Fun and Games när Natotopparna möts i London

Natoledarnas möte lär bli kul. Macron mot alla, BoJo gömmer sig för Trump och Turkiet kräver de andras stöd för att slå ner kurderna.
Upplagd chans för Nato visa att man inte är hjärndöd.


Stats-och regeringschefernas firande av Natos 70-årsdag i London nästa vecka skulle bli en okontroversiell historia men hoppet om detta dog när den franske presidenten några veckor innan förklarade militäralliansen hjärndöd i en intervju.*

Upprördheten blev stor, inte över åsikten som många höll med om, men över att Macron sa det offentligt . Det var verkligen inte hjälpsamt av honom, när man försöker få Nato att fungera trots problemen i toppen (alltså, med Trump).
Argast blev tydligen Angela Merkel som lär ha talat om krossat porslin men hennes egna regering förhöll sig svalare och har nu föreslagit att tillsätta en expertgrupp för att föryngra Nato.

Därefter gick medlemmen Turkiet (med Natos näst största militär) och gjorde precis vad Macron sagt (vilket ärligt talat lät överdramatiskt när han sa det), nämligen krävde stöd från sina allierade i angreppen mot kurderna på syriska sidan om den turkiska gränsen.

Och så länge Natoalliansens 29 medlemmar inte vill ge Turkiet officiellt stöd för dess angrepp på kurdbefästa områden i norra Syrien, så vägrar Turkiet godkänna en försvarsplan för Östersjön och Baltikum i händelse av en rysk attack.
Intressant att se om president Erdogan lyfter frågan i London. Och får han i så fall stöd av president Trump?
Erdogan har redan inlett dramatiskt med att offentligt uppmana president Macron att kolla om han själv är hjärndöd…

Också värt att hålla ögonen på vid detta spännande Natomöte är hur den brittiske premiärministern Boris Johnson uppför sig.
Han är rädd för vad Donald Trump kan få för sig att säga offentligt under besöket i London. Valet som ordnas för att ge Johnson en efterlängtad majoritet i parlamentet, ligger bara nio dagar bort.
Förutom att britter tenderar att avsky Trump i allmänhet, så känner Tory-partiet att Trumps oberäkneliga sätt kan få amerikanen att säga ovälkomna saker om t ex att han vill köpa den britternas nationella stolthet, den statliga sjukvården NHS, vars öde tycks ingå i de handelssamtal som pågår mellan de två länderna.

Boris Johnson uppges därför ha beslutat att inte träffa Donald Trump annat än i en större grupp.
Men för att detta inte ska tolkas som en skymf av den känslige amerikanske ledaren, väljer han att inte möta någon annan ledare bilateralt heller.
Missat tillfälle att se ut som en stor statsman istället för ett smältande isblock, alltså.

Upplagt för ett intressant möte mellan Natoledarna, alltså. För säkerhets skull har organisationen backat från att kalla det hela ”ett toppmöte” och från att försöka förhandla fram några slutsatser. Lugnare för alla parter att döpa det till en träff och inse att man kanske inte kan enas om någonting.

***

* Macron sa – utöver att Nato är hjärndött…:
”I think that the interoperability of NATO works well. But we now need to clarify what the strategic goals we want to pursue within NATO are.”
You…have no coordination whatsoever of strategic decision-making between the United States and its NATO allies. None.
”You have an uncoordinated aggressive action by another NATO ally, Turkey, in an area where our interests are at stake. There has been no NATO planning, nor any coordination. ”