Oavsett andra valomgången – Erdogan kommer ha fortsatt makt i Turkiet

Turkiska presidentvalet går till en andra avgörande valomgång 28 maj. Men oavsett vem som vinner då kommer Tayyip Erdogans valallians att ha majoritet i parlamentet.

Oppositionsledaren Kemal Kılıçdaroğlus långtgående löften om att återföra Turkiet till en fullvärdig demokrati och att montera ner Erdogans korrupta maktapparat kommer att kunna stoppas även om han skulle bli vald till president.

Erdogans valallians fick en stor majoritet med 322 mandat av parlamentets 600 platser, mot 273 för de stora oppositionsallianserna, enligt de preliminära rösträkningarna. Och i parlamentsvalet blir det ingen andra valomgång.

Oppositionspartiernas omfattande valprogram med 2 300 vallöften skulle innebära ett totalt brott med Erdogans form av presidentvälde och demokratiska inskränkningar. Partierna hade utarbetat genomgripande förslag för hur Turkiets konstitution ska förändras för att avlöva presidentmakten, införa en ny form av parlamentariskt styre och ett oberoende rättssystem utifrån Europarådets och EU:s normer.

I programmet ingår oberoende rättssystem, mötes- och yttrandefrihet, lagar mot kvinnovåld och skärpt lagstiftning mot korruption, som skulle kunna slå hårt mot Erdogans släkt och vänner.

I de sista opinionsmätningarna inför valet såg oppositionen ut att kunna få majoritet i parlamentet samtidigt som Kılıçdaroğlu vann presidentvalet. Men efter den dramatiska rösträkningen där oppositionen anklagade Erdogans partifolk för sabotage med krav på ideliga omräkningar i valkretsar där oppositionen segrat kunde Tayyip Erdogan segervisst utropa att han kommer att bli omvald än en gång även om det blir en andra valomgång.

Valresultatet är en svår besvikelse för oppositionen som trodde att deras långa arbete för att få ihop en bred allians skulle kunna få stopp på Erdogans alltmer auktoritära styre.

Men med en total dominans i medierna har Erdogan kunnat hamra ut sitt budskap om att en seger för den ”utlandsstödda oppositionen” skulle innebära att terrorister släpps fria och landets ekonomi havererar.

I de statligt styrda tv- och radiokanalerna har Erdogan fått ”91 gånger mer tid” än oppositionens presidentkandidat. Erdogan har fått 48 timmar mot 32 minuter för Kılıçdaroğlu, enligt en sammanställning av oppositionen.

Den tredje presidentkandidaten Sinan Ogan, som fick drygt 5 procent i första omgången, har ännu inte sagt något om vem han tycker att hans väljare ska rösta på den 28 maj. Men han står långt ut på högerkanten och blev från början invald i parlamentet för Erdogans samarbetsparti MHP.

Oppositionspartierna har nu en tung uppförsbacke att försöka mobilisera sina väljare att gå och rösta en andra gång även om de inser att de inte kan sätta stopp för Erdogans makt över Turkiet. Men att kasta ut honom från presidentpalatset skulle kunna bli ett första steg och kunna börja splittra den maktapparat han byggt upp under två decennier,