Plågsam pjäs där Trump lekte hjälte

Ett märkligt stycke teater i Vita Huset i helgen fick två Balkanländer att se riktigt dumma ut – och EU att verka bortspelat.

Vucic sep 2020
Vucic möter Trump


Bilderna av Serbiens president Aleksander Vucic i Vita Huset gick ronden på twitter i helgen och de var verkligen märkliga.
Förutom den underdånighet som serben omedvetet avslöjar ovan, fick vi höra i en videosekvens USAs president Trump meddela att Serbien har lovat flyttat sin Israelambassad till Jerusalem.
Vucics uppenbara förvåning över denna nyhet är en syn att skåda.

Serbiens president Vucic skröt ändå stolt efteråt över vad han fick ut av det:
En penna som Trump använder för att underteckna ”grejer.”

Vad som alltså hände i Vita Huset var att Serbien och Kosovo skrev under ett avtal om att samarbeta med varandra.
”Historiskt!,” utropade Donald Trump som sedan skröt om vilka hårda fajter mellan de här två ”tuffingarna” som han hade avbrutit med sitt fredsmäklande.
”Värre än israeler och palestinier de här två!”
Kosovos premiärminister Avdullah Hoti skruvade plågat på sig.

En granskning av detta historiska samarbetsavtal visar att grannländerna Kosovo och Serbien – som ju inte erkänner Kosovo som stat (för övrigt erkänner Kosovo inte Serbien heller…) – har lovat vad man lovade i ett avtal framförhandlat med EU 2013… liksom också lovat i ett antal andra samarbetesavtal signerade vid flera senare tillfällen… varav inget ännu har lett till något faktiskt samarbete eftersom dessa grannar som inte erkänner varandra, grälar med varandra om både marker, vatten, vägar och järnväg.

Israel-ambassaden i detta?
Den har förstås inget alls med Balkan att göra men allt med Donald Trump.
Den något förbryllande charaden i Vita Huset handlar nog framförallt om att Donald Trump går till val i november och gärna vill klocka in lite utrikespolitiska segrar innan dess.
President Trump har förblivit rätt ensam om att göra vad Israels premiärminister Benyamin Nethanyahu önskat (men som palestinierna absolut INTE vill) – att flytta sin ambassad från Tel Aviv till Jerusalem.

Bara ett annat land i världen har gjort som USA, Guatemala men här öppnades alltså ett tillfälle för Vita Huset att tvinga lilla Serbien att följa Trumps exempel.
Trump förklarade sig särskilt nöjd med att ”muslimstaten” Kosovo lovat öppna diplomatiska relationer med Israel – för snart skulle världen få se resten av arabländerna följa efter.
Premiärministern i sekulära Kosovo lär ha svettats av obehag över hur han framställdes.. och kanske också över att han i avtalet tvingas upphöra under ett år med att försöka få resten av världen att erkänna hans unga stat.

Väljarna i såväl Serbien och Kosovo som för övrigt Israel, lär inte bli imponerade utan kan nog antas se teaterstycket för vad det var – en översittare i Vita Huset förödmjukar små länder.

USA kräver emellertid bättre betalt än så för att ställa upp för photo-opps.
Serbien och Kosovo fick dels lova samarbeta för bygget av en djuphamn vid Adriatiska kusten dit amerikansk gas ska kunna levereras.
Så där fick Putin en knäpp på näsan som annars är överlägset störst leverantör av gas och olja till Serbien.

Dels fick de skriva på att samarbeta om ett antal påbörjade motorvägar och järnvägar som behövs för att transportera gods till t ex markbundna Serbien.
Så där fick EU en knäpp på näsan som startat och finansierar det mesta av dessa projekt hittills åt balkanländerna.

Och så fick Kina en anledning att skruva upp inblandningen på Balkan där man framförallt hittills finansierat och bygger vägar i kuststaten Kroatien när man inte projekterar för järnväg som ska löpa från norra Finland över Polen och ända ner till Serbiens huvudstad Belgrad.

Aleksander Vucic är förtjust i utspel där han spelar internationella aktörer mot varandra – än hyllar han Kina som sitt lands store välgörare, än Ryssland och i somras (lite överraskande för det var länge sedan sist) prisade han EU. (Med all rätt, EU är hans överlägset största biståndsgivare).
Nu var det alltså USA som skulle hyllas som Serbiens välgörare.

Vucic fortsätter envist att kräva ett datum för Serbiens inträde som medlem i EU. Men samtidigt har han etablerat sig själv som en autokrat där oppositionen jagas och protester slås ner.

Under tiden förblir Serbien med övriga Balkan, trots stormakternas interna kapplöpning och inblandning, Europas allra fattigaste länder.