Opinionsras för högerextremisten Geert Wilders’ parti – ökat väljarstöd för EU-positiva partier

En månad före det holländska parlamentsvalet rasar väljarstödet för islamfientliga Geert Wilders´parti i tre opinionsmätningar. Samtidigt ökar stödet för EU-positiva partier som vänsterliberala D66 och GroenLinks.

I den största mätningen är Wilders’ PVV inte längre största parti, och D66 och GroenLinks har lika stort väljarstöd. Högerliberala regeringspartiet VVD ligger på 15,6 procent, D66 på 13,1, PVV på 12,6 och GroenLinks på 12,2 procent.

Det är en kraftig omsvängning på bara två veckor sedan den förra mätningen av I&O research med drygt 2 800 intervjuade. PVV har tappat 4,1 procentenheter, medan D66 ökat med 3,1. Förändringarna för övriga partier är små, men GroenLinks har haft en stadig uppgång de senaste månaderna, från 8,0 procent i november.

Opinionsframgångarna för D66 beror på att partiet profilerat sig hårt emot PVV, enligt de intervjuer som opinionsinstitutet gjort. De hänvisar till partiledaren Alexander Pechtold hårda kritik av Geert Wilders, som gör att borgerliga väljare går över från VVD. Även GroenLinks’ väljare hänvisar till partiets avståndstagande till Wilders, som drar till sig vänsterväljare.

Det sjunkande stödet för Geert Wilders beror också på att premiärminister Mark Rutte, VVD, för några veckor sedan gav ett entydigt vallöfte om att Wilders’ parti var uteslutet som regeringspartner efter valet den 15 mars.

Medan D66 och GroenLinks står för en EU-positiv hållning, öppenhet och satsning på utbildning och integration har Mark Rutte valt en helt annan valtaktik, med krav som närmar sig invandringsfientlige Geert Wilders. På torsdagen krävde VVD ytterligare skärpning av kraven på invandrare, bland annat med medborgarskap först efter tio år.

De två andra mindre opinionsmätningarna visar samma tendens, även om Wilders’ parti fortfarande är större än VVD i dessa.

Det är inget ovanligt med stora opinionssvängningar bland de holländska väljarna, som också har 28 partier att välja emellan. En månad före parlamentsvalet 2012 låg EU-kritiska Socialistpartiet och Geert Wilders’ parti i topp, men väljarstödet för båda rasade när valdagen närmade sig.