Marknadens sista försvarare i en värld av statssponsrare

“Lisvfarligt,” säger näringsminister Ibrahim Baylan om en ny europeisk industriallians för halvledare.
Han ville hellre att marknaden skulle få råda.

Protektionism är att sponsra vilt som andra länder gör

Sedan några månader in i covid-pandemin råder det global brist på halvledare, små elektroniska manicker som behövs i det mesta – i bilar, datorer, mobiltelefoner, kylskåp liksom vindkraftverk, solpaneler och vattenkraftverk.

USA var länge världsledande på chipsen men förlorade sitt försprång till Kina, Taiwan och Sydkorea. Joe Biden satte under sin första månad som president i januari, upp ett team att se på frågan.
Starta mer produktion i USA? Biden tror på det, har landat i att investera aggressivt, att “lyfta alla båtar” för att göra USA världsledande igen.

Det lär dock lång tid innan några nyproducerade halvledare är redo för leverans.
Så i februari tog Biden personligen kontakt för att diskutera halvledare med bl a Taiwans premiärminister för att försöka skaffa USA prioritet till vad som kommer ur deras fabriker.
För oss andra fortsätter bristen och fabriker får stänga i väntan på leveranser.

EU-kommissionen har emellertid också lanserat en diskussion med industrin om möjligheten att bygga fler halvledare i Europa.
Det finns mycket att diskutera – vilken sorts halvledare?, det finns många olika.
Producera någon del och skaffa underleverantörer till resten? – halvledare består av olika insatser.
Det amerikanska bolaget Intel som hör till jättarna i branschen tar gärna på sig den europeiska uppgiften, har mött både Frankrikes president Macron och Italiens premiärminister Draghi och kan tänka sig tillverkning till Europa.

“Detta kan bli dyrt,” varnade dock Financial Times EU i en långläsnings-artikel på onsdagen. Det kommer ta åratal och kosta Europa mycket, avråder tidningen å det bestämdaste.

Å andra sidan är den globala marknaden för halvledare redan värd 522 miljarder dollar om året, det råder alltså akut brist sedan något år redan och dessutom förutspås efterfrågan växa enormt under överskådlig framtid.
EU startar för övrigt inte från noll utan utvecklar med 28 partners sedan 2018 “low-power processors” till servrar, moln och bilindustrin med mål att kunna leverera år 2023.

Nu kommer så ett nytt, större europeiskt initiativ – en industriallians för processorer och halvledare.
22 EU-länder har anmält sig till det.
Målet är ett europeiskt elektroniskt ekosystem för design av leading-edge nodes and open-source hardware solutions.
Där ingår att bygga upp en europeisk tillverkning av processorer och elektroniska komponenter med hjälp av pålitliga lokala och globala aktörer.
(Med pålitliga, läs “icke-kinesiska”. 5G är nämligen ett av de användningsområden man tänker sig.)

Svenska regeringen har inte anmält intresse för att delta.
Ibrahim Baylan kallar tvärtom det europeiska projektet för “livsfarligt” eftersom han menar att det riskerar att leda till protektionism:
“Det här nyvaknade intresset för protektionism är livsfarligt. Handelskrig har effekter och de är inte goda,” kommenterade han till TT.

Sverige, påminner han, bygger sin framgång på något annat, nämligen att….”vi är effektiva, innovativa och sedan ser till att våra produkter säljs i hela världen.”

Det kan bli en tuff konkurrens på marknaden för svensk effektivitet den här gången.
Sydkoreanska staten har valt att stoppa 450 miljarder dollar i chip-tillverkning de närmaste nio åren, Taiwan just har lagt upp 100 miljarder dollar för tre år och USAs kongress har redan röstat igenom 52 miljarder dollar med tillägget att de förstår att det kommer att behövas mer.

Sverige är verkligen en av de sista som håller ut i övertygelsen att marknaden ska sköta det mesta och staten hålla sig borta.
Den svenska regeringen sa nej till ett europeiskt initiativ för molninfrastruktur 2017 för det borde marknaden sköta, och sedan nej av ungefär samma skäl till EU-projektet året efter att bygga kvantdatorer.

Denna ideologiskt berömvärda hållning verkar inte ens svaja i en värld där mycket av elektroniken kommer från Kina som Säpo sagt ifrån att vi inte ska ha i våra trådar och som dessutom är statssponsrat upp till nocken.
Alltså en värld med en marknad där även USA och de asiatiska allierade som valt kapitalismen över kommunismen, subventionerar sin industri vilt.

Men kanske vänder regeringen och Baylan och ansluter sig till industrialliansen om några år.
Svensk industri vill det i alla fall:
“Halvledare är en komponent närmast att betrakta som strategisk råvara. Den tillverkas i dag främst i Asien men också i USA samt en liten del ca 10 procdent i Europa – men behovet är mångdubbelt som växer lavinartat,” skriver VD för Fordonskomponentgruppen, Fredrik Sidahl.

Och ändrat sig har regeringen redan förr, med både de europeiska datamolnen och kvantdatorerna.