Rajoy försöker få sitta kvar – men S-minoritetsregering ett steg närmare

Det komplicerade spelet om regeringsmakten har satt igång i Spanien. Premiärminister Mariano Rajoy meddelade i dag att han vill sitta kvar som premiärminister för en bred koalitionsregering. Men vänsterpartierna är överens om att stoppa honom, samtidigt som de är djupt splittrade om Spanien ska hållas samman. En socialdemokratisk minoritetsregering har tagit ett steg närmare.

Konservativa PP-ledaren Rajoy träffade ledarna för de tre andra stora partierna, socialdemokratiska PSOE, vänsterns Podemos och liberala Ciudadanos, och deklarerade efteråt på en presskonferens att han är bäst lämpad att bilda en ”brett baserad regering”.

Men med bara 123 av de 350 mandaten i parlamentet räcker det inte ens med stöd av Ciudadanos´ 40 platser för att få ihop en majoritet på 176 mandat. Rajoy måste ha åtminstone passivt stöd av något av de båda vänsterpartierna eller flera av självständighetspartierna, som i Katalonien.

Men möjligheten att i stället bilda en vänsterregering har försvårats de senaste dagarna. Efter ett möte med socialdemokratiska PSOE:s regionala ledare antogs en resolution som säger nej till att bilda regering med något parti som är för folkomröstning självständighet för Katalonien. Det ser ut som ett definitivt nej till en koalition med Podemos som hade löftet om en folkomröstning i sin valplattform.

– Vi är beredda att förhandla med alla partier om alla politiska förslag, men ”Spaniens enhet”  kan inte ifrågasättas, sade partiledaren Pedro Sanchez efter mötet med partiets ledning. PSOE-ledningen sade också att alternativet nyval bör undvikas.

Regeringsförhandlingarna väntas nu enligt spanska medier pågå i flera månader. Men en liknande lösning som i grannlandet Portugal ser nu ut som det mest realistiska – en regering enbart med det näst största partiet i parlamentet, socialdemokraterna. Det alternativet kan underlättas av att Ciudadanos, som är hård motståndare till ett självständigt Katalonien, deklarerat att den kan lägga ner sina röster för att släppa fram en minoritetsregering.