Klimatminister Pourmokthari hittade före jul en fråga att rasa över och blev äntligen begriplig för miljöjournalister.
För EU-journalister blev hon ännu obegripligare.
I december uttryckte en miljöjournalist i en krönika sin lättnad över att klimatminister Romina Pourmokhtari för första gången pratade så man förstod vad hon sa.
Äntligen lät hon bli att svamla i obegripliga resonemang.
Normalt är det, som alla vet, omöjligt att följa med i Pourmokhtaris svar.
Hon svarar långt och utförligt, hoppar mellan ämnen medan hon flyttar målstolpar med en energi som lämnar en lyssnare både svettig och med lätt huvudvärk av plågan att försöka följa med.
Ingen journalist gör Pourmokhtari svarslös.
Babblandet är gissningsvis hennes metod för att slippa erkänna att hon och hennes regering arbeta ivrigt för en försämrad miljö och ökade klimatutsläpp. (Året 2023 gav oss, efter åtskilliga Tidöreformer, de största klimatutsläpp som Sverige har haft på nära 30 år.)
Så vilken fråga gjorde henne då begriplig till slut?
Jo, kinesiska textilier som innehåller gifter och tillverkas ”med blodiga fingrar.”
Hon rasar, hon finner inga ord, hon blir förbannad, hon vill förbjuda dem, hon lägger nu fram förslag för att göra detta.
Om hon äntligen blev begriplig för en miljöjournalist, så förblir hon ändå lika obegriplig för en EU-journalist.
Sverige kan förstås inte förbjuda importvaror själv – vi ingår i en europeisk marknad.
Våra gränser för import löper inte längs Sveriges territorium, de omfattar alla EUs 26 övriga länder plus några länder till med hängavtal.
EU-länder bedriver ingen egen handelspolitik, den hanteras gemensamt i EU.
En svensk regeringsföreträdare borde väl ha hört talas om EUs inre marknad?
Hon säger lite svävande i DN-artikeln att ”EU arbetar för långsamt.”
Nåja, inte långsammare än att EU sedan länge har förbjudit giftiga textilier genom sin globalt tuffa kemikalielagstiftning REACH.
EU-kommissionen beställde 2021 en studie i hur denba efterlevs i relation till textilier. Studien låg klar i december 2023 – ett helt år innan Pourmokthari upptäckte problemet och blev rasande.
Klimatministern vill att kinesiska Temu och Shein ska förbjudas i Sverige, där svenskarna köper billiga och ibland giftiga kläder.
De ska förbjudas att göra reklam och sälja.
Det finns ett problem med detta – Temu och Shein säljer ingenting. De är likt amerikanska Amazon sajter där försäljare bjuder ut varor.
Handelsplatser.
Kanske menar klimatministern att det är internet-plattformarna som ska förbjudas i Sverige?
Det kan nog lite praktiskt knepigt att hindra svenskar att hitta till Temu och Shein på internet…
Men Pourmokthari har tur. EU har reglerat hur stora IT-plattformar får agera i Europa.
Dessa regler är i kraft sedan maj 2023. Sedan april 2024 tillämpas de striktaste kraven på Shein (pga mycket stor handelsplats) och sedan maj 2024 på Temu.
Sedan juni 2024 har EU-kommissionen riktat frågor till Temu och Shein om potentiella problem vilket i oktober 2024 ledde till att en formell utredning inleddes. I november öppnades en andra utredning.
Vet svenska klimatministern inte det heller? Att de utreds, hotas med böter och faktiskt kan stängas ner, om de inte tar bättre ansvar för återförsäljare de visar upp?
EU agerar faktiskt på fle fronter mot problemen med IT-sajter som bidrar till att det flödar in lågprisvaror i mängder av paket till bl a Europa.
Just nu slutförhandlas t ex en stor tullreform för EU där bland annat ett central syfte är att få bättre kontroll över floden av småpaket/billiga försändelser… i första hand från Kina.
Idag hinner inte tullen vare sig i Sverige – vars uppgift det strikt taget är, klimatminister Pourmokthari, att stoppa giftiga textilier – eller i andra EU-länder kontrollera allt som anländer.
Din regering, klimatministern, har reagerat på EU-förslaget om tullreform med att den känns onödigt stor.
En annan idé på tal skulle vara att EU belägger varorna som tycks skickligt undvika tull- och innehållskontroller, med en extra avgift.
Sådant är inte lätt. Det kan krocka med världshandelsreglerna eller så kunde ju Kina bli lika rasande som svenska klimatministern och slå tillbaka med egna importavgifter.
Men för tillfället är vi inte där.
Däremot finns alltså redan förbuden mot giftiga textilier.
Ansvarig för att hitta dem i paketfloden och stoppa dem är medlemsländerna.
Vet inte klimatministern det ?
Obegripligt, i så fall.
*********
Tråkigt nog har den prenumerations-möjlighet som vi tidigare använt kraschat och dött.
För er som önskar få ett mail om nya blogginlägg, gör vi ett nytt försök nedan (och håller tummarna)