Extremhögern i Italien tror på europeisk högervåg efter svenska valet

Extremhögerns ledare i Italien Giorgia Meloni gratulerar sin partikamrat Jimmie Åkesson till en historisk framgång i det svenska valet och ser det som inledningen på en europisk högervåg.

”Låt det här vara ett omen och en modell för resten av Europa”.

”När de konservativa och folkliga partierna skapar ett trovärdigt alternativ förlorar vänstern. Full fart framåt!”, manar Meloni, ledare för partiet ”Italiens bröder” med rötter i fascismen, som väntas bli premiärminister efter nyvalet nästa söndag.

Melonis och Åkessons partier ingår i samma partigrupp i EU-parlamentet, tillsammans med bland andra det polska regeringspartiet, PiS. Giorgia Meloni är ordförande för ECR i parlamentet och har haft nära kontakter med Åkesson. På Youtube finns ett samtal mellan dem om partiernas taktik under coronapandemin.

I Italien har Melonis parti på samma sätt som Sverigedemokraterna gjort upp med de etablerade högerpartierna om samarbete efter en valseger. Svenska Moderaterna och Kristdemokraterna ingår också i samma partigrupp i EU-parlamentet, EPP, som Silvio Berlusconis ”Framåt Italien”.

Melonis högerallians, där även högerextrema Lega ingår, går mot en storseger i valet.

Bland de liberala partierna i Europa rapporterar DN om starka protester mot svenska Liberalerna val att ingå i en regering som samarbetar med Sverigedemokraterna. Men från de konservativa partierna hörs ännu ingen kritik mot M och KD, trots att tyska CDU/CSU sagt stenhårt nej till samarbete med högerextrema AfD.

Det enda liberala parti i EU som tidigare samarbetat med högerextrema partier är högerliberala VVD. Partiledaren Mark Rutte bildade 2010 en minoritetsregering efter en överenskommelse om budgetsamarbete med Geert Wilders’ ”Frihetsparti”, som föll samman efter 18 månader.

I USA kallar Donald Trumps tidigare rådgivare Steve Bannon Sverigedemokraternas valframgång för en ”politisk jordbävning” som öppnar för en internationell högervåg.

Italienska politiska analytiker menar att det inte är de neonazistiska och neofascistiska rötterna som förenar Åkessons och Melonis partier. Utan deras förmåga att likt politiska kameleonter omvandla sig själva till ”vanliga svenskar” och ”vanliga italienare”, som vill ha lugn och ordning, och naturligtvis ett stopp för invandrare.

Italienska La Republica varnar för att det demokratiska systemet står obeväpnat att möta den här populistiska vågen när de traditionella högerpartierna går i allians med och legitimerar de högerextrema krafterna.

När EU-parlamentet den gångna veckan röstade igenom en resolution om att Viktor Orbans Ungern inte längre kan kallas för en demokrati röstade Melonis, Salvinis och Åkessons partier emot.