Ungerns ekonomiska krasch får Orban hota stoppa EU-hjälp till Ukraina – Scholz vacklar

Viktor Orban blir alltmer desperat. Hans hittills framgångsrika strategi att stärka sin politiska kontroll på hemmaplan med varningar om hoten utifrån samtidigt som han sett till att ungrarna får mest i EU-stöd har havererat.

Det är möjligt att Viktor Orban gått för långt när han nu blockerar EU:s utlovade stöd till det krigshärjade Ukraina. Men Tysklands Olaf Scholz verkar än en gång beredd att sträcka ut en hjälpande hand till Orban.

– Vi kan inte bortse ifrån att Ungern tagit en del beslut. Jag tycker bara vi borde ta hänsyn till det, sade tyske förbundskanslern Olaf Scholz efter att Ungern lagt in veto mot EU:s 18-miljardersstöd till Ukraina på tisdagen.

Medan EU-kommissionen uppbackad av parlamentet och flera EU-regeringar kör en hård linje mot Orbanregimen för att pressa den att ändra sin lagstiftning för att stärka domstolarnas och rättsapparatens oberoende och ingripa mot den omfattande korruptionen vacklar stormakterna Tyskland och Frankrike.

Kommissionen vill stoppa utbetalningar av 14 miljarder euro till Ungern tills regeringen genomfört den långa kravlistan på demokratireformer.

Det motsvarar nära tio procent av Ungerns BNP och slår hårt mot regeringen. Ungerns ekonomi har hamnat i EU:s bottenliga, varnar landets centralbankschef. Inflationen har klättrat över 20 procent och priserna kommer att fortsätta rusa uppåt under nästa år. Centralbanken har höjt styrräntan till 13 procent, men valutan fortsätter sjunka. Samtidigt som lärare går ut i protestaktioner och fackförbund kräver 16 procents höjning av minimilönerna.

Viktor Orban har därför öppnat för att efterleva kommissionens krav och genomföra reformer för att få ut bidragsmiljarderna från EU:s återhämtningsfond och de 7,5 miljarder från regionalfonderna, som kommissionen blockerat.

Men kommissionen litar inte på Orbanregimen och levererade förra veckan en kravlista – ”27 milestones” – som måste uppfyllas innan det blir några utbetalningar.

– Ungern måste uppfylla alla våra 27 Super Milestones innan det blir några utbetalningar, sade EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis.

Inpressad i ett hörn svarade Viktor Orban med att stoppa EU-finansministrarnas beslut om att ta upp ett lån på 18 miljarder euro för att kunna stödja Ukraina under det kommande året.

– Det här är omoraliskt! anklagade Litauens finansminister Gintare Skaiste.

EU-kommissionen var förberedd på Orbans utspel och har redan tagit fram en alternativ modell för att kunna uppfylla löftet om stöd till Ukraina. De övriga 26 EU-länderna lånar upp miljarderna utan inblandning av EU-budgeten.

Det riskerar dock att ta längre tid och det kräver att varje medlemsland går in som borgensman för lånet.

– Stödet till Ukraina ska fram vad som än krävs, försäkrade ministermötets ordförande, Tjeckiens finansminister Zbynek Stanjura.

Men flera regeringar i Östeuropa är oroliga för att de ska kunna utsättas för samma tuffa granskning av EU-kommissionen när den nya ”villkorsmekanismen” prövas för första gången. De vill därför mjuka upp kommissionens villkor och hotet om att stoppa utbetalningar från EU-budgeten.

De fick oväntat stöd på EU-finansministermötet av Tyskland och Frankrike. EU:s stormakter vill framför allt snabbt få fram ett beslut om stödpaketet till Ukraina, efter att de båda fått hård kritik för sin svaga militära uppbackning av Ukraina jämfört med USA. Då ställs ambitionerna att få EU:s medlemsländer att leva upp till grundläggande demokratikrav åt sidan.

På finansministermötet begärde Tyskland och Frankrike att EU-kommissionen ska göra en ny utvärdering till nästa vecka av hur många av reformkraven som Ungern genomfört. Trots att kommissionen lade fram sin rapport så sent som förra veckan.

Förbundskansler Olaf Scholz försvarade Tysklands begäran på en presskonferens vid toppmötet i Tirana på tisdagseftermiddagen.

– I Ungern pågår en ständig process för att hantera EU-kommissionens krav. Därför kan vi inte bortse från de beslut som tas nu, sade Scholz.

De återstående veckorna till årsskiftet ser ut att bli ett ”chicken race” med höga insatser.

+ Ungern förlorar 70 procent av 5,8 miljarder euro från EU:s återhämtningsfond om inte landets plan för hur pengarna ska användas godkänns av EU:s finansministrar före årets slut. Det beslutet ingår nu i ett paket tillsammans med stödet till Ukraina och ett EU-beslut om att ställa bakom en internationell uppgörelse om företagsbeskattning.

+ EU-kommissionen förlorar i prestige om förslaget att blockera utbetalningar av 7,5 miljarder euro från EU-budgeten till Ungern inte godkänns. EU-ministerrådet måste ställa sig bakom kommissionens förslag senast den 19 december, annars faller det. Det är första gången den nya villkorsmekanismen prövas, och även om kommissionen uppbackad av parlamentet kan ta upp den igen senare sätts gränserna hur mycket den är värd i demokratiprövningarna av beslutet om Ungern.

+ EU:s stats- och regeringschefer drev igenom beslutet om villkorsmekanismen i samband med det historiska beslutet om att ta upp ett massivt lån på 750 miljarder euro för att skapa EU:s återhämtningsfond. Då prövas trovärdigheten i deras åtagande att skärpa demokratikraven på medlemsländerna.