”Med sådana vänner…”

”Vi har en kvalifikativ enighet,” meddelade EUs rådsordförande Donald Tusk från ett EU-toppmöte som inte tänker böja sig för Donald Trump.

Inför torsdagens informella EU-toppmöte i Bulgarien, tyckte Donald Tusk uppenbarligen att det var dags att avvika från europeisk artighet och bli lika tydlig som USAs Donald Trump.
”Med det slags vänner, vem behöver fiender?,” sa Tusk om den amerikanske presidenten.
”Tack vare honom har vi inga illusioner kvar.”
”Nyckfullhet kan vara ett bra verktyg precis som president Trump säger men sådana verktyg använder man mot sina fiender, inte mot vänner,” fortsatte han.

Så drastiskt uttrycker sig ingen av EUs stats- och regeringschefer men eniga var de, om att det fick vara nog med amerikanske presidenten Trumps handelshot.
”EU förhandlar inte med hot hängande över våra huvuden,” upprepar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Däremot, – så snart USA har tagit bort hotet om ståltullar permanent, – är EU redo att diskutera flera av de frågor som USA retar sig på; som t ex svag försäljning av amerikanska bilar i Europa och svag försäljning av amerikansk naturgas..
,
EU-ledarna står fast vid Iranavtalet så länge Iran respekterar det.
”Oroar jag mig för att detta ska gynna ryska och kinesiska företag i Iran? Nej,” deklarerade franske presidenten Macron.
”För mig handlar det inte främst om affärer utan om geopolitik, att undvika en eskalering och konflikter och i kärnavtalet har vi en öppning som vi tänker utnyttja.”

EU väcker samtidigt till liv ”blockeringsdirektivet” för att ge europeiska företag möjlighet att fortsätta handla med Iran.
Europeiska investeringsbanken kommer stötta finansiellt de företag som drabbas av amerikanska bestraffningar.
Diskussioner pågår om att se till att banköverföringar fortsätter – via belgiska Swift – om USA försöker stoppa sådana.

En ”kvalitativ” enighet hos EU alltså men kanske uttryckt i allt för många ord för att president Trump ska förstå hur budskapet egentligen lyder:
”Vi betalar inte.”