Vem är Boris Johnson – borgmästaren som kan avgöra EU:s framtid?

De flesta politiska bedömare i Storbritannien menar att Boris Johnsons beslut att ansluta sig till Lämna EU-sidan i första hand handlar om den interna maktkampen om att bli nästa partiledare för Tories.

Bara för några veckor sedan varnade han för de ”geopolitiska följderna” av att lämna EU, och han har fört förhandlingar med David Cameron. Londons borgmästare uppges ha blivit erbjuden flera tunga ministerposter. Men till slut meddelade han ändå på söndagen i direktsänd tv att han kommer att rösta Nej. Samtidigt som han deklarerade att han inte kommer att agera kampanjledare och ställa upp i några debatter mot Toryregeringens ministrar.

För oss som var korrespondenter i Bryssel på 1990-talet är det extra fascinerande att följa Boris Johnsons karriär. Då var han korrespondent för Storbritanniens största morgontidning, konservativa Daily Telegraph. Han skapade ständigt sensationella nyheter från Bryssel, och byråkraterna hade svårt att nå ut med sina dementier.

 

EU-kommissionens högkvarter, som enligt den här artikeln ska sprängas i luften, står fortfarande kvar.

Franska Liberations mångårige Brysselkorrespondent Jean Quatremer skrev på Twitter att Boris Johnsons motto var ”Kolla aldrig en bra story”:

,J’ai connu lorsqu’il était journaliste en poste à . Sa devise: ”ne jamais laisser les faits entraver une bonne histoire”

Boris Johnsons stora bedrift som Brysselkorrespondent var när han ”avslöjade”: En hemlig plan att skapa en superstat. Han tolkade några uttalanden av EU-kommissionens ordförande Jacques Delors på en presskonferens annorlunda är övriga journalister. Avslöjandet anses ha bidragit till Nejsegern i Danmarks första folkomröstning om Maastrichtfördraget 1992.

Redan då räckte det med att han kom in tjugo minuter efter att brittiske ambassadören inlett sin pressbriefing för att han skulle totalt dominera rummet. Redan då hängde skjortan utanför de säckiga kostymbyxorna och det blonda håret spretade åt alla håll. Men bakom folkligheten finns en överklassgosse skolad i Eton och Oxford och medlem i Bullingdon Club. Den förmågan och stilen gör att han snart kan nå premiärministerposten. EU är bara en bricka i det spelet.

Den som vill veta mer om Boris Johnson kan på Youtube här kolla in BBC-filmen: Boris Johnson The Irresistible Rise