Spanska valet visar: Att gå i säng med högerextrema ingen gräddfil till makten i Europa

Det såg så bra ut för högern i Europa inför söndagens val i Spanien. Beslutet att gå i säng med högerextrema partier hade varit framgångsrikt i Sverige, Finland och Italien. Nu skulle högern även ta över även i Madrid med nästa mål EU-valet 2024.

Men vinnarstrategin gick på pumpen när extremhögern förlorade och socialdemokratiska PSOE gjorde sitt bästa val sedan 2008. Högern tvingas nu ompröva väljarnas acceptans för valet av sängpartner.

Läget såg hopplöst för premiärminister Pedro Sánchez när han överraskande utlyste nyval. Regeringspartierna hade förlorat stort i regionalvalen i maj. Högerns Partido Popular och högerextrema Vox kunde ta över makten runt om i landet. Regeringsalliansen var djupt splittrad och vänsterpartiet Podemos befann sig i sönderfall. Feministiska organisationer uppmanade till bojkott av valet efter att Sánchez-regeringen röstat igenom en lag om könsbyte redan från 12 års ålder.

I opinionsmätningarna såg det ända fram till valdagen ut som högerframgången i maj skulle resultera i regeringsskifte. Partido Populars kampanj inriktade sig på Pedro Sánchez’ ledarstil och låga förtroendesiffror och PP-ledare Alberto Núñez Feijóo lovade ”rulla tillbaka Sanchismo”.

Spain’s right-wing opposition has invented a one-word slogan that supposedly represents everything that is wrong with Pedro Sánchez and his coalition government: Sanchismo.

PP-ledaren Feijóo undvek till skillnad från M-ledaren Ulf Kristersson att ge besked före valet om han var beredd att bilda regering med stöd av ett högerextremt parti. Feijóo ställde inte ens upp i den sista tv-debatten för att slippa svara på frågor om samarbete med Vox. ”Feijóo skäms för att stå sida vid sida med Vox’ ledare”, anklagade Sánchez.

TV-debatten gav i stället Sánchez och den nya vänsteralliansen Sumars ledare Yolanda Díaz tillfälle att varna för att en högerseger i valet riskerar bli en återgång till diktatorn Francos dagar och peka på Vox’ krav på att urholka kvinnors rättigheter och att upphäva klimatpolitiken.

I slutspurten vände många väljare Vox ryggen. Framgångsvågen från regionvalet bröts och partiet backade till och med jämfört med parlamentsvalet 2019. Partido Popular blev största parti och tog många av sina röster från det kollapsade högerliberala Ciudadanos. Men det räcker inte för att nå majoritet ens med stöd av Vox. Och PP-väljare krävde redan på valnatten partiledarskifte när de under Feijóos ”segertal” ropade efter Madrids borgmästare Isabel Díaz Ayuso.

Pedro Sánchez kan glädja sig åt att PSOE gick kraftigt framåt, från 28 till nära 32 procent. Han får nu en oväntad chans att bilda regering igen. Även om det blir svårare den här gången eftersom han behöver ja-röster från självständighetspartierna i Katalonien, Baskien och Galicien, där flera av dem förlorat många väljare till PSOE i valet.

Många experter förutspår redan nyval i slutet av året eller början av nästa år.

Högerpolitiker runt om i Europa hade tagit ut valsegern i förskott. Ungerns Viktor Orban gratulerade högerpartierna till regeringsskifte omedelbart efter att vallokalerna stängt och resultaten från opinionsmätningarna kommit. Italiens Giorgia Meloni höll videosända tal på Vox-möten med förhoppningar om ett ”starkt patriotiskt-konservativt alternativ” i Spanien. Med högern vid akten i Spanien skulle de tillsammans med de konservativa regeringarna i Polen, Ungern och Italien kunna blockera fler EU-beslut.

I Tyskland passade samtidigt kristdemokratiska CDU:s ledare Friedrich Merz i en tv-intervju på söndagskvällen på att göra ett utspel om att hans parti nu upphäver den historiska politiska muren mot högerextrema partier och öppnar för samarbete med AfD.

”Wenn dort ein Landrat, ein Bürgermeister gewählt wird, der der AfD angehört, ist es selbstverständlich, dass man dann nach Wegen sucht, wie man dann in dieser Stadt weiter gemeinsam arbeiten kann.”

Friedrich Merz hävdade att det bara handlar om samarbete på kommunal nivå. Men utspelet möttes av kraftiga reaktioner från ledande partiföreträdare.

CDU:s ledare i Hamburg Dennis Thering: ”Mit der offen rassistischen und zum Teil antisemitischen AfD wird es auf keiner Ebene eine Zusammenarbeit geben.”

CDU:s ledare i Berlin Kai Wegner pekade på att partikongressen enhälligt sagt nej till varje form av samarbete med AfD.

Men Merz är inte ensam om sina inviter högerut. Kristdemokraternas ledare i EU-parlamentet, Manfred Weber, tillika ledare för EU-partigruppen EPP, har gjort samarbetsinviter till Italiens premiärminister Giorgia Meloni,vars parti det neofascistiska Italiens bröder, ingår i högergruppen ECR tillsammans med Sverigdemokraterna och polska regeringspartiet PiS.

Manfred Weber har läxats upp av CSU-ledaren Markus Söder i Bayern, som sägs ha haft allvarliga samtal med Weber. Men Weber fortsätter sina inviter högerut i EU-parlamentet och italienska högerregeringen talar redan om förhandlingar om samarbete mellan EPP och högernationalistiska ECR-gruppen där Melonis parti ingår efter EU-valet i maj nästa år.

Valresultatet i Spanien kan ge högerstrategerna kalla fötter. Om väljarna får klart för sig vilka följderna kan bli om högerextrema partier kommer till makten kan de vända ryggen även åt partier som inte säger tydligt nej till dem.

Valstrategerna i Europa både till höger och vänster bör inte bara titta på Spanien.

Utan även kolla in vad som hänt i Sverige med de partier som gick till sängs på Tidö slott med Sverigedemokraterna. Två av dem ligger under riksdagsspärren i dag.

Eller i Finland där väljarna först efter valet fick reda på det kommer att ingå rasistiska ministrar i den nya högerregeringen. Något som det liberala regeringspartiet Svenska folkpartiet också verkar ha insett först efter att den klivit ner i sänghalmen.

I Slovakien väntar ett avgörande val för EU:s stöd till Ukraina i september. I Polen blir valet i oktober-november avgörande för om den ”illiberala demokratin” kan stoppas.