Fillon gör presidentvalet till en strid för sin heder – ny bra onsdag för Macron

Franska högern hade guldläge inför presidentvalet. Socialistpartiets Francois Hollande har gjort fiasko som president med rekordlåga förtroendesiffror och partiet djupt splittrat. Men högern har skjutit sig själva i foten gång efter gång, och när presidentkandidaten Francois Fillon nu vägrar kliva av trots ökad risk för åtal växer chanserna för den tidigare Hollande-ministern Emmanuel Macron.

Det blev ännu en dålig onsdag för Francois Fillon. Le Canard Enchaine har vecka efter vecka kommit med nya avslöjanden om hur Fillon avlönat sin hustru och barn med skattebetalarnas pengar utan att någon sett att de utfört något arbete.

Den här onsdagen skulle Fillon besöka den stora jordbruksmässan och visa sin kärlek till franska bönder – avgörande för den som ska ha någon chans att bli fransk president. Men i sista stund inställde Fillon och kallade till presskonferens.

Det visade sig att åklagaren trappat upp utredningen om Fillons eventuella missbruk av skattemedel och utsett en undersökningsdomare som kallat in Fillon och hans hustru till förhör. Det är ett avgörande steg som visar att åklagaren anser att det finns starka misstankar om att ett brott begåtts av Fillon.

Denne Fillon som i fjol höstas lanserade sig som den ende kandidaten för högerpartiet Republikanerna som inte gjort något brottsligt, och som lovade att kliva av som kandidat om han någonsin skulle utredas för brott. Han upprepade det löftet i januari när Le Canard Enchaine kom med sina första avslöjanden.

Men det åtagandet har Francois Fillon nu förträngt och meddelade att han fortsätter som presidentkandidat och ska göra kampanjen till en strid för att återupprätta sin heder. Han anklagade åklagaren för ”politiskt mord”.

– En åklagare ska inte få avgöra, endast franska folket kan göra det! deklarerade Fillon.

Francois Fillon lyckades bli vald till Republikanernas presidentkandidat trots att han från början låg långt efter huvudfavoriterna Nicolas Sarkozy och Alain Juppé. En rörelse långt ut på högerkanten med förgreningar i den katolska kyrkan mot homosexuellas rättigheter lyckades mobilisera stöd för Fillon, som bar fram honom till segern i primärvalet. Fillon utlovade en moralkonservativ politik kombinerat med en nyliberal ekonomisk politik.

Men därmed lämnade Republikanerna det politiska mittfältet öppet, och det har Emmanuel Macron kunnat ta över. Med Alain Juppé som högerpartiets kandidat hade Macrons chanser varit betydligt sämre.

När Fillon vägrat ge upp sin presidentkandidatur trots avslöjandena om de fiktiva anställningarna av sin familj valde centerpolitikern Francois Bayrou att ta avstånd från honom och i stället gå i allians med Macron.

Fillons beslut att fortsätta som presidentkandidat trots den upptrappade brottsutredningen ökar också splittringen inom högerpartiet. Fillons utrikespolitiske talesperson Bruno Le Maire meddelade på onsdagen att han avgår med hänvisning till Fillons löfte om att kliva av som presidentkandidat om han skulle dras in i en brottsutredning.

– Jag tror på respekt för det givna ordet. Den är oumbärlig för politikens trovärdighet, skriver Bruno Le Maire.

I de senaste dagarnas opinionsmätningar har Macron gått ifrån Fillon, och ser i dag ut att bli den kandidat som får möta extremhögerns Marine Le Pen i en slutomgång den 7 maj.

Den tidigare närings- och ekonomiministern i Francois Hollandes regering, Emmanuel Macron, framstår nu som storfavorit inför presidentvalet. De besked han gett hittills om vilken ekonomisk politik han vill föra tolkas av ekonomiska experter som ungefär densamma som Hollande gick till val på.

Men Francois Fillon fortsätter sin kampanj. På onsdagseftermiddagen besökte han jordbruksmässan, och försäkrade att han älskar bönder.