Att satsa på fel häst (Putin) före ett val II


Victor Orban har likt andra blixtsnabbt fått kasta om åsikt om Putins Ryssland – hans ungerska väljare har ett långt minne.

Orban – nyss i Moskva för att hylla Putin, men nu…


Premiärminister Victor Orban har lagt det mesta på plats för att Ungern ska välja tillbaka honom till makten den 3 april. Han har riggat valdistrikt, klippt av partistöd till ”fel” partier, sett till att kontrollera större delen av ungerska massmedia…
Med bara några månader till valet har han också börjat hälla pengar över stora väljargrupper. Ungdomarna fick skattefrihet, pensionärerna högre pension, barnfamiljer skatterabatt och soldater höjd lön.

Och så gjorde den ungerske premiärministern en tripp till Vladimir Putin i februari.
Den ryske presidenten berömde honom, föreslog att Ungern skulle lämna Nato utan att Orban protesterade och gav sedan ungraren ordet så att han kunde deklarera inför TV-kamerorna att han var emot sanktioner.
Sanktioner var ju vad EU hotat Putin med. Och EU-sanktioner kräver enhällighet så Orban sitter med makten att stoppa sanktioner mot Ryssland.

Som tack för att Putin fick visa upp en inställsam EU-ledare på besök i Moskva vid en spänd tidpunkt när Putin hade hotat Ukraina, Nato och EU med allehanda aggressioner, fick Orban med sig hem det han önskade:
Ett löfte om att fortsatt få billig rysk gas.
Orban har tack vare flera års flört med Putin lyckats hålla energipriserna i Ungern lägst i Europa.

När spänningen sedan steg i februari frågade USA om de kunde placera amerikanska soldater i Natolandet Ungern. USA ville understryka för Putin att gränsen går vid Natoland.
Men Putin-vännen Orban sa nej till det.

Ungersk kritik mot Orbans Putin-flört kom omedelbart från den politiska oppositionen.
Det viftade Orban bort.
Energi är viktigt. Ungersk el kommer från rysk gas och kärnkraft. Och dessutom måste Ungern hålla sig mittemellan stormakterna (USA och Ryssland) för att kunna vara medlare.

Men tanken att Orban skulle hindra EU från att lägga sanktioner på Ryssland vid en invasion i Ukraina, den gick inte hem i Ungern.
Året 1956 och den ryska arméns intåg i Ungern är inte bortglömd.
Orbans planer på att hålla gränsen och att inte släppa in ukrainska flyktingar gick inte heller hem bland väljarna.

Väl på toppmötet den 24 februari i Bryssel, gick Victor Orban med på nya, tuffa EU-sanktioner mot Ryssland.
Hemma igen, möjligen nervös efter demonstrationer i Budapest till stöd för Ukraina, lät han ändra den ungerska lagen så att alla flyktingar inte längre är illegala – flyende från ett grannland får tillfälligt skydd i Ungern.

Och på tredje dagen av rysk invasion i Ukraina, lät så Orban meddela att han tog avstånd från det ryska agerandet.
Regeringen Orban är nu helhjärtat på Ukrainas sida i konflikten. Valet hålls den 3 april.

Normalt ansågs den ungerska oppositionen inte ha en seriös chans mot Orban. Men allting vänds upp och ner när nu det oerhörda har hänt igen, att Ryssland invaderar ett grannland.
Orbans väljare finns framförallt bland de äldre – och de minns den ryska inmarschen i Ungern. De yngre har han redan svårt att fånga.

Victor Orbans chanser till valseger har över en natt gått från mycket goda till högst osäkra.