Skräcken inför EU-valet – Putins favvokandidater avslöjas

+ Putin underblåser bondedemonstrationer för att skapa politiskt kaos i EU.

+ Putin har gjort sociala medier till ett slagfält för falska nyheter.

+ Putin driver pr-kampanjer och betalar EU-politiker för att splittra Ukrainastödet.

Skräcken bland flera EU-partier är nu att namnen på Putins favvokandidater ska avlöjas före EU-valet.

I det holländska parlamentet hålls en extradebatt på tisdagskvällen om det senaste avslöjandet av hur Putinregimen griper in i EU-politiken genom att betala politiker för att driva ryska argument. Hundatusentals euro har betalats ut enligt tjeckiska säkerhetspolisen till politiker i Tyskland, Frankrike, Polen, Belgien, Nederländerna och Ungern som promotats på sajten Voice of Europe.

Avslöjandet kom extremt olämpligt för högerpartierna i Nederländerna som just hoppats kunna avsluta drygt fyra månaders svåra förhandlingar om att bilda regering med extremhögerns ledargestalt Geert Wilders.

Wilders har hyllat ryssfinansierade Voice of Europe vid flera tillfällen. Men de partiledare som nu är på väg att bilda regering med Wilders’ parti försvarar honom med att sajten hade andra ägare då. Bondepartiet BBB:s ledare Caroline van der Plas tycker det vore onödigt att avslöja namnen på de som fått ryska pengar.

”Vi bör inte gå i vägen för säkerhetspolisens arbete”, säger van der Plas.

Högerextrema FvD:s ledare Thierry Baudet och EU-parlamentarikern Marcel de Graaff har ofta framträtt på Voice of Europe och uttalat sitt stöd för Rysslands invasion av Ukraina. Men Baudet förnekar i holländska medier att han fått några pengar och hotat spöa upp Gröna Vänsterns Jesse Klaver om han ställer fler frågor om ryska pengar.

Baudet meddelade också att han vägrar delta i parlamentets debatt på tisdagskvällen.

Även om säkerhetspolisen inte lämnar ut några namn har den ukrainske statsvetaren Anton Shekhovtsov, chef för Centre for Democratic Integrity i Wien, presenterat en lista över de politiker som promotats mest på Voice of Europe det senaste halvåret.

Där finns utöver nämnda Baudet och de Graff ledande Putinkramare som Tjeckiens tidigare president Vaclav Klaus, Sloveniens tidigare premiärminister Janez Jansa och Republika Srpskas regeringschef Milorad Dodik.

Men också EU-politiker från flera länder. Som tyska AfD:s EU-kandidater Maximilian Krah och Petr Bystron, som tagit avstånd från stödet till Ukraina och besökt ägaren för Voice of Europe när han satt i husarrest i Ukraina före ett fångutbyte. Som franska EU-parlamentariker från Marine Le Pens parti Patricia Chagnon, Herve Juvin och Thierry Mariani.

Pinsamt för det stora högerpartiet EPP i parlamentet, där M och KD ingår, är att italienske Matteo Gazzini finns på listan. Han blev invald för högerextrema Lega men har nyligen bytt parti och släppts in i EPP. Men i program på Voice of Europe har han uppmanat Ukraina till fredsförhandlingar och tagit avstånd från krav på att Ryssland måste förlora.

Men de många avslöjandena om hur Putinregimen lyckas destabilisera EU är pinsamma även för bondeorganisationerna, som är mäktiga lobbyister i EU-politiken.

EU:s organisation för att avslöja falska nyheter, EUvsDisinfo, har visat hur Putinregimen underblåser bondeprotesterna. Från Tjeckien rapporteras om hur Putinkramare kapade ett bondetåg. Putinkramaren Viktor Orban anlitade en lobbyorganisation för att organisera en bondedemonstration i Bryssel under EU-toppmötet i januari.

Bondeprotesterna har varit extremt framgångsrika.

EU-kommissionen och regeringar i land efter land har steg för steg utlovat rader av eftergifter till bönderna för att försöka förhindra att protesterna påverkar EU-parlamentetsvalet. Det senaste är att EU:s stora naturlag om restaurering av skadad natur riskerar att helt haverera.

I Polen har bondeorganisationer stängt gränsen mot Ukraina och under lång tid stoppat transporter med spannmål och livsmedel, och därmed försämrat landets ekonomi. Polska medier har avslöjat att flera ledare för blockaden kommer från ryssvänliga partier, och regeringen har lovat utreda uppgifter om banderoller med Putinpropaganda på traktorerna.

Men premiärminister Donald Tusk har vägrat träffat Ukrainas president Volodymyr Zelensky för att agera mot gränsblockaden. I stället har Tusk pressat Ukrainas regering att minska exporten via Polen.

Bondeblockaden ställdes in över påskhelgen. Men tisdag morgon stängdes gränsen på nytt.

EU-organisationer larmar om mångfalt ökade ryska attacker för att försöka öka splittringen och visa att EU inte fungerar.

Den franska organisationen Viginum som granskar utländsk påverkan räknar till 193 websajter som sprider rysk propaganda. Och det rapporteras om att Putinregimen ”reaktiverar sina agenter”:

”Kremlin or its affiliates are reactivating their agents of influence, who are not only professional politicians at different levels but sometimes take the form of “political disseminators” or relevant commentators, who generally try to sell themselves as the critical voice of the real issues in the face of EU bureaucracy and the mainstream media: agents of influence who not only disseminate the Russia-friendly narrative, but also sometimes discourse that feeds conspiracy theories.”

Hur ska väljare kunna skilja anti-EU-propaganda från Putinregimens ”agenter” från EU-valrörelsens debatter?