Storbritanniens framtid på spel denna vecka – men May o Corbyn sätter sina partier främst

På tisdag är det exakt två månader tills Storbritannien ska lämna EU. Om inte en majoritet i parlamentet kan enas med EU om ett utträdesavtal innan dess riskerar UK ekonomiskt kaos, veckolånga långtradarköer, brist på mat och mediciner, produktionsstopp i bilfabrikerna.

Men premiärminister Theresa May vägrar kompromissa trots historiens största nederlag för hennes Brexitavtal. Och oppositionsledaren Jeremy Corbyn vägrar ens prata med May. De befarar att varje eftergift riskerar leda till att deras parti spricker, och sätter Torypartiets och Labours framför landets framtid.

På tisdag ska parlamentet enligt planerna försöka enas om en väg framåt i Brexitkaoset. Theresa May inbjöd till en blocköverskridande uppgörelse efter att hennes utträdesavtal röstats ner med förkrossande 432 – 202.

Mays metamorfos till samarbetspolitiker visade sig dock vara ”fake news”. De ”röda linjer” hon målade upp när hon tillträdde som premiärminister och bytte fot från Remain till Leave var oomkullrunkeliga: ”UK ska lämna såväl EU:s tullunion som inre marknad”.

I parlamentet finns förslag från Labour- och Toryledamöter om att UK ska begära klartecken från EU att skjuta upp utträdesdatumet för att undvika att landet kraschar ut den 29 mars för att parlamentet inte kunnat samla en majoritet bakom en Brexitlinje. Flera ministrar är beredda att lämna regeringen för att kunna rösta för ett uppskov.

Theresa May väljer trots det i stället att försöka blidka Brexitörerna i sin regeringskoalition. Nordirländska unionistpartiet DUP har krävt att den garanti – ”the backstop” – för fortsatt öppen gräns mot Irland som ingår i Brexitavtalet med EU ska tas bort. Och enligt The Sun är May beredd att säga ja till det kravet i hopp om att det även ska få Brexitörerna i hennes parti att rösta ja till hennes Brexitavtal.

”The PM could accept backbench calls for the EU to axe the hated Irish border backstop.”

Den brittiska premiärministern vet att EU aldrig kommer att gå med på den ändringen av utträdesavtalet. EU-kommissionens Jean-Claude Juncker har klargjort det ännu en gång de senaste dagarna.

”Jean-Claude Juncker has told Theresa May in a private phone call that shifting her red lines in favour of a permanent customs union is the price she will need to pay for the EU revising the Irish backstop.

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans underströk stödet för Irland ännu mer kraftfullt:

“Let me be extremely clear: there is no way I could live in a situation where we throw Ireland under the bus.”

Och inte ”bara” EU-kommissionen. Holländske premiärministern Mark Rutte, som Theresa May lobbat allra mest intensivt emot, var lika entydig och pedagogisk med samma besked i en tv-intervju på engelska: ”The backstop” är inte förhandlingsbar så länge UK står fast vid Mays ”röda linjer”.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier har samtidigt varit ännu tydligare än tidigare om att den enda möjligheten för UK att få bort ”backstop” är att öppna för att fortsätta ingå i en tullunion med EU eller i inre marknaden.

Samtidigt trappar irländska Sinn Fein – tidigare IRA:s politiska gren – upp hoten om en återupptagen konflikt i Nordirland och krav på folkomröstning om återförening om gränskontrollerna återinförs. Sinn Fein genomförde i dagarna en åskådlig manifestation om vad som hotar utan ”backstop”.

”People dressed as customs officers and armed British soldiers, re-enacting a scene from the past by manning a fake checkpoint and camouflaged army watchtower. ”

Theresa May vet att även om hon skulle lyckas vända röstsiffrorna i parlamentet med löftet om ett nytt Brexitavtal utan ”the Irish backstop” kommer det omedelbart att avvisas av EU. Hennes taktik verkar vara att det är viktigare att visa upp att hon försökt hålla samman partiet än att få fram en lösning på Brexitkaoset.

Labourledaren Jeremy Corbyn borde vara i guldläge efter Theresa Mays historiskt stora nederlag i omröstningen om hennes Brexitavtal. Men i stället lyckades han omvandla sig själv till en förlorare redan dagen därpå genom att begära en misstroendeomröstning om regeringen trots att han visste att det skulle misslyckas.

Nästa märkliga taktiska drag av Jeremy Corbyn var att vägra prata med Theresa May när hon inbjöd till samarbete efter att Brexitavtalet röstats ner, trots kritik från alla håll. Hans krav att regeringen först måste lova att förhindra att UK lämnar utan ett utträdesavtal är omöjligt att uppfylla, även enligt Michel Barnier, så länge brittiska parlamentet inte kan enas om ett avtal.

Jeremy Corbyn har samma problem som Theresa May med ett splittrat parti och splittrade väljare. Och likt Toryledaren väljer Labourledaren i första hand att hålla sig väl med Brexitörerna i sitt parti, av oro för att tappa väljare som röstade Leave i nästa parlamentsval. Trots att opinionsmätningar visar att Labour riskerar förlora ännu fler väljare om partiet stödjer regeringens Brexitavtal.

”If Labour failed to resist Brexit, the Conservatives open up a 17-point lead (43% to 26%). That would be an even worse result than in Margaret Thatcher’s landslide victory in 1983, when Labour slumped to 209 seats, its worst result since the 1930s.”

Jeremy Corbyn har tappat kontrollen över sin partigrupp i parlamentet. Initiativet har i stället tagits av ”back benchers” som inte ingår i Corbyns skuggregering.

Labourledamöterna Yvette Cooper och Hilary Benn, ordförande för tunga utskott i parlamentet, har inlett verkligt blocköverskridande samarbete med Brexitmotståndare i Torygruppen. Cooper har lagt fram en motion om att parlamentet ska begära att skjuta upp EU-utträdet för att undvika det kaos som hotar om UK tvingas lämna utan ett avtal.

Yvette Cooper: My Article 50 bill doesn’t stop Brexit – it buys time to prevent no-deal disaster

Jeremy Corbyns avsaknad av egen handlingsplan efter nederlaget i misstroendeomröstningen har tvingat honom att förhandla med Yvette Cooper för att inte Labourledningen ska bli helt överspelad. Corbyn är nu beredd att uppmana till röstning på Coopers motion om det blir en begäran om uppskov med utträdesdatumet med max tre månader. På så sätt hoppas Labourledningen undvika anklagelser om att den vill inställa Brexit helt och hållet.

Yvette Cooper hävdar också att även Theresa May i hemlighet vill att EU-utträdet ska skjutas upp för att försöka undvika en No deal.

“My sense is that there are government ministers, including cabinet ministers, and I suspect even the prime minister herself, who want parliament to do this.”

När Theresa May och Jeremy Corbyn sätter sina partier framför landets framtid försöker några parlamentariker i både Labour och Tories ta ansvar och få fram det som krävs – ett majoritetsbeslut om vilken relation UK ska ha till EU. Men det är en komplicerad process när regeringen som är tänkt att styra lagstiftningsarbetet står handfallen. Det är högst osäkert vad som kommer att hända den kommande veckan, och fram till nu gällande utträdesdatum 29 mars.

Brittiska medier rapporterar om hur företagen hamstrar för att bygga upp lager för att undvika att stå utan livsmedel, mediciner och bildelar om UK ramlar ut ur EU utan avtal. Det börjar bli brist på lagerlokaler.

“We are facing a ‘perfect storm’ in the warehousing and logistics industry, with little speculative build in the pipeline [and] urban development land earmarked for residential but not for the warehousing required to fulfill rising consumer demand.”