Värt att notera: SD trappar steg för steg upp kraven – på väg göra det omöjligt för Kristersson-regering

I den långdragna processen för att få fram en ny regering nagelfars varje liten förändring av uttalandena från Ulf Kristersson, Annie Lööf och Jan Björklund. Men det är också värt att notera den snabba upptrappning av kraven som hörs från Sverigedemokraterna. 

Jimmie Åkesson är på väg att underminera Ulf Kristerssons regeringsplan och därmed bana väg för en blocköverskridande mittenregering.

Före valet var Sverigedemokraternas villkor för att stödja en Alliansregering att regeringsprogrammet tog ”hänsyn till partiets krav i viktiga frågor”.

”Om det fortfarande efter valet finns en sådan ängslighet att man inte vill prata med oss är inte det avgörande. Det viktiga är att en kommande alliansregering tar hänsyn till vår politik i för oss viktiga frågor och att alliansens migrationspolitik inte är Centerpartiets”, skrev Mattias Karlsson, gruppledare för SD i riksdagen i Dagens Industri.

Men efter valet och i takt med att övriga partier visat sin oförmåga att enas om en handlingskraftig regering har Sverigedemokraterna trappat upp sina krav.

– Fimpa Centern och Liberalerna, var Jimmie Åkessons krav för att stödja Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister dagarna efter valet.

– Vi vill vara säkra på att rätt politik kommer att drivas, men om man inte pratar med oss är svårt att säga. Jag tror det blir väldigt svårt att fixa en alliansregering. Då skulle Kristersson behöva fimpa Liberalerna och Centerpartiet. 

Och när Ulf Kristersson nu levererat ett regeringsalternativ enligt Jimmie Åkessons önskemål, utan Centern och Liberalerna, kommer SD-ledaren med nästa krav: Förhandla med oss, annars blir det nyval.

– De stora partierna får kliva ur sandlådan och prata med mig, deklarerade Åkesson på söndagen.

– Jag ser bara två vägar framåt. Antingen får någon eller några börja prata med oss, alternativt att vi kommer till ett extraval

Men därmed har Sverigedemokraterna placerat Ulf Kristersson i ett omöjligt läge. M-ledaren har försökt övertyga Centern och Liberalerna om att han ska bilda en regering på Allianspartiernas gemensamma politik, och utan att förhandla med Sverigedemokraterna.

Det räcker inte med stöd av Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna för att Ulf Kristersson ska kunna bli statsminister. Det ”konservativa blocket” har 154 mandat i riksdagen. Och om Centern och Liberalerna, som de lovat, skulle rösta emot Ulf Kristersson som statsminister under dessa förutsättningar förlorar han.

Därmed pressar de upptrappade kraven från Sverigedemokraterna på för att det är nödvändigt med någon form av blocköverskridande regering för att en statsminister ska kunna väljas utan att först ha förhandlat och kompromissat med Jimmie Åkesson. Alternativt att Ulf Kristersson i slutändan testar och begär att det ska genomföras en omröstning om att han kan ”tolereras av riksdagen” som statsminister för att se om SD är berett att göra vad de nu lovar och röstar emot honom.