Trots trilskande regeringar och bråkande kommissionärer presenterade Ursula von der Leyen sin nya kommission på tisdagen. Hon ändrar organisationen för att göra S och Lib nöjda, men framför allt för att ta ökad kontroll.
Svenska Jessika Roswall blir miljökommissionär och kommer att ha som en viktig uppgift att hålla pli på den svenska regeringen att genomföra de EU-miljölagar som beslutats trots svenska nejröster.
Ursula von der Leyen struntade i att Slovenien inte ens nominerat någon kommissionär. Hon har bråttom att demonstrera sin auktoritet och undvika ytterligare förseningar med tillsättningen.
En asterisk efter namnet Marta Kos var den enda noteringen för att oppositionen i Slovenien förhalat godkännandet. Marta Kos har förnekat deras anklagelser om att hon varit spion och hävdar att hon inte varit lobbyist trots att hon arbetar för svenska pr-företaget Kreab.
Marta Kos får dessutom en tung portfölj som ansvarig för utvidgningsfrågorna, som kommer att bli en av de stora frågorna de kommande fem åren, i förhandlingarna med Ukraina, Moldavien och länderna på Västra Balkan.
Men Ursula von der Leyen betonade framför allt att den nya kommissionen kommer att ha en ”flytande och sammankopplad styrning”. Med färre poster som vice ordförande som fungerat som överrockar i den avgående kommissionen.
-Vi kommer inte att ha någon extra nivå av viceordförande utan arbeta mer tillsammans, sade von der Leyen.
Men det gör i praktiken att det bara blir en chef i den nya kommissionen – VDL.
Von der Leyen har kritiserats för toppstyrningen av kommissionen. Men hon följer där bara i fotspåren av den ordförande som anses som mest framgångsrik – Jacques Delors. I boken ”Inside the house that Jacques built” skriver Charles Grant om hur Delors och hans kabinettschef motiverade arbetsstilen med då 12-15 kommissionärer:
”Delors and Lamy justified strong-arm tactics with the argument that, in such a creaking and ramshackle bureaucracy, there was no other way to get things done.”
De sex viceordföranden i VDL2 får visserligen extra fina titlar – ”executive vice president”. Men flera av dem får inte så mycket att vara ”president” över. De sex plus VDL själv ska framför allt visa på en politisk jämvikt – med två S, två Lib, två konservativa EPP och en extremhöger.
+ Spaniens Teresa Ribera, S, med ansvar för ”a Clean, Just and Competitive Transition”.
+ Rumänien Roxana Mînzatur, S, med ansvar för ”Skills, Education and Culture, Quality jobs and Social rights”.
+ Estlands Kaja Kallas, Lib, blir utrikeschef.
+ Frankrikes Stéphane Séjourné, Lib, med ansvar för ”Prosperity and Industrial Strategy”.
+ Finlands Henna Virkkunen, EPP, med ansvar för ”Tech-Sovereignty, Security and Democracy”.
+ Italien Raffaele Fitto, högerextrema ECR, med ansvar för ”Cohesion and Reforms”.
På det här sättet svarar också Ursula von der Leyn på kritiken från S, Lib och De Gröna i EU-parlamentet som varnat för att göra Italiens kommissionär från regeringspartiet Italiens bröder till en tung vice ordförande med makt över stora delar av EU-politiken. Det gick rykten om att Rafaele Fitto skulle få övergripande ansvar för hela ekonomiska politiken. Nu blir det endast regionalpolitiken.
Ursula von der Leyen betonade att de sex utöver den fina titeln också kommer att få en portfölj med ett eget departement – generaldirektorat – vilket gör att de inte får så mycket tid åt att försöka agera ”president” över andra kommissionärer.
Henna Virkkunen ska till exempel framför allt ägna sig åt digitaliseringsfrågor, men vid sidan om ha ett övergripande ansvar för inre säkerhet, rättssäkerhet och demokrati, där irländaren Michael McGrath är justitiekommissionär.
Vid sidan av de sex med titlarna executive vice-presidents finns två verkliga tungviktare som von der Leyen ser som sina förtrogna och ger ”dubbla roller”.
+ Lettlands Valdis Dombrovskis, som redan varit kommissionär i tio år, får ansvar för ekonomi och produktivitet, plus ansvar för avreglering. Han ska ”rapportera direkt” till von der Leyen.
+ Slovakiens Maros Sefcovic, som varit kommissionär i 15 år, får ansvar för handel, tullar och ekonomisk säkerhet, plus relationerna med parlamentet. Han ska ”rapportera direkt” till von der Leyen.
Ursula von der Leyen betonade att klimatpolitiken fortsatt är en avgörande fråga för kommissionen. Och det blir ”många kockar” – minst fyra kommissionärer som ska arbeta med klimat-energi-miljö.
+ ”Executive vice-president” Teresa Ribera, S, har kritiserat den avgående kommissionen för att göra eftergifter till extremhögern i klimatpolitiken. Ribera ska nu enligt von der Leyen ”guida arbetet för att garantera att EU fullföljer de mål som satts upp en EU:s Green Deal”.
+ Wopke Hoekstra, EPP, som tog över klimatportföljen i fjol efter Frans Timmermans, får fortsätta i sin roll trots att Nederländernas nya regering begär att han skulle få ett ekonomiskt uppdrag.
+ Danmarks Dan Jørgensen, S, har varit klimatminister och blir nu energi- och bostadskommissionär. Danmarks regering har motarbetat krav på att klassificera kärnkraft som ”grön” när gäller finansiering.
+ Sveriges Jessika Roswall, EPP, får ansvar för miljö, vatten och cirkulär ekonomi. Ett av de viktiga uppdragen är att se till att medlemsländerna genomför alla de miljölagar som beslutats om de senaste åren.
Miljökommissionär Roswall lär få särskilda problem med Sverige. Svenska regeringen röstade nej till naturrestaureringslagen men den gick ändå igenom i juni. Regeringen var också emot EU-förordningen om skogsbruket – LULUCF – och lade ner i omröstningen.
Det är kommissionen som ska hålla koll på att medlemsländerna genomför beslutade EU-lagar och dra länder inför EU-domstolen om de inte gör det.
Jessika Roswall lär också få kritik för regeringens miljö- och klimatpolitik i utfrågningarna i EU-parlamentet. Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke är kritisk:
”Att Sverige har fått ansvar för EU:s miljöarbete är oroväckande med tanke på hur regeringen har kört det svenska miljöarbetet i botten”.
Det finns inte tillräckligt med portföljer med lagstiftningstyngd för att räcka till 26 kommissionärer. Därför upptäcker några regeringar i dag att deras nominerade kommissionär föreslås till ett lättviktigt jobb.
Maltas Glenn Micallef blir kommissionär för rättvisa mellan generationerna, kultur, ungdom och sport. Om Maltas regering nominerat en kvinna som kommissionär som Ursula von der Leyen enligt uppgift krävde kan Malta ha fått en tyngre portfölj.
Ungerns Olivér Várhely har varit ansvarig för utvidgning i den avgående kommissionen. Von der Leyen föreslår nu att han ska bli hälsokommissionär. I Bryssel sägs att ingen vill ha den portföljen.
Ursula von der Leyens förslag till kommissionärer och portföljer ska nu granskas av EU-parlamentet. Tuffa förhör väntar och parlamentet har krävt att några ska bytas ut innan de senaste kommissionerna fått klartecken.
Prenumerera gratis. Skriv in din mejladress i rutan.