyen.

De stora förlorarna lär bli de tiotusentals flyktingar och migranter som hamnat i slavhandlarnas våld i Libyen.

2 tankar på “Italiens S-regering riskerar förlora makten i valet – skickar stridsfartyg till Libyen för att stoppa flyktingar”

Kommentarer är stängda.