Portugals nye S-premiärminister räddas av den borgerlige premiärminister han avsatte

Portugals socialdemokratiske premiärminister Antonia Costas riskerade att bli kortlivad som regeringschef. Men han räddades av sin företrädare, borgerliga PSD:s partiledare Pedro Passos Coelho. Samme Coelho som Costas avsatte för mindre än en månad sedan.

Den socialdemokratiska minoritetsregeringens båda stödpartier, kommunistiska PCP och socialistiska Bloco, röstade båda nej till premiärministerns budgetförslag. Men tack vare nedlagda röster från det största oppositionspartiet godkändes budgeten med 2,2 miljarder euro till den nedläggningshotade banken Banif.

Staten tog över majoriteten i Madeirabaserade Banif under finanskrisen och har länge försökt sälja banken. Nu vill S-regeringen efter förslag från Centralbanken låta spanska Banco Santander ta över delar av krisbanken för 150 miljoner euro, samtidigt som portugisiska staten stoppar in 2,2 miljarder för att avveckla de förlustbringande delarna.

– Det är dyrt för skattebetalarna, men det är nödvändigt för att upprätthålla den finansiella stabiliteten, sade premiärminister Antonia Costa.

S-regeringen kom till makten för tre veckor sedan med stöd av de två vänsterpartierna PCP och Bloco.. Men Kommunistpartiet röstade emot regeringens första budget på grund av miljardstödet till Banif,. Och Bloco ställde som villkor att Centralbankens självständighet ska inskränkas, ett omöjligt krav om Portugal vill fortsätta vara medlem i eurozonen.

Portugals regering måste också lämna in en budget till EU-kommissionen och övriga euroländer före årsskiftet, för godkännande. Därför var läget akut.

I det här läget valde PSD att lägga ner sina röster vid omröstningen på onsdagen. Regeringens båda stödpartier röstade nej..

Det är oklart vad det här sammanbrottet för S-regeringens samarbete med vänsterpartierna får för konsekvenser.