S-ledaren Pittella hotar sparka ut blivande EU-ordförande Fico – Ett hårt slag i luften

Socialdemokraternas ledare i EU-parlamentet Gianni Pittella har hotat kasta ut Slovakiens S-ledare Robert Fico om han bildar regering med högernationalistiska SNS, som vinner röster på sitt hat mot romer och ungrare. Men Fico struntar i Pittellas varningar.

Någon uteslutning lär det ändå knappast bli. S-gruppen accepterar Ficos invandringsfientliga populism för att behålla sin ställning som näst största partigrupp. På samma sätt som konservativa EPP tiger om Viktor Orbans auktoritära styre för att kunna ståta som störst i EU-parlamentet.

”I am proud of giving that Hungarian a black eye.” var SNS-ledaren Jan Slotas svar när det avslöjats att han dömts för misshandel och mordbrand. Han är inte längre partiledare, men partiet lockar fortfarande till sig högerextrema företrädare på sin politiska propaganda riktad mot minoriteter som romer, ungrare och judar.

Dagarna före parlamentsvalet i början av mars avslöjade bilder att en av partiets förtroendevalda i Bratislava, Martin Patoprstý, inte bara var ledare för en grupp fotbollshuliganer, utan också nynazist. Partiledningen tvingades i sista stund dra tillbaka hans kandidatur.

I valet förlorade Robert Ficos Smer-parti sin majoritetsställning. Ficos invandringsfientliga utspel och vägran att delta i EU:s beslut om fördelning av flyktingar ledde till att ännu mer högerpopulistiska partiet gick framåt i valet.

För att kunna sitta kvar har Fico erbjudit tre andra partier att bilda en regeringskoalition. SNS får tre ministerposter och den nuvarande partiledaren Andrej Danko blir talman i parlamentet. Ungerska minoritetspartiet Most-Hid får två poster och borgerliga Siet en post.

Robert Ficos regering kommer att uppenbara problem att hålla samman. Men det är denna regering som officiellt ska leda EU:s arbete under ett halvår från 1 juli.

Förra gången Fico tog med SNS i en koalitionsregering, 2006, stängdes hans parti av från EU-parlamentets S-grupp. Men redan efter två år togs Smer in i den socialdemokratiska partigruppen igen.

 

I fjol höstas hotade S-ledaren Pittella på nytt med uteslutning efter att Ficos regering sagt nej till att ta emot några ”icke-kristna flyktingar”. Och efter valet kom en ny varning från Pittella sedan regeringsförhandlingarna med SNS inletts.

”The S&D Group calls on the PES presidency to further discuss Smer’s position.”

Men Robert Fico avfärdade Pittellas hot med en nedlåtande kommentar:

“My grandpa used to say: ‘Chose the right words when talking about things you don’t understand’,” said Fico,

Fico vet att han inte har någon anledning att oroa sig efter att EU:s S-ledare backade 2008 och välkomnade hans parti åter i ambitionen att bli största parti i tävlingen med konservativa EPP.

I både EPP- och S-gruppen finns flera partier med åsikter långt från de grundvärden som de båda proklamerar att de står för i EU-sammanhang. I EPP återfinns Viktor Orbans Fidesz och Berlusconis Forza Italia.

Det mest märkliga är varför S-ledaren Gianni Pittella undergräver sin egen trovärdighet som ledare med upprepade hotfulla utspel som inte får någon effekt.