Putin kräver att Macron och Scholz pressar Zelensky till nya eftergifter

Ryssland omringar inte ”bara” Ukraina med fler och fler militära styrkor, utan ökar nu också det diplomatiska trycket för att tvinga regeringen i Kiev att släppa ifrån sig kontrollen över utbrytarregionerna i Donbass.

I ryska parlamentet förbereds en omröstning om att erkänna självständigheten för Donetsk och Luhansk.

Russian lawmakers are expected to consider a motion recognizing the separatist-held regions known as the Donbas next week, skriver Moscow Times.

President Putins rådgivare Dmitrij Kozak anklagade Ukraina för att förbereda ett militärt angrepp på de båda utbrytarregionerna efter torsdagens nio timmar långa förhandlingar i Berlin i det så kallade Normandie-formatet.

Kozak dömde också ut Frankrike och Tyskland, som deltar i förhandlingarna, för att inte pressa Ukraina att stå fast vid de fredsavtal – Minsk1 och Minsk 2 – som förhandlades fram 2014 och -15.

En rysk retorik som ger argument för att underbygga att det är hopplöst att försöka nå en diplomatisk lösning på konflikten.

”Ett stort antal militärer har skickats till gränsen mot Donetsk och Luhansk. Låt oss hoppas att Ukraina är tillräckligt kloka för att inte starta ett militärt angrepp mot sina egna”, hotade Kozak.

Han anklagade Ukraina för att under förhandlingarna i Berlin ha vägrat hänvisa till Minskavtalen i en gemensam slutkommuniké från förhandlingarna. Därför blev det inget gemensamt uttalande till skillnad från mötet för två veckor sedan i Paris.

Enligt Putins rådgivare ”sympatiserar Tyskland och Frankrike” med de ryska argumenten om att Minskavtalen ska uppfyllas. Men Kozak kritiserade de tyska och franska förhandlarna för att inte sätta tillräcklig press på Ukraina, enligt ryska RT.

”Förhandlingarna har hamnat i ett dödläge”, deklarerade Kozak.

President Putin kräver att de rysstödda ledarna för Donetsk och Luhansk ska få vara med i förhandlingarna. Men det har regeringen i Kiev hela tiden vägrat att gå med på, eftersom det är Ryssland som styr de som tagit kontroll över delar av Ukraina.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har sedan han blev vald försökt att få till stånd förändringar i Minskavtalen, som den dåvarande presidenten gick med på för att undvika en fortsatt rysk invasion i landet.

Vid ett toppmöte med Angela Merkel, Emmanuel Macron och Vladimir Putin fick Zelensky stöd av Merkel och Macron för en ”flexibel tolkning” av fredsavtalet. Men när president Macron kom till Kiev den här veckan efter sin långa sittning med president Putin var hans budskap att Minskavtalet från 2015 ska genomdrivas ”strikt och i sin helhet”.

Men Minskavtalen är inget verkligt fredsavtal. The Economist liknar det vid ”några nedklottrade rader på baksidan av ett kuvert” där mängder av frågor lämnas obesvarade och varnar för att det är en fälla:

Minsk is not a treaty so much as a sketch scrawled on the back of an envelope. In fewer than 900 words in its English version, it deals mostly with the ceasefire, dodging hard questions about what comes later. It declares that the renegade regions have a “special” status, without defining what that is. It says there will be elections, but not who can stand or vote. Unspecified “representatives” will help write a new constitution. Which side must do what and when?

Efter Berlinmötet på torsdagen försäkrade Ukrainas förhandlare Andrij Yermak ändå att man står fast vid Minskavtalet och vill ha fortsatta förhandlingar och ett toppmöte med Putin. Regeringen vägrar dock förhandla med marionettledarna i Donetsk och Luhansk.

Men Putins förhandlare avvisade förslagen om toppmöte som orealistiskt så länge Ukraina inte är berett att uppfylla Minskavtalet, och Frankrike och Tyskland inte agerar.

“My impression was that the Western diplomacy had no impact on the Ukrainian position in the talks,” said Mr. Kozak, who is deputy head of the presidential administration of the Kremlin.

Samtidigt agerar det ryska parlamentet för att öka pressen på Ukraina. Kommunistpartiet har lagt fram en motion om att erkänna Donetsk och Luhansk som självständiga republiker. På samma sätt Ryssland erkände utbrytarregionerna i Georgien 2008.

Kreml har välkomnat Kommunistpartiets förslag och Ryssland har redan delat ut en halv miljon ryska pass i Donbass. Men Putins talesperson har uppmanat parlamentet att avvakta med motiveringen att ett erkännande skulle kunna leda till att Ukraina går till attack mot Donetsk och Luhansk.