Vapenvila i ”Korvkriget” – EU sträcker ut en hand till BoJo

Boris Johnson brydde sig inte om följderna av det Brexitavtal han skrev på med EU. Men den brittiska regeringen får nu tre månaders ytterligare respit att försöka lösa den gordiska knuten – ”nationell suveränitet” och samtidigt bibehållen fred på Nordirland.

EU sträcker ut en hand med lättnader som säkrar medicinleveranser och transporter, men det är ändå BoJo som måste ge upp sin valslogan för att undvika nya upplopp och skärpta motsättningar.

Den 12 juli är den stora dagen för unionisternas parader på Nordirland. Formellt för att fira protestanternas seger i ett slag på 1600-talet. Men det är också unionisternas sekteristiska demonstrationer för att påminna om 30 års inbördeskrig.

Inför årets ”paradsäsong” varnar polisen för att paramilitära grupper planerat för upplopp och våldsamheter i försök att riva upp EU-UK-avtalet för Nordirland.

Det ”korvkrig” som riskerade att utlösas den 1 juli när de nya handelsreglerna mellan Nordirland och övriga UK skulle träda i kraft hade gett ytterligare näring åt unionisternas parader.

Nordirland ska fortsatt ingå i EU:s inre marknad även efter Brexit för att gränsen mot Irland ska kunna hållas öppen. Men det innebär bland annat att allt kött som importeras från UK måste vara fryst, i enlighet mot EU:s hälsoregler.

Boris Johnson proklamerade Brexitavtalet om Nordirland som en stor framgång som säkrade total ”nationell suveränitet” från EU. Men hans Brexitminister David Frost säger numera att det var ett misslyckat avtal och skyller på tidspressen, men nämner inte att det var BoJo som satte tidsgränsen.

Flera EU-regeringar har krävt sanktioner och strafftullar mot Storbritannien om den bryter mot avtalet. Men den irländska regeringen har tryckt på för att försöka undvika en upprappning av konflikterna på Nordirland.

Premiärminister Micheál Martin välkomnade EU:s besked att övergångsperioden förlängts med tre månader. “Today’s announcement shows the EU’s commitment to making the protocol work for the people of Northern Ireland”, deklarerade EU-ministern Thomas Byrne.

EU ger inte bara BoJo-regeringen lite respit. EU-kommissionären Maroš Šefčovič sträckte också ut en hand med löften om permanenta undantag från det regelverk som Boris Johnson skrev under.

De ska säkra leveranser av mediciner till Nordirland från övriga UK, göra det enkelt att ta med ledarhundar, förenkla för bilister att ta sig in i EU.

”I am convinced that these forthcoming solutions are a true testament to our commitment to the people of Northern Ireland and to the Good Friday Agreement.”

Men EU-kommissionären varnar samtidigt den brittiska regeringen för vad som väntar den 1 oktober när kraven på gränskontroller införs. Men enligt kommissionen skulle man slippa 80 procent av kontrollerna om den brittiska regeringen övergick till den modell som gäller för handeln mellan Schweiz och EU, där EU:s hälsoregler gäller.

”We hope that during these three months, the UK will engage constructively on a broader agreement in the area of public, animal and plant health, based on alignment with EU rules.”

Bland befolkningen på Nordirland växer frustrationen över politikernas oförmåga att lösa problemen. 86 procent litar inte på Boris Johnson, enligt en ny opiononsmätning. 78 procent litar inte på unionistpartiet DUP som innehar posten som regeringschef.

En majoritet tycker att UK ska anpassa sig till EU:s hälsoregler för att underlätta handeln. Men Brexitminister David Frost har flera gånger avvisat den schweiska modellen och tycker att EU i stället ska acceptera brittiska hälsoregler.

Den långdragna Brexitkrisen har skjutits upp tre månader och unionisternas 18 stora parader har bantats ner till 100 småmarscher. Men hotet om nya våldsamheter finns kvar och de paramilitära grupperna har fortsatt kontroll, enligt de brittiska och irländska regeringarnas gemensamma kommission.

Paramilitary groups on both sides continue to exert control over communities to this day, according to the latest dispatch from the Independent Reporting Commission set up by the UK and Irish governments.”

Men Boris Johnsons ”nationell suveränitet” från EU går än så länge före anpassning till verkligheten. Han har nu fått tre månader till på sig att lösa den gordiska knuten mellan sin valslogan och bibehållen fred på Nordirland