Norska väljarna gick åt vänster – S-ledaren bildar regering åt höger

Norska valet för en månad sedan kallades för ett ”klimatval”. Resultatet blev att väljarna gick åt vänster och röstade bort högerregeringen. Men när Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Störe nu tar över som statsminister är det med en politisk plattform som innebär fortsatt satsning på oljeindustrin, och regeringssamarbete med borgerliga Senterpartiet.

Lärdomarna av det norska exemplet kan bli vägledande för S-ledare med svagt väljarunderlag i såväl Sverige som andra länder.

Av klimatdebatten i den norska valrörelsen märks inte mycket i regeringsplattormen. ”Norsk oljeindustri ska utvecklas, inte avvecklas”.

”Norsk petroleumsindustri skal utvikles, ikke avvikles. Petroleumssektoren er en høyproduktiv næring som bidrar med store inntekter, verdiskaping og arbeidsplasser til Norge. Regjeringen vil legge til rette for fortsatt høyt aktivitetsnivå på norsk sokkel. Ringvirkninger på land skal komme hele landet til gode.”

Det står i direkt motsats till det krav på omedelbart stopp för oljeletning som Sosialistisk Venstre, Rödt och Miljöpartiet de gröna lägger fram. De pekar på att FN och IEA, Internationella energirådet, slagit fast att sökandet efter olja och gas bör upphöra.

– Målet er at Norge nå slutter å lete etter nye oljefelt. Det er helt nødvendig for klimaet og det er også det beste for norsk næringsliv, sier MDGs nyvalgte stortingsrepresentant, Lan Marie Nguyen Berg.

Den nya regeringens oljepolitik möts dock av applåder från Höyre och högerpopulistiska Fremskittspartiet.

Leder for Frp, Sylvi Listhaug, sier hun er glad for at regjeringen skal utvikle, og ikke avvikle, oljenæringen.

– Vi merker jo at Arbeiderpartiet fester grepet, uttaler Listhaug.

I valet gick de tre vänsterpartierna fram med nära fem procentenheter, medan den forna regeringsalliansen backade med 8,5. Arbeiderpartiet förlorade väljare till vänster och backade till 26,3 procent, men partiledaren Jonas Gahr Störe sade att han hoppades få ihop en majoritetsregering med borgerliga SP och vänsterpartiet SV.

Men Arbeiderpartiet hade i valrörelsen tagit avstånd från alla krav på bantning av den gigantiska oljeindustrin, den största i Västeuropa. Och Sosialistisk Venstre, som krävt minskad oljeutvinning och stopp för oljeletning, lämnade snabbt regeringsförhandlingarna.

Ap-SP-regeringen har 76 mandat i stortinget, men det krävs minst 85 för majoritet. Statsminister Gahr Störe säger att han i första hand hoppas få stöd för minoritetsregeringens politik från Sosialistisk Venstre. Men SV-ledaren Audun Lysbakken varnar för att Gahr Störe siktar på att få igenom olika regeringsförslag genom att ibland söka stöd från höger och ibland från vänster.

– Skal dette være en slalåmkjørende sentrumsregjering, eller en tydelig rødgrønn samarbeidsregjering? Vi er et opposisjonsparti uten bindinger til denne regjeringen, sa SV-lederen.

Gahr Störe kan locka vänsterpartierna med regeringens förslag på sänkta skatter för de som tjänar under 750 000 kronor, och höjda för de som tjänar mer. Medan SP-ledaren Trygve Slagsvold Vedum åt Fremskrittspartiet och andra borgerliga kan peka på regeringslöften om ökade inkomster för bönderna och utflyttning av statliga jobb.

I EU-politiken av det Arbeiderpartiets linje som gäller, med fortsatt EES-medlemskap. EU-motståndarpartiet SP som krävt omförhandling av EES-avtalet för ökad nationellt inflytande har fått en ”utredning som ska värdera erfarenheterna av EES-samarbetet de senaste tio åren”.

I Norge är det inte möjligt att anordna nyval om den här regeringen misslyckas. De politiker som nu är invalda i stortinget måste kompromissa ihop sig fyra år framåt.

Men norska Arbeiderpartiets sätt att försöka lösa den gordiska knuten att partiet inte längre är ett 50-procentsparti och ändå vill framstå som att den styr landet kan bli ett lärorikt exempel för flera andra S-partier i Europa. Men även för vänster- och mittenpartier.

De svenska och norska S-partierna har bara ungefär hälften så starkt väljarstöd som under sin storhetstid. Hur ska de agera för att vinna tillbaka förlorade väljare, och riskerar de att förlora fler väljare på att luta sig åt höger eller åt vänster?

De norska väljarna kommer nu att kunna följa och ge sina betyg när Gahr Störes minoritetsregering försöker kompromissa ihop sig med olika oppositionspartier för att få igenom sina förslag. Och även ge sina omdömen om vänster- eller högerpartier överger sina vallöften för att få ingå allianser med regeringen.