Smärtsamt svenskt fotbyte om global skatt väntar

Beskatta amerikanska tech-jättar? Inte utan USA, har Sverige svarat i flera år när EU-kollegerna frågat – men nu stiger Joe Biden ombord.

Diskussionen har pågått i flera år nu och Sverige har bromsat. Flera EU-länder – med Frankrike i spetsen – har hävdat att det är orimligt att IT-bolag inte skattar som andra bolag.
Varför skulle dessa stormrika vinstmaskiner slippa sitt samhällsansvar?

Här har teknologin kört om internationella skatteregler. Tradition är nämligen att man beskattar bolag där de är fysiskt etablerade.
Man beskattar ”betongen” så att säga.
Men IT-jättarna som är världens största bolag – Amazon, Facebook, Google, mfl har förstås nära noll betong att beskatta. Deras vinst hämtas in i cyberrymden och där finns inga skattmasar.
Därför skattar de småpengar i t ex Sverige och övriga Europa.

Irritationen över att inte komma någonstans i EU (där svenskt motstånd spelar roll eftersom skatt kräver enhällighet) har fått några europeiska länder att gå före. Spanien beskattar modigt GAFA nationellt. Frankrike har en vilande lagstiftning att utlösa. EU-kommissionen planerar lagförslag inom kort.

EU är ju stort nog att beskatta tech-jättarna utan att be USA om lov för vad ska amerikanerna göra åt det? Dra sig tllbaka från sitt största kundunderlag?

I Bryssel har den svenska regeringen in i det längsta argumenterat mot en IT-skatt. Argumenten varför, har varierat
”Andra länder kan straffa EU för det”, har Magdalena Andersson förklarat.
De som driver det här är länder som inte är de mest innovativa,” har hon hånat.

Ett speciellt argument har varit att en IT-skatt skulle bromsa global tillväxt. Den tanken utvecklar Magdalena Andersson så här:
”…om man skulle ändra principen till att ha mer av beskattning där konsumtionen sker snarare än där produktion och utveckling sker skulle det kunna vara negativt för den globala tillväxten. Det blir då mindre anledning för länder att skapa goda innovativa företagsklimat i sina egna länder. Då kan man ligga på soffan och konsumera och ändå få skatteintäkter snarare än att utveckla och producera.”

Men det oftast förekommande skälet från Anderssons sida har varit att EU måste vänta på USA. Diskussionerna om en global skatt via OECD har visserligen hållit på sedan 2012 utan framgång eftersom USA vägrat men Andersson har känt sig tålmodig.

Och så kliver USA plötsligt ombord.
President Joe Biden skickade precis brev till 135 länder i världen och föreslog en global omläggning av skatteprinciperna.
Skatten ska tas ut på försäljningen och betalas till konsumenternas land, inte producentens, föreslår han.
Precis vad Sverige inte vill se.

Den smärtsamma sanningen är att Sverige kan förlora inkomster på en omläggning. Sverige har länge toppar ligorna över flest multinationella bolag per invånare, alltså bolag med försäljning utanför Sverige.
Sverige riskerar att förlora skatteintäkter från svenska multisar.

Istället kommer vi utan tvekan att tjäna en hel del extra skatt på Facebook, Google och compani (vilka svenskarna använder dagligen och stundligen så jättarna kan dra in gott om pengar i annonsförsäljning och försäljning av uppgifter om oss). Regeringens modeller säger dock att detta riskerar att inte väga upp förlusten.

Även Finland och Danmark har räknat sig fram till en tänkbar förlust i skatteintäkter och tidigare bromsade bägge en EU-skatt på tech-jättar.
Men både den danska och finska regeringen har svängt. Det blir helt enkelt för orimligt att bolag ska kunna ha verksamhet på internet och slippa skatta, anser t ex statsminister Mette Fredriksen (s).
Till och med Storbritannien tänker införa en skatt på tech-jättarna.

Det finns fler smärtsamma ändringar att hitta för Magdalena Andersson i Joe Bidens nya skattepaket.
Bidens finansminister Janet Yellen har just föreslagit en global lägstanivå på bolagsskatt för att hindra företag att fly skatt i andra länder.
Vilken nivå då?
Ja, Joe Biden själv har just annonserat att amerikansk bolagsskatt ska höjas till 28 procent.
Svensk bolagsskatt är 21,4 procent och ska i år sänkas till 20,6 procent.

Sverige har länge sänkt skatten steg för steg för bolagen i övertygelsen att annars kommer de flytta någon annanstans. Sänkningen i år placerar oss bland de tio billigaste länderna i Europa där idel östeuropeiska länder annars fyller platserna.

Sverige har länge utmärkt sig för att INTE stödja åtgärder mot skatteflykt för bolag när dessa diskuteras i EU.
Jore Biden går åt motsatt håll.
Han har just föreslagit det listiga draget att amerikanska bolag ska betala 15 procent i skatt av den vinst som de rapporterar till sina investerare. Inte den intäkt som finns kvar sedan bolagen stuvat om i bokföringen.
Viljan att rapportera en hög siffra till investerarna är förstås stor så det blir en regel svår att ducka.

For Biden är det just nu oerhört viktigt att skattesystemet fungerar. Han har annonserat utgifter på över 4 triljoner dollar för att stödja den amerikanska ekonomin och dess medborgare. Det vill han finansiera inte bara genom lån men också via skatter.
Då behöver han stöd från övriga världen, särskilt Västeuropa.

Så därför har Joe Biden bytt fot om skatt på tech-giganterna för USAs räkning.
Dags för den svenska regeringen att byta fot också?