Boris Johnson inlåst i Vote Leave-kampanjen – EU måste hitta nödutgång för att fixa Brexitavtal

”PM Boris Johnson kommer att slå näven i bordet!” ”EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har inte längre stöd för sin linje av medlemsländerna”. Det var rubrikerna i brittiska tabloider inför toppmötet EU-UK som skulle ge Brexitförhandlingarna en politisk knuff framåt.

Men videotoppmötet förstärkte bara bilden av att Boris Johnson fortsätter driva Vote Leave-kampanjens vallöften. Det blir upp till EU-sidan att för andra gången hitta en nödutgång för brittiska regeringen.

En majoritet av britterna tycker att Brexitförhandlingarna ska förlängas in i nästa år, ett krav som också det nordirländska parlamentet ställt sig bakom. Men Boris Johnsons enda konkreta besked till EU-topparna var att Storbritannien lämnar EU:s inre marknad vid årsskiftet oavsett om det finns något handelsavtalet eller ej.

Boris Johnson kom till makten genom att liera sig med de mest ultimativa brexitörerna bland toryparlamentarikerna och blockera premiärminister Theresa Mays alla kompromissförsök. Han vann en jordskredsseger i valet i januari på löftet om att ”Get Brexit Done”.

I regeringen har Boris Johnson tagit in ministrar från den Toryfalang som han står i tacksamhetsskuld till. Jacob Rees Mogg som regeringens härförare i parlamentet, tunga ministerposter till Michael Gove, Dominic Raab och Priti Patel. I premiärministerns kansli på Downing Street styr Vote Leavekampanjens strateg Dominic Cummings.

Boris Johnson är så övertygad om att hans framgångssaga är helt beroende av att han fortsätter med Vote Leave-kampanjens strategi att han vägrat sparka Dominic Cummings trots att han brutit med regeringens karantänsregler och att det lett till ett ras i opinionsmätningarna.

I den strategin ingår att skicka ut enkla budskap till väljarna om hur Storbritannien ska frigöra sig från utomstående krafters inflytande och att Boris Johnson är ledaren som kan återge United Kingdom dess storhet igen.

Under vårens Brexitförhandlingar har UK:s chefsförhandlare David Frost fått driva en linje helt på tvärs med de åtaganden som Boris Johnson skrev under i den politiska deklarationen i fjol höstas.

På videotoppmötet i måndags gav Boris Johnson inga signaler om kompromissvilja i förhandlingarna. I den gemensamma deklarationen från mötet talas bara om tätare möten under sommaren.

Boris Johnson meddelade efteråt att ett avtal kan nås med ”a bit of oomph”.

Medan EU-ordföranden Charles Michel markerade att EU står fast vid sin förhandlingslinje från den gemensamma politiska deklarationen: ”Ready to put a tiger in the tank but not to buy a pig in a poke . . . Level playing field is essential.”

Brittiska näringslivet pressar på regeringen att förhandla fram ett avtal och fasar för en No Deal där exportföretagen tvingas betala tullar och drabbas av en omfattande byråkrati för transporterna över Engelska kanalen.

”Government has ruled out an extension – business have no choice but to plan on that basis. But that means a deal is the only acceptable option”, säger Carolyn Fairbairn, generaldirektör för Confederation for Business Industry.

Boris Johnson behöver ett avtal för att inte Storbritanniens ekonomi ska drabbas dubbelt av effekterna av coronapandemin och en No Deal Brexit. Men hans tomhänthet vid videotoppmötet med EU visar att det inte är UK-sidan som han någon lösning på det låsta läget.

För ett år sedan körde Boris Johnson med samma höga fart mot No Deal-stupet och vägrade acceptera den uppgörelse om en fortsatt öppen gräns mellan Irland och Nordirland som Theresa May förhandlat fram. Han skulle avskaffa ”The Backstop” och därmed beroendet av EU var hans och Dominic Cummings’ besked till väljarna.

I sista stund tvingades han be Irland om hjälp. Med resultatet att Nordirland i praktiken permanent ingår i EU:s inre marknad och att det blir en gränskontroll mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

Men Boris Johnson kunde deklarera för väljarna att han avskaffat ”The Backstop”.

I valrörelsen i början av året hävdade Boris Johnson sedan att det inte skulle bli några gränskontroller eller administrativa kostnader för handel mellan Nordirland och övriga UK. Efter valsegern har brittiska regeringen i smyg steg för steg backat från det och accepterat uppgörelsen med EU, till stor irritation för näringsliv och hamnar som har svårt att förbereda sig för vad som vänta vid årsskiftet.

Boris Johnsons politiska linje att ständigt befinna sig i valkampanj gör att det ännu en gång blir upp till EU-sidan att hitta lösningar som kan leda till ett avtal enligt deras krav samtidigt som det kan rädda ansiktet på Vote Leave-kampanjen.

Det kan handla om hur EU och UK ska kunna lösa framtida konflikter om det råder ”level playing field”, jämbördiga villkor, för handeln vad gäller konkurrensregler, statsstöd, klimat, arbetsrätt. För Boris Johnson kan en räddningsplanka vara att han kan deklarera att EU-domstolen inte kan ha något inflytande i Storbritannien.

EU-sidan verkar också ha inriktningen att försöka hitta nya lösningar på samma sätt som de räddade den öppna gränsen mellan Irland och Nordirland, enligt kommentarer till Guardian:

EU sources pointed to the last-minute efforts that secured the withdrawal agreement and its ratification as evidence that there was time to find common ground on the most difficult subjects.