Många budskap i svenska medier om spanska valet – Ciudadanos ”högerpopulistiskt” eller ”socialliberalt”?

Spanien går mot ett av sina mest ovissa parlamentsval i historien. Två gamla och två nya partier är nästan jämnstora i opinionsmätningarna och regeringsbildningen kan bli mycket svår och förvirrande. Då är det extra viktigt med klargörande information.

Men i svenska medier kan man i dag läsa att uppstickarpartiet Ciudadanos både är ”högerpopulistiskt” och ”socialliberalt”.

”Högerpopulistiskt” brukar normalt vara beteckningen på partier som franska Marine Le Pens Front National och holländska Geert Wilders Frihetsparti. I söndagens DN benämns nu också Ciudadanos som högerpopulistiskt. Det är en beteckning på partiets som annars främst används av partiets främst motståndare, katalanska nationalister.

Sveriges Television kallar samma parti för socialliberalt med argumentet att det är vad partiet själv betecknar sig som.

Internationella medier, som Financial Times, betecknar Ciudadanos som ett ”liberalt mittenparti”. Och en koll på partiets politiska ståndpunkter pekar mot att det intar klassiska liberala åsikter som minskad statlig kontroll över medborgarna, sänkt marginalskatt, höjt grundavdrag, sänkt företagsskatt, höjd moms, ökade satsningar på forskning, ökade möjligheter till arbetskraftsinvandring, I Sverige skulle nog partiet betecknas som ”nyliberalt” med ståndpunkter som att minska statens, partiernas och arbetsmarknadsparternas inflytande över arbetsmarknadsutbildningen och krav på legalisering av marijuana och prostitution.

Det är anmärkningsvärt i Europa att ett liberalt parti kan ligga på 15-20 procent i opinionsmätningarna som partiet gjort månaderna före valet, även om det backat något senaste veckan. Ännu mer oväntat är det i Spanien, där liberala partier haft mycket svårt att få något inflytande tidigare.

Det borde vara intressant för politiskt intresserade i Sverige att få reda på.