Joe Bidens tripp till Europa skulle ena de allierade mot Ryssland – men skapade en spricka istället. Avsiktligt eller klumpigt?
“For God’s sake, this man cannot remain in power,” utbrast president Joe Biden mot slutet av sitt tal i Warsawa på fredagen.
Joe Biden eskalerade just motsättningarna i världen.
Och Europa är förlorarna på det.
Så här beskrev Financial Times president Bidens uttalande:
”Dessa ord avrundade ett stridslystet tal på Warsawas kungliga palats´ kullerstenstorg i slutet av en snabbt hopkastad tredagarsresa till Polen och Belgien med syftet att hålla ihop enigheten bland de västallierade mot Ryssland.”
Vi kan alla helhjärtat instämma i känslan som Biden uttryckte.
Men vi är inte alla amerikanska presidenter vars varje ord bär på en stor betydelse – alldeles särskilt under officiella tal som TV-sänds och mer än någonsin under pågående krig.
Väst är nämligen inte alls allierade kring målsättningen att avsätta Vladimir Putin. Västländerna är allierade kring Ukrainas rätt att göra sina egna politiska val.
Och kring det ryska folkets rätt att avgöra vem som ska leda Ryssland.
Problemet är inte vad Putin kommer att tänka om Bidens uttalande. Han kommer älska det, det blir en del av hans berättelse om hur västvärlden är ute efter honom.
Nej, problemet som uppstår, om västvärlden skulle sätta som sitt mål att avsätta Putin, är att andra ledare runtom i världen i så fall drar sig undan.
I svallvågorna av det ryska överfallet på Ukraina har västvärlden enats snabbt och mangrant. Regeringarna är på Ukrainas sida, oavsett politisk färg. Befolkningarna är på Ukrainas sida. Näringslivet drar frivilligt in sina affärer med Ryssland även där inga sanktioner finns.
Enigheten är total.
(Idén att Biden skulle ha rest till Europa för att göra en insats för denna enighet är därför… märklig.)
Men resten av världen är inte alls lika brinnande övertygad som väst om vem som har rätt och fel.
Israel har lutat åt Putins sida ett tag nu, Indien likaså. Iran är på Putins sida liksom Syrien och Serbien. Turkiet studsar emellan. Mexiko, Brasilien och Sydafrika vägrar införa sanktioner.
Det finns många fler men den viktiga är förstås Kina.
Hittills har Kina försökt smälta in i bakgrunden för att slippa dras in i en öppen konflikt men landet delar i grunden värderingar med Ryssland och står på rysk sida i kollisionen med västvärlden.
I Europa vill man inte trappa upp konflikten och dra in resten av världen i den. Varken varmt eller kallt tredje världskrig, tack.
Europa fruktar att världen ska delas upp i två oförsonliga block, den ena ledd av USA och den andra ledd av Kina.
Det är det sista man önskar sig.
Handel och investeringar, kontakter och resor skulle ta rejält med stryk i en sådan värld. Allt som Europa byggt sitt välstånd på.
Brittiska utrikesministern Lis Truss har kommenterat Bidens uttalande med att Putins avsättande inte är målet och att Putin bör erbjudas en utväg. EUs utrikesminister Josep Borrell sa detsamma och la till att det är ryska folkets sak.
Franske presidenten Emmanuel Macron skruvade på sig när han blev tillfrågad i fransk TV om Bidens uttalande.
”Jag ser uppgiften som att först åstadkomma ett eld-upphör och sedan totalt tillbakadragande av ryska trupper genom diplomatiska insatser.
Om vi ska klara det kan vi inte eskalera i ord eller handling.”
Men vad syftade Bidens lilla turné och avslutande krigstal i Polen egentligen till?
Varken Natomötet, G7 eller hans inhopp på EU-toppmötet gav några konkreta resultat utöver de vanliga uttalanden.
Amerikansk press skrev före resan, att Biden var ute efter att påverka EU att ta samma hårda ställning till Kina som han har gjort.
President Biden har försökt provocera Kina offentligt för att tvinga ut landet för eller emot Ryssland. Europa tvekar att följa den linjen – se ovan om två block i världen.
Den delen av sin resa tycks Joe Biden i så fall ha misslyckats med.
EUs toppmöte sa inget om Kina utom att man avser att hålla ett toppmöte med Kina den 1 april och att Ukraina kommer att tas upp.
Var syftet med resan vad hans administration sa, att stärka alliansens enighet mot Ryssland?
Det misslyckades han i så fall med när han eskalerade konflikten genom sitt Warsawa-tal utan att ta hänsyn till sina allierade européers intressen.
På söndagen försökte Bidens utrikesminister Anthony Blinken rätta till genom att säga det var inte alls vad Biden menade, att USA ville avsätta Putin.
Men talet med orden “For God’s sake, this man cannot remain in power,” ligger kvar på Vita Husets hemsida.
David Gergen, fd rådgivare till Vita Huset och professor vid Harvard Kennedy School ger sin tolkning i FT:
”Det (talet) var så tufft att man kan förlåtas att tänka att vi har ett nytt kallt krig på ingående och att president Biden har bestämt sig för att bli västvärldens ledare.”
Då får vi se om EU kan och vill göra något för att avstyra den utveckling som Joe Biden tycks eftersträva.