Bekräftat – Israels EU-relationer på sluttande plan

Israel tycks befinna sig på en glidande bana utför i sina relationer med Europa.
Det mest uppenbara tecknet är att EUs utrikesministrar igår gav sitt politiska stöd till ett krav som Israel avskyr: All israelisk import från bosättningar ska märkas med sitt ursprung.

Beslutet om att märka import från bosättningarna annorlunda, togs av EU-kommissionen i november men bekräftades alltså nu av EU:s regeringar som la till att skillnaden ska vara ”tydlig och obestridlig”.
Det får inte längre stå ”Made in Israel”.
EU-sidan understryker att detta inte ska ses som en bojkott men det ger naturligtvis 500 miljoner europeiska konsumenter en möjlighet att välja bort produkter från mark som Israel har ockuperat efter 1967.

Israels ilskna reaktion efter novemberbeslutet var att ”stoppa alla relationer med EU-personligheter som deltar i fredsprocessen”. Det antogs att detta syftar på EU:s utrikesminister Federica Mogherini men premiärminister Benjamin Netanyahu är trots allt på talefot med henne fortfarande, till skillnad från med den svenska utrikesministern Wallström där dörren är stängd.
Även med Irland har Israels regering en mycket irriterad relation efter öppen kritik från irländska politiker.

Inför gårdagens EU-utrikesministermöte hade premiärminister Benjamin Netanyahu hoppats på ett annat resultat. För några dagar sedan höll han en presskonferens där han talade om att ”omstarta” Israels relationer med EU.
Han framhöll då att Israel mest har dåliga relationer till organisationer som EU och UNHCR där ”byråkrater och gamla vanor” blir orubbliga.
Uttalandet från EU:s utrikesministrar motsäger detta.

Under utrikesministermötet var emellertid långt ifrån alla EU-länder villiga att vara tydligt kritiska mot Israel.
Grekland vägrade t ex att gå med på uttalandet innan ordalydelsen tonats ner.

Samtidigt var ännu ett tydligt tecken på den sluttande bana som relationerna nu befinner sig, att traditionella Israel-vänner bland EU-länderna som Tyskland, Italien och Nederländerna inte ställde upp med ett ord för att göra gårdagens uttalande mer Israelvänligt.
Istället var det mindre inflytelserika – eller högst omtvistade – EU-länder som Bulgarien, Polen och Ungern som gjorde ett försök, dock med små resultat.

3 tankar på “Bekräftat – Israels EU-relationer på sluttande plan”

 1. Henrik o Ylva, Grattis till denna blog! Behövs! Hoppas Ni hinner/orkar hålla igång den, och att den kan ge lite ringar på vattnet.
  Många hälsningar
  Magnus R

  1. Tackar! Det värmer. Det krävs uthållighet för att få EU att bli en självklar del i den svenska politiska debatten. Med en gemensam blogg, och input från intresserade, går det lättare.
   Hälsningar Henrik

 2. Lustigt att EU:s omsorg om konsumenterna stannar vid israeliska produkter. inga krav på ”denna fisk är fångad i de av Marocko ockuperade vattnen” eller ”denna boll är tillverkad i det av Kina ockuperade Tibet”. Och har jag fel om jag säger att EU betalar ut bidrag till de turkiska bosättningarna på Cypern?

Kommentarer är stängda.