En regering som struntar i internationella åtaganden?

Ebba Busch ansluter sig till ett illustert sällskap med sitt uttalande att hon inte tänker följa fattade EU-beslut. Det är Victor Orban förstås och så… ja..

”Det var en historisk framgång då, nu är det historia”


I en intervju i nättidningen Altinget meddelar vice statsminister Ebba Busch att regeringens inriktning är att bryta mot de energi- och klimatbesluten som EU har fattat.
Beslut som hon varit med att ta, som energiminister och som EU-ordförande.
Att de svenska utsläppen ökar istället för att minska, vilket den svenska staten har åtagit sig att se till, det ”står hon för.”

Man borde inte ta Ebba Busch på allvar. Intervjun är fylld av ord och uttalanden som saknar en sammanhängande innebörd.
Ämnet för intervjun är regeringens energi- och klimatplan vilken lämnades in i slutet av juni. Den är för övrigt inget litterärt under heller, känns mer som klipp-och-klistra ur tidigare dokument med besked från svenska tjänstemännen kvarglömda när det oredigerat sänts vidare till Bryssel.
Beskedet här är glasklart, Sverige är inte längre på väg att nå 2030-målet utan bryter tvärtom mot tre av fyra delmål.

Detta är vad energiministern säger sig stå för.
Busch har inga förslag till hur detta ska ändras. Nej, 2030-målet är helt enkelt inte aktuellt för hennes del.
Detta EU-beslut från 2023 som EU-ordförandelandets regering (den svenska) den gången skröt med som ett ”historic achievement” och ”a milestone” – det målet omfattar inte Sveriges energiminister ett år senare.
Hon har valt sig ett nytt mål, år 2045.

Energiministern har inga besked om hur 2045 ska uppnå heller, utom då kärnkraft, kärnkraft, kärnkraft. Man kan ju alltid hoppas, även om inga tecken synts till på det ännu.
I den svenska planen hoppas regeringen också på CCS, framtidsteknologin som aldrig tycks slippa prefixet ”framtid.” Och så håller regeringen fingrarna för att någon i Sverige ska vilja satsa på vätgas.
I så fall kommer Sverige vara först med nollutsläpp år 2045, lovar energiminister Ebba Busch.

Problemet med att lova saker när man redan deklarerat att man inte tänker hålla tidigare löften – det är förstås att ingen tror en.
Ebba Busch är redan känd i Sverige för vidlyftiga löften – minns ni elstödet de svenska barnfamiljerna skulle värma sig kring? – och hennes trovärdighet är därefter.

Men att i regeringsställning förklara att man avsiktligt tänker bryta överenskomna EU-avtal, att man ”står för det,” då har man placerat sig i en helt annan liga.
En liga med få medlemmar.
Victor Orban, som sagt.
Åtskilliga högerextrema politiker har förstås ofta lovat detsamma men då i opposition.
Att belasta en regering, är något helt annat.

Boris Johnson gjorde när han var brittisk premiärminister som Ebba Busch. Efter att ha lämnat EU lovade han offentligt att bryta mot internationella avtal (EU-avtal) och la rentav en proposition om detta i parlamentet.
Det gick aldrig genom parlamentet, bara idioter uttalar offentligt att de tänker bryta mot avtal.
För vem skulle vilja ingå avtal med det slags människor – eller länder – sedan?

Både Victor Orban och Boris Johnson har fått svaret i form av fenomenet att investerare kräver högre riskpremier för att investera i deras länder.
Kapitalister är sällan fullständiga idioter, de ska ha bra betalt för att riskera sina pengar i länder där den högsta makten säger att de skiter i avtal.

Orbans förtroende i EU-kretsen kraschade för länge sedan, han är en illa sedd och påtvungen partner som man försöker undvika där det går.
Storbritannien kämpar med att återupprätta sitt rykte men möts med avvaktande attityder.

Ebba Buschs citat är redan översatta till alla EU-språk och cirkulerade, det är en morgonrutin för alla ambassader att skicka hem det senaste till sin huvudstad.
I flera EU-huvudstäder har man förstås länge undrat i vilken mån regeringen Kristersson sitter i knäet på SD, detta parti som normalt presenteras i andra länders press som ”startat av nazister”.
Det faktum att Sverige, annars känt som föregångare i klimat och miljöfrågor, med denna regering, har börjat rösta nej till klimatreformer i EU har än så länge mest landat i den så kallade Brysselbubblan.

Här jobbas det annars febrilt just nu med nya industrisatsningar vilket ska bli Ursula von der Leyens flaggskepp för de kommande fem åren. Där står svenska företag långt framme i kön för att få del av EU-miljarderna till klimatteknologi.
Ebba Buschs uttalanden blir svårtolkade i det sammanhanget.

Nu väntar vi på att Ulf Kristersson skickar ut Ebba Busch för att säga att hon har blivit felciterad och missförstådd.
Det ska väl gå, allt annat i intervjun var lätt förvirrat och osammanhängande så varför inte.
Men statsministern bör skynda sig, innan det olyckliga budskapet sprids utanför Europa också.
Sverige vill inte hamna i den smala ungersk-brittiska gropen.