Landsbygdsminister Peter Kullgren(KD) lyckades stoppa EU-beslutet om räddningsåtgärder för skadad natur efter ett telefonsamtal till Viktor Orbans regering.
Men bara tillfälligt. EU-lagen om naturrestaurering röstades på måndagen igenom av miljöministrarna efter att Österrikes Gröna miljöminister Leonore Gewessler struntade i hoten från landets konservativ regeringschef och röstade Ja.
Sveriges miljöminister Romina Pourmokhtari blev nedröstad när nej-falangen snabbt sjönk ihop efter att Österrike bytt fot.
Pourmokhtari(Lib) höll ett mycket kort anförande i den websända debatten där hon endast deklarerade att Sverige tycker att lagförslaget är för långtgående. Medan ministrar som stödjer den nya lagen höll långa anföranden och pekade på EU:s internationella åtaganden och ansvaret att skapa en god framtid för jordbruket och biodiversiteten.
-Att göra ingenting är inget alternativ. Det är jordbruket och medborgarnas livsmedelssäkerhet som hotas av klimatförändringarna, manade Spaniens miljöminister Teresa Ribera.
Det har varit ett dramatiskt år efter att de konservativa partierna i EU blivit oroliga för att förlora röster på grund av protesterande bönder och hoppat av förhandlingarna om lagen om naturskydd.
EU-parlamentets konservative gruppledare Manfred Weber krävde plötsligt i maj i fjol att hela lagförslaget skulle dras tillbaka, efter ett dramatiskt bakslag i regionalvalen i Nederländerna för kristdemokratiska CDA. Men efter en nagelbitande omröstning i parlamentet röstades ändå lagförslaget igenom, om än urholkat.
Lagförslaget borde därmed ha varit i hamn eftersom en majoritet bland EU-regeringarna röstat för. Men inför ministerrådets omröstning i mars genomförde landsbygsminister Peter Kullgren en lobbykampanj – avslöjad av DN – och lyckades få ungerska regeringen att byta fot och gå emot lagförslaget.
Belgiska regeringen, som är EU-ordförande det här halvåret, har sedan dess försökt hantera den pinsamma situationen att EU-regeringarna backar från ett ställningstagande i de miljö- och klimatlagar som drivits igenom under de senaste åren. Utan ett beslut före 1 juli då Ungern tar över som EU-ordförande riskerade hela lagförslaget att falla.
Räddningen kom när Österrikes Gröna miljöminister Leonore Gewessler på söndagen på en presskonferens meddelade att hon kommer att rösta ja till naturskyddslagen. Hon motiverade det med att samtliga delstater i Österrike inte längre säger nej, efter att Wien bytt fot. Gewessler hade också konsulterat jurister om att hon röstar ja, trots att det stora partiet i alliansregeringen, konservativa ÖVP, säger nej.
Förbundskansler Karl Nehammer försökte stoppa Gewessler med en uppmaning till den belgiske ministern att ignorera hennes röstning. Nehammer hotade också att gå till EU-domstolen för att upphäva ett ja-beslut.
Men beskedet från Österrikes miljöminister fick även andra ministrar som duckat hittills att nu ta ställning för lagförslaget. Det blev därmed en betryggande majoritet för naturrestaureringslagen.
Över 80 procent av EU:s livsmiljöer är i dåligt skick. Och enligt den nya lagen ska minst 30 procent av allt från skogar, gräsmarker och våtmarker till floder, sjöar och korallbäddar till gott skick senast 2030.
Den kompromiss som nu till slut röstades igenom ger dock medlemsländernas regeringar stor flexibilitet i hur lagen ska införas. Dragkampen om EU-länderna tar sitt ansvar för att långsiktigt rädda naturen och livsbetingelserna kommer att fortsätta.
Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.