Vänstern tvingar S-regering till nyval – vinnare blir extremhögern….i Portugal

Portugal har beskrivits som det stora undantaget i europeisk politik, utan ett högerextremistiskt parti. S-regeringen har kunnat regera med stöd av två vänsterpartier ända sedan 2015. Men efter att vänstern röstat med högeroppositionen mot regeringens budget väntar nu nyval i januari, och den stora vinnaren väntas bli ett nytt högerextremt parti, som lanserar sig som ”folkets röst” med antiziganism och löften om plattskatt och nedskärningar av välfärdsstaten.

Premiärminister António Costas samarbete med vänstern har kallats ”geringonça” – en ranglig grej – men har hållit ihop i sex år. Costas socialistparti har fått växande väljarstöd för sitt sätt att föra Portugal upp ur den djupa krisen efter att landet var nära statsbankrutt under eurokrisen och tvingades söka stöd från övriga euroländer.

Men stödpartierna – kommunistiska PCP och vänstergrupperingen Bloque – har tappat i stöd särskilt det senaste året. Bloque, som bildades av tidigare små vänstergrupperingar, hade långt över 10 procent i opinionsmätningarna men gick kraftigt bakåt i höstens lokalval. Medan PCP är nere under 5 procent i mätningarna.

S-regeringen hävdar att de gjorde stora eftergifter för att få de båda vänsterpartierna att stödja budgeten – med höjda minimilöner och höjda pensioner, men PCP som i alla fall förhandlade med regeringen sade ändå nej till slut.

“The government believes an enormous effort has been made. We’ve gone further in this year’s talks with the Portuguese Communist Party than we ever have before,” sade regeringens förhandlingschef Duarte Cordeiro.

“Portugal doesn’t need just any budget, it needs a response from the government to the problems that are piling up,” svarade PCP:s ledare Jeronimo de Sousa.

Och på torsdagskvällen meddelade president Marcelo Rebelo de Sousa att det blir nyval den 30 januari.

Enligt opinionsmätningarna kommer regerande socialistpartiet att gå framåt i valet, liksom i det senaste parlamentsvalet 2019. Partiet ligger nu på 39 procent, men det räcker ändå inte till egen majoritet.

Samtidigt ser högeroppositionen att bli ännu mer splittrad. De tidigare borgerliga regeringspartierna PSD och CDS har interna ledarstrider och har i dag lägre väljarstöd än Socialistpartiet.

Den stora vinnaren i det kommande valet ser ut att bli nybildade Chega – ungefär ”Nog nu”. Partiet bildades 2019 av tv-sportkommentatorn André Ventura, som fick en plats i det portugisiska parlamentet. Men partiets stöd har växt snabbt och i höstens presidentval kom han på tredje plats med nära 12 procent av rösterna.

Ventura har attackerat romer och invandrare, dömts för anti-ziganism och rasism. Han har uppmanat kvinnor som gör abort att operera bort sina äggstockar. Han kallar sig ”folkets röst” mot etablissemanget, vill skära ner statens alla bidrag och lovar sänkt skatt med plattskatt. Han hävdar att ”halva landet betalar för de som inte arbetar”.

Vänstern i Portugal anklagar Chega för att ha nazister i sin ledning och pekar på att det samtidigt får ekonomiskt stöd av flera företagsledare i landet.

Men till skillnad från i flera andra EU-länder har de borgerliga partierna inte ens försökt distansera sig från det nya högerextrema partiet. Efter regionalvalet på Azorerna för ett år sedan gick PSD och CDS i allians med Chega för att bilda ett regionalt styre.

Det är oklart vilka omedelbara följder för Portugals politik vänsterpartiernas beslut att fälla S-regeringen kommer att få. Antonio Costa väntas få uppdraget att försöka bilda en ny regering, men det är osäkert om att han kommer att göra något nytt försök att kompromissa med vänstern.

Däremot pekar allt mot att Portugal får ett parlament med ett starkt högerextremt parti, som har alla möjligheter att växa när övriga högerpartier är splittrade och vänstern inte visar att den kan hålla samman.

Runt om i Europa är vänstergrupperingar oroade över att utvecklingen för deras förebild, Portugal. Och analyserna om vad som gått snett är många. Men i vänstertidskrifter uppmanas de portugisiska vänsterpartierna att ge upp ”geringonça” och lansera ett program för revolution.