Nu snurrar det vildsint i Europas extrem-höger

Le Pen kastar ut Afd i ett pågående ”hela havet stormar” som den europeiska extremhögern hamnat i – eftersom de större partierna kämpar med att både behålla extrem-väljare och ändå verka rumsrena.

Kan du övertyga väljarna du är rumsren?Franska Marine Le Pen fick efter månader av hot och hemliga överläggningar nog av det tyska högerextrema partiet AfD. Nu vill hon kasta ut dem ur partigruppen ID, den som hennes franska parti dominerar i Europaparlamentet.
Hon hade då redan svalt att Afds toppkandidat i EU-valet, Maximilian Krah, troligen tagit emot pengar från Ryssland, hans assistent tagit pengar från Kina plus att Krah själv uttryckt åsikten i en intervju att ”alla i nazistiska SS var inte kriminella.”
Till detta kom nu ”förolämpningen” i att Afd lierat sig med den tyska regeringen inför FN med synpunkter på hur franskt det franska Mayotte i Stilla Havet bör vara (inte så franskt).
Där fick Len Pen nog.

Le Pen har länge velat göra sig av med extrema Afd eftersom hennes egentliga ambition är att bli vald till president i Frankrike år 2027. Hon har lagt ned mycken möda på att inför en fransk publik omvandla sig från extrem till en mer moderat politiker och har inte råd med Afds turbulenta uppträdande.
Att det dröjt så länge innan hon drog i bromsen beror på att ID-gruppen bara har (hade) partier från 8 EU-länder. Det krävs ledamöter från minst 7 länder för att utgöra en grupp och nu ligger ID betänkligt nog på gränsen.

Le Pen har ganska lite intresse i vad ID-ledamöterna gör i parlamentet vilka, eftersom de är i grunden emot EU-samarbete, tenderar att rösta nej till det mesta.
Inklusive till att ge Ukraina pengar.

Något mer mot mitten går det bättre för ECR, dominerad av Giorgia Melonis ”Bröder av Italien” som dock har fått några riktigt extrema tillskott på sista tiden.
Det lär störa Meloni som planerar att faktiskt använda sina ledamöter i ECR-gruppen till att påverka europeisk politik.
Den franske super-extreme Eric Zemmour har nämligen tagits in här (med Le Pens systerdotter Marion Maréchal i släptåg). Hit har också Folklistan hittat in via SD-avhopparen Johan Nissinen.
Så stökig känns gruppen nu att belgiska N-VA inte känner sig hemma längre utan hotar byta till den borgerliga gruppen EPP.

Var ska Geert Wilders folk hamna om de får de 10 platser som valprognoserna talar om?
Han är oberäknelig, aggressivt anti-muslimsk, har alltid sagt nej till att Ukraina ska få vapen… men har lovat att flytta sig in mot mitten för att kunna utnyttja höstens valseger och säkra regeringsmakt.
Det känns inte spontant en partner som vare sig Le Pen eller Meloni blir lyckliga över.

Och var ska Orbans Fidesz-partister sätta sig? För tillfället är dessa Rysslands-vänliga ledamöter hemlösa i parlamentet sedan EPP kastade ut dem.
Vem vågar/vill ta in Rysslandsvänner i sin grupp?

Vi ska nog räkna med att det kommer ha uppstått helt nya grupperingar i Europaparlamentet när alla efter valet – senast den 15 juli – ska meddela partigrupperingar.ECRs 69 konservativa reformister består av Melonis folk, polska PiS

spanska Vox, SD, senaste tillskottet Folklistan och Eric Zemmour (Reconquete).
N-VAs tre ledamöter vill flytta. (15 länder)

IDs 59 identitets-demokrater av Marine Le Pens Rassemblement N, Lega, AfD, Vlaams belang, (8 länder)