VästSahara – när Lövin ska riva upp sin seger i EP

Hur knepigt det kan vara att sitta i regering visar sig än en gång i affären med Väst-Sahara.
Regeringen vill alltså  överklaga en EU-dom som ger de ockuperade väst-saharierna rätt till inkomster från sina fiskevatten.

För utrikesminister Margot Wallström är det pinsamt eftersom hennes parti, socialdemokraterna, 2013 gav sin partiledning i uppdrag på kongressen att erkänna Väst-Sahara. –  ockuperat av Marocko sedan Spanien 1976 lämnade regionen.

Men för biståndsminister Isabella Lövin måste det göra ännu mer ont.
Hon har i flera år drivit hårt som Europaparlamentariker att EU:s fiskeriavtal mot Marocko strider mot folkrätten.
”Fantastiskt, historiskt och oerhört glädjande” kallade hon för två år sedan parlamentets omröstning för att frysa avtalet.
”Skamligt”, löd hennes ord om fiskeriavtalet.

Ett av hennes försök att stoppa detta ”folkrättsvidriga” avtal (hennes ord) var faktiskt just att försöka få Europaparlamentet att dra fiskeriavtalet inför EU-domstolen.
Hon föreslog detta tillsammans med 76 andra EP-ledamöter (däribland fem svenska sossar) men fick nej.
Istället blev det Väst-Saharas befrielserörelse Polisario som tog det till domstol och i förra veckan vann den dom som Lövin hade hoppats på.
Alltså, den dom som regeringen Isabella Lövin sitter i, nu vill överklaga.

Andra hänsyn får nu gå före folkrätten.
På gatorna i svenska storstäder lever flera hundra marockanska gatubarn vind för våg.
Sverige vill skicka hem barnen men den marockanska regeringen vägrar tala om gatubarnen – eller låta Ikea starta varuhus, så länge den svenska regeringen tycks stödja Västra Saharas sak.

Löfven och Wallström
har därför i höst backat från hotet/löftet att erkänna Västra Sahara.
I FN-skrapan i New York har Wallström sökt möten för att nå fred – regeringens längtan efter en plats i FN:s säkerhetsråd ska ju helst inte ta stryk.
Nu gör Wallström en extra insats för att behaga Marocko – hon lovar försöka överklaga domen som nekar landet fortsatta inkomster från fiske i ockuperade vatten.

Den svenska regeringen ska alltså hitta argument för att EU-domarna har fel, det strider INTE strider mot FN:s stadga om mänskliga rättigheter att sälja ett ockuperat folks fiskerättigheter.
Realpolitik är inte kul.

Bakgrund: 
EU har sedan många år ett fiskeriavtal med Marocko där Marocko ”säljer” oss rätten att fiska i de fiskerika vattnen utanför Västra Sahara. EU-domstolen  förklarade den 11 december avtalet ogiltigt. Skälet var att befolkningen i Västra Sahara inte tycks få någon del av inkomsterna från fisket eller jordbruket i regionen. Detta har anmälts till FN men EU:s ministerråd har inte undersökt vart intäkterna går , konstaterar domstolen och påpekar att EU därmed inte har försäkrat sig om att man följer FN-konventionen för mänskliga rättigheter.