Biden möter Europa med en räv bakom örat

”Jag menade inte det skulle drabba er…,” svarar Joe Biden på Macrons kritik om amerikansk protektionism.
Men jo, det menade han nog, allt.

”Friends,” kallade Joe Biden bilden av paren Macron och Biden i mysig samvaro

”Det här är superaggressiva åtgärder,” sa president Macron till kongressens medlemmar under sitt Washingtonbesök.
Frankrikes och USAs presidenter gillar uppriktigt varandra men bägge kan hålla två tankar i huvudet – och nu handlar det om tunga affärsintressen.

Joe Biden har fått ännu ett stort statsstödspaket godkänt i kongressen och nu har européerna börja tappa tålamodet. Den här gången gäller det bl a 400 miljarder dollar för att bygga upp en elbilstillverkning – vilket USA saknar.
Som lök på laxen utdelas bidraget bara om man också köper det mesta av enskilda insatsdelar i USA.

Europa ser hot på tre fronter:
* Amerikanska elbilar slår ut europeiska genom att hålla låga priser, sponsrade av statsstöd.
* Europeiska företag kan inte ens sälja delar till den amerikanska industrin.
* Europeiska biltillverkare kan få för sig att flytta sin tillverkning till USA för att få del av miljarderna så att jobben går förlorade i Europa.

Som sagt, alla tre effekterna vore väldigt välkomna för USA där man pga en klimat-likgiltig politik inte brytt sig om att dra igång elbilstillverkning, vilket nu visar sig vara snart sagt det enda som säljer.
”Men detta kommer att dra isär USA och Europa,” varnade Macron i Washington.

Svenska elbatteritillverkaren Northvolt hotade häromdagen att flytta till USA för att få del av de amerikanska bidragen.
Det vill Biden gärna. Amerikanska tillverkare kämpar nämligen i motvind med att att åstadkomma det slags batterier, man saknar underleverantörer när Biden valt att förbjuda kinesiskt innehåll.
Northvolt har för övrigt redan fått en kvarts miljard av svenska myndigheter, några miljarder av EU-institutionerna och många fler miljarder av bl a tyska Volkswagen.

Kort sagt:
USA ligger långt efter på all klimatteknologi. Kina ligger först och Europa tvåa. Nu betalar Biden för att ta över den europeiska industrin.

Det här är nämligen inte det enda statsstödspaketet som Biden fått igenom. Samma upplägg gäller redan för solpaneler och för de viktiga halvledarna.

I Frankrike har man redan upplevt vad Northvolt hotar med, när amerikanska Intel lovat öppna fabrik för att sedan säga nej förresten… medan man spelat ut Tyskland, Italien och Frankrike mot varandra för att få ut maximalt med stöd.

Vid det här laget har såväl Tyskland som Sverige och EU-kommissionen protesterat till amerikanerna över de klimatteknologiska statsstöden men enbart fått det ganska nonchalanta svaret att, era företag kan väl bara komma till den amerikanska marknaden…

Emmanuel Macrons resa tvingade ändå fram någon slags ursäkt från Biden:
”…vi menade inte att det skulle drabba våra vänner…”
Dessutom fick Macron ett löfte om att lagen ska ”finslipas” för att se om något kan göras.

Biden gjorde likadant med Trumps ståltullar – alltså de 25 procentens straffpåslag på europeiskt stål som motiverades med att ”skydda amerikansk nationell säkerhet.”
Européerna anmälde Trumps åtgärd som brott mot världshandelsreglerna till WTO men trodde säkert att Biden skulle ta bort dessa.
Inte.
Tullarna ligger kvar men EU har av Biden fått en högre kvot för stålexport. Skulle amerikanerna vilja köpa mer stål av oss, slår dock tullarna till igen.
Ändå drog EU tillbaka sin anmälan om regelbrott.

Bidens nya statstödspaket strider högst sannolikt också mot WTO-reglerna.
Kommer EU anmäla?
Högst tveksamt.
Bidens vaga löfte till Macron kommer antagligen vara nog för att EU ska sitta still i båten än en gång.
EU-kommissionens Ursula von der Leyen är för sin del så inställd på att USA är en vän att hon bortser för det mesta från deras handlingar.
Det svenska EU-ordförandeskapet kommer inte mopsa sig mot Biden.

Och skulle EU faktiskt anmäla, så har USA redan vridit vapnet ur händerna på WTO.
USA har i flera år nekat att godkänna en enda tvistlösnings-jurist i WTO. Det gör att tvistlösningspanelerna har fått stänga ner en efter en, allteftersom sittande domares mandat löper ut.

Möjligen kommer Tyskland reagera eftersom det gäller bilindustrin. Om inte, är nog Macron ganska ensam i sin strid och Biden kan ta hem den här också.