Europarådet hotar polska regeringen: Ni riskerar åtal

Polska regeringen riskerar att dras inför Europadomstolen för mänskliga rättigheter om inte lagarna som saboterar konstitutionsdomstolen ändras. Det hotade Europarådets generalsekreterare Thorbjörn Jagland under sitt besök i Warszawa.

– Den polska konstitutionsdomstolen är paralyserad för närvarande, sade Jagland på en presskonferens.

Han varnade för att den konstitutionella krisen i landet kan leda till att regeringen anmäls till Europadomstolen. I praktiken en uppmaning till den polska oppositionen att anmäla regeringen.

Secretary General on official visit to Poland

Jagland är i Warszawa för att sätta press på den polska regeringen efter Europarådets höga jurister, Venedigkommissionen, efter sin granskning gett ett förödande utslag över hur de nya lagarna för konstitutionsdomstolen ”underminerat demokratin, mänskliga rättigheter och rättsstaten”. Han träffade bland andra president Andrzej Duda och premiärmister Beata Szydlo.

Det internationella trycket på den polska regeringen trappas upp ytterligare genom att EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans också besöker Warszawa i dag. Nästa vecka väntas kommissionen diskutera om den ska gå vidare i sin granskningsprocess av Polen.