Nu blir det (kanske) komiskt i EU-parlamentet

Cyperns nyaste europaparlamentariker liftar till Europaparlamentet.
Och ordnar omröstningar på nätet om hur han borde rösta.

Ett av Fidias´ mål uppnått, att krama 100 kändisar



24-årige Fidias Panayioutou är en superkändis på lilla Cypern (900 000 invånare men han har 2,6 miljoner följare på sociala media) och snart storkändis i Europa (redan över 5 miljoner följare).
Ett av hans många hyss på sin youtube-kanal var nämligen att ställa upp i EU-valet.
Det gick lite bättre än han kanske hade tänkt sig. Fidias fick nära 20 procent av rösterna och kom in.

Vilken partigrupp borde han vara med i. Kanske den gröna eller förbli oberoende? Fidias ordnade en omröstning bland sina följare och de föredrog oberoende.

Och så skulle han ta sig till Europaparlamentets lokaler i Strasbourg där plenum hålls en vecka i månaden.
Fidias liftade (med sin assistent) vilket resulterade i en video. Hans syfte var att visa att människor fortfarande är snälla.

Första dagen på nya jobbet gav nästa video.
”Nu är jag i stora salen.”
Här ägde omröstning till parlamentets talman rum. Det fanns två kandidater.
”Jag tycker ingen är bra nog så jag lägger ner min röst,” meddelade Fidias och fortsatte sedan ut i lobbyn för att ge intervjuer till nyfikna journalister:
”Har du något område där du faktiskt vill förändra något?”
”Jag vill göra politik coolt,” svarar Fidias.

På torsdag hålls ju den viktiga omröstningen i parlamentet om Ursula von der Leyen ska få fem år till som ordförande för EU-kommissionen.
Fidias har lagt ut frågan till sina följare så varsågoda och rösta allihopa. Han lovar rösta som majoriteten tycker.

Fidias är inte den förste komikern att ta sig in i Europaparlamentet på skämt. Det gjorde redan 2014 en grupp tyska satiriker som bildat Die Partei. Initiativet tycks fungera väl som PR-plattform på hemmaplan, de häcklar också skickligt makten i roliga valkampanjer men som oberoende i Europaparlamentet har de inte gjort något politiskt avtryck överhuvudtaget.

Italienarna gav oss ungefär samtidigt clownen Beppe Grillo vars parti Cinque Stelle avgjorde sina åsikter via internet-omröstningar vilket ledde dem i famnen på Nigel Farages EU-skeptiska grupp. När brexit kom på tal, röstade folket istället för att gå med i liberala gruppen men ledaren/clownen gillade inte utslaget.
Med tiden hamnade Cinque Stelle istället i italiensk regeringskoalition med högerextrema Lega och idag, 2024, väljer man vänstern i Europaparlamentet. Där sitter man dock med sex månaders prövotid.
Politisk påverkan? Oklar.

2019 kom Magid Magid in, en brittisk influencer med förmåga att synas och höras, som redan hade lyckats bli Storbritanniens första borgmästare (i Sheffield).
Han ville sprida hopp i en hatfull miljö (brexit-kampanjen pågick för fullt just då) men gjorde naturligt nog heller aldrig ett politiskt avtryck eftersom Storbritannien bara året efter lämnade EU och Magid Europaparlamentet.

Så vad är poängen med komiker i politiken?
Tja, de ökar i alla fall intresset för val och valdeltagandet. På Cypern steg valdeltagandet från 45 till 59 procent den här gången och alla är överens om att det är Fidias´ förtjänst.
De kan vara lysande – och farliga för makthavare – när de blir en skrattspegel som britternas ”Led By Donkeys” eller ungrarnas Två-Svansade Hundars Parti.

Men politiskt arbete i ett parlament utförs i grupp och riktiga förändringar är långsamma att få igenom.
Lite av en motsats mot att leva för många klick/skratt.