När Orban försöker få ungrarna glömma pedofilskandalen – Kristerssons bugning läglig

Ungerns Viktor Orban försöker desperat sopa en pedofilskandal under mattan, men protestdemonstrationerna pågår fortfarande.

Då kommer Ulf Kristerssons besök för att symboliskt kyssa ringen på Orbans hand för att få hans ja till Sveriges Natomedlemskap som en räddning för att flytta strålkastarskenet och få den ifrågasatte premiärministern att framstå som en viktig världsledare.

Ulf Kristersson och försvarsminister Pål Jonson anländer till Budapest när Viktor Orban befinner sig i sin svåraste politiska kris hittills under sina 14 år vid makten. De största demonstrationerna på över ett decennium skakar Orban-regimen efter avslöjandet om att tre av hans närmast förtrogna benådat en dömd i en pedofilskandal på ett barnhem

Tiotusentals demonstranter i Budapest och flera andra stora städer, med uppgifter om 150 000 deltagare. Demonstrationer som inte organiserats av den politiska oppositionen utan av youtubers, kända ståuppkomiker och artister.

Protesterna pågår fortfarande, med uppmaning till en ny demonstration till Viktor Orbans regeringsbyggnad på torsdagskvällen.

Orbans första försök att få stopp på protesterna med löfte om lagändringar misslyckades. Han fick offra presidenten och fd familjeministern Katalin Novak, den tilltänkta EU-kommissionären och fd justitieministern Judit Varga, biskopen och tidigare ministern Zoltán Balog. Som steg för steg avslöjats som ansvariga för barnhemmets vicechef benådats trots att han agerat för att dölja de mångåriga sexuella övergreppen.

Viktor Orban försökte anslå en ödmjuk ton i sitt årliga ”tal till nationen” i lördags med insikten att även politiska ledare med till synes ointaglig maktställning är sårbara:

”2024 could not have gotten off to a worse start. In politics you are always one punch away from the floor.” 

Orban försöker nu snabbt få fram en ny president – helst kvinnlig, enligt ungerska källor. För att sedan få internationell strålglans med hjälp av Ulf Kristersson och Nato.

Ungerska regeringen har läckt ut att det pågått förhandlingar om ett avtal inför Kristerssons besök. Det har dementerats av svenska regeringen. Men Orban talar förnöjt om att samtalen med Kristersson lett till ett ”återupprättat förtroende” mellan Sverige och Ungern.

Orban said he and Swedish Prime Minister Ulf Kristersson had taken steps ”to rebuild trust” between their two countries. 

Det viktigaste för Viktor Orban är ändå att Ulf Kristersson tvingats ”hitta ett datum i almanackan” före ungerska parlamentets omröstning om Sveriges Natomedlemskap. När Kristersson står och skakar hand med Orban framför tv-kamerorna på fredag – likt mötet med Turkiets Erdogan – blir det ett bevis för Orbans internationella maktroll inför ungerska väljare.

Orban lär också ha fått löfte om ett möte mellan de fyra Visegradländernas regeringschefer – Ungern, Tjeckien, Slovakien, Polen – så snart Ungern gett ja till Sverige.

På presskonferensen förväntas också Ulf Kristersson säga positiva saker om Ungern för att inte irritera Orbans partikamrater i parlamentet. Det borde vara svårt.

Enligt svenska utrikesdepartementets beskrivning av Ungern finns där stora brister – vad gäller mänskliga rättigheter, rättsstatens oberoende, korruption, jämställdhet, mediefrihet, hbtq-personers rättigheter.

Ungern har vid upprepade tillfällen fått kritik från EU, FN, Europarådet, OSSE gällande upprätthållandet av rättsstatens principer, demokratiska värden, efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna.

Det här upprör ungerska regeringen och utrikesminister Péter Szijjártó skrev till och med till Tobias Billström och klagade på ett flera år gammalt inslag i Utbildningsradion där ungerska regeringen anklagas för att ha underminerat demokratin.

“You urge our parliamentarians to ratify your accession to NATO, while you continue to accuse them as if they had destructed [sic] democracy in Hungary”, klagade ministern.

Ulf Kristersson har satsat mycket på att Natomedlemskapet ska lyfta hans status som politisk ledare. Men inför resan till Budapest kan det målet påverkas mycket av hur han svarar på frågorna från ungerska journalister om Orbans ”illiberala demokrati”. Kristerssons svar kommer även att betygsättas i Sverige.

Både Viktor Orban och Ulf Kristersson sitter säkert på sina regeringstaburetter, med flera år till nästa val. Men för båda kan mötet påverka deras politiska trovärdighet inför väljarna.